Lounais-Häme Forssan seutu

Forssan sairaalan yöpäivystys on päättymässä huhtikuun alusta alkaen

Yhtymäjohtaja esittää yhtymähallitukselle muun muassa säästösyistä, että yöpäivystys päättyy Forssan sairaalassa 1. huhtikuuta alkaen.
Johanna Häggman (keskellä) ja muut päivystyksen työntekijät luovuttivat lokakuussa adressin yöpäivystyksen säilyttämiseksi yhtymähallituksen puheenjohtaja Kaisa Lepolalle, mutta monen tuhannen allekirjoittajan vetoomuskaan ei ole pelastamassa yöaikaista päivystystoimintaa Forssan sairaalassa. Kuva: Lassi Puhtimäki
Johanna Häggman (keskellä) ja muut päivystyksen työntekijät luovuttivat lokakuussa adressin yöpäivystyksen säilyttämiseksi yhtymähallituksen puheenjohtaja Kaisa Lepolalle, mutta monen tuhannen allekirjoittajan vetoomuskaan ei ole pelastamassa yöaikaista päivystystoimintaa Forssan sairaalassa. Kuva: Lassi Puhtimäki

Yöpäivystys on päättymässä Forssan sairaalassa huhtikuun alusta alkaen. Samalla ovat päättymässä myös yöaikainen radiologinen toiminta ja päivystyksen niin sanottu takapäivystyslääkäriringin toiminta. Näin tapahtuu, mikäli Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymän yhtymähallitus päätyy ensi maanantaina yhtymäjohtaja Katariina Korhosen esityksen kannalle.

Esitystä perustellaan muun muassa hykyn erittäin haasteellisella taloudellisella tilanteella. Tuottavuusohjelman valmistelun myötä hykyssä on jouduttu aloittamaan yt-neuvottelut, jotka ovat parhaillaan käynnissä.

– Kokonaistilanne huomioiden kuntayhtymässä tulee tarkoin harkita, mihin palveluihin panostamme, Korhonen toteaa esityksessään.

Viisi asiakasta vuorokautta kohden

FSHKY:ssä on tehty laskelmia päivystyksen asiakasmääristä vuosilta 2018 ja 2019. Laskelmien mukaan päivystyksessä kävi toissa vuonna kaikkiaan 17 986 asiakasta ja viime vuonna 16 803 asiakasta. Heistä yöaikaisia, eli kello 22-07 välillä käyneitä oli toissa vuonna 1 522 ja viime vuonna 1 849. Eli viime vuonna yöaikaan päivystyksellä oli keskimäärin 5 asiakasta yötä kohden.

Korhosen mukaan yöpäivystys sitoo potilasmääriin verrattuna merkittävän määrän henkilöstöä, eli kolme hoitajaa (kaksi ensiavussa ja yksi röntgenissä) ja lääkärin. Varsinaisen päivystyksen ohella on toiminnassa ollut myös takapäivystysrinki, jonka tarjoamat palvelut voidaan yhtymäjohtajan mukaan tarjota muilla keinoilla.

Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymän päivystys ulkoistettiin kilpailutuksen kautta Attendolle vuonna 2012. Sopimuskautta on jatkettu ja tarkasteltu määräajoin. Nykyinen sopimus oli voimassa 31. joulukuuta 2019 asti, jonka jälkeen olisi ollut mahdollista hyödyntää kaksi optiovuotta.

Tällä hetkellä lääkäripalveluista vastaa Terveystalo oy. Syksyllä 2019 Terveystalo ilmoitti optiovuosille tulevasta hinnankorotuksesta, jonka arvioitiin olevan noin 500 000 euroa vuodessa. Hinnankorotus on merkittävä, joten toiminta päätettiin kilpailuttaa uudelleen. Terveystalon kanssa tehtiin määräaikainen sopimus päivystyksestä tammikuun alusta maaliskuun loppuun.

Laskelmia mahdoton tehdä

Yhtymähallituksen puheenjohtaja Kaisa Lepola ei ole lukinnut näkökulmaansa yöpäivystyksen jatkosta, mutta hän sanoo luottavansa viranhaltijoiden valmisteluun. Lepolan mukaan hallituksen jäsenet näkevät vasta kokouksessa tarjouspyyntöjen luvut ja yksityiskohdat.

– Päätöksessä ei paina vain raha, vaan esimerkiksi myös lääkäritason osaaminen, jota tarjouspyynnössä meille luvataan. Haluan kuulla ennen päätöksentekoa lisää esimerkiksi osaamisvaatimuksista, Lepola sanoo.

Lepolan mukaan on mahdotonta tehdä tarkkoja laskelmia siitä, mikä vaikutus yöpäivystyksen lakkauttamisella on kustannuksiin.

– Joka tapauksessa osa potilaista päätyy keskussairaalaan tai yliopistotason sairaalaan ja osa pärjäisi aamuun asti ilman palvelua.

Hänen mukaansa on esitetty arvioita, joiden mukaan noin yksi neljästä yöpäivystyksen kävijästä lähetetään eteenpäin, kaksi neljästä ei olisi tarvinnut yöaikaista hoitoa, mikä on Lepolan mukaan myös valtakunnallinen tilanne.

– Kun hammaslääkäripäivystys loppui ja siirrettiin Turkuun, sen kustannukset romahtivat. Kun palvelu ei ole oven takana, sen käyttämisen kynnys kasvaa. Vaikeassa hädässä olevat yöpäivystyksen asiakkaat tarvitsevat joka tapauksessa keskussairaala- tai yliopistotason sairaalan palveluita.

Heppoiset perustelut

Päivystyksen henkilökuntaan kuuluva Johanna Häggman näkee, että laskelmia kustannuksista pystytään tekemään.

– Moni asia on laskettavissa. Esimerkiksi se, paljonko leikkauspotilaiden hoito maksaa Hämeenlinnassa ja paljonko Forssassa.

Häggmanin mukaan yhtymähallituksen esityslistan tultua julkiseksi yöpäivystyksen lakkauttaminen on asia, joka keskusteluttaa sairaalalla todella paljon.

– Tämä päätösesitys oli odotettavissa, mutta se on isku vasten kasvoja ja lyhytnäköinen. Esityslistan perusteet ovat heppoiset näin merkittävää asiaa päätettäessä. Ihmettelen, jos päätöksiä tehdään näin heppoisin perusteluin, hän kritisoi.

Häggman näkee, että ainoastaan hoitohenkilökunta voi määritellä, ketkä tarvitsevat yöaikaista hoitoa ja ketkä eivät.

– Oman kokemukseni perusteella meillä käy myös todella sairaita asiakkaita. Kuka kertoo heille, että voit odottaa hoitoa aamuun? Ja on tapauksia, joissa asiakas toteaa, ettei olisi lähtenyt näiden vaivojen kanssa Hämeenlinnaan ja taustalta paljastuukin sydäninfarkti. Kuka näistä kantaa vastuun, Häggman kysyy.

Käsittely maanantaina

Yhtymähallitus päättää maanantaina myös perusterveydenhuollon ympärivuorokautisen lääkäripäivystyksen hankinnasta, joka on sidoksissa yöpäivystyksen kohtaloon. Päätösehdotus annetaan kokouksessa sen jälkeen, kun yöpäivystyksen kohtalosta on päätetty. FL

 

EDIT: Korjattu jutun alaotsikkoa 22.1.2020 kello 18.23.

Yhtymähallitus ei esitä, vaan yhtymäjohtaja esittää yhtymähallitukselle, että yöpäivystys päättyy muun muassa säästösyistä.

 

Aiheesta aiemmin: Forssan sairaalan päivystys kilpailutetaan kahdessa eri osassa – Kansalaisilta hurja tuki yöpäivystyksen puolesta

Uusimmat

Näkoislehti

12.7.2020

Fingerpori

comic