Lounais-Häme Forssan seutu

Forssan sairaalassa vieraillut perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru: Teette ansiokasta työtä

Forssan sairaalassa vieraillut ministeri Krista Kiuru on huolissaan FSHKY:n omavaraisuusasteesta.
Silmätautien yksikön lähiesimies Vuokko Varvikko (vas.) esitteli perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurulle (toinen oik.) yksikön toimintaa. Kaisa Lepola (oik.), Sirkka-Liisa Anttila ja Sari Kortepohja antoivat ministerille tietoa hykyn toiminnasta. Kuva: Lassi Puhtimäki
Silmätautien yksikön lähiesimies Vuokko Varvikko (vas.) esitteli perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurulle (toinen oik.) yksikön toimintaa. Kaisa Lepola (oik.), Sirkka-Liisa Anttila ja Sari Kortepohja antoivat ministerille tietoa hykyn toiminnasta. Kuva: Lassi Puhtimäki

Forssan sairaalassa vieraillut perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) antoi tunnustusta Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymän väelle työstä, jota Forssan seudulla on pitkään tehty. Kiurun mukaan FSHKY:ssä on toimittu jo etukäteen nykyhallituksen linjausten mukaisesti siinä, kuinka erikoissairaanhoidon lääkärien konsultaatiota perusterveydenhuollossa toteutetaan ja hyödynnetään.

– Konsultaatio on jo käytössä Forssan seudulla ja hallituksen linjaukset suojelevat teitä, Kiuru totesi.

Ministeri muistutti, että osaajien riittävyydestä vastuuta ei voi sälyttää pelkästään palveluntuottajan, esimerkiksi hykyn niskoille. Myös sairaanhoitopiirillä ja viime kädessä yli sairaanhoitopiirirajojen toimivalla Ervalla eli erityisvastuualueella on velvollisuutensa.

– Hallitusohjelmaan on nyt ensi kertaa kirjattu, että Ervalla on myös vastuunsa, ei pelkästään oikeuksia.

 

Rahalla saa lääkäreitä

Kiuru puuttui kiitosten lomassa myös joihinkin epäkohtiin ja ohjeisti hyvinvointikuntayhtymän toimijoita.

– Olette haavoittuvaisessa asemassa, koska iso osa konsultaatioista tulee ostopalveluna. Teidän pitää käydä keskustelu siitä, miten voisitte olla omavaraisempia. Palveluntuotto tulee kalliiksi, kun ollaan yksityisen toimijan varassa, Kiuru sanoi viitaten erityisesti yöpäivystykseen, jonka hintaa Terveystalo on korottamassa 50 prosentilla, eli 500 000 eurolla vuodessa.

Kiuru lupasi ottaa asian esille myös keskustellessaan Kanta-Hämeen ja Pirkanmaan sairaanhoitopiirin johdon kanssa.

Yhtymähallituksen varapuheenjohtaja Sirkka-Liisa Anttila (kesk.) kysyi Kiurulta, miten asia käytännössään toteutetaan. Anttilan mukaan lääkärit eivät mielellään liiku. Forssan sairaalassakin on pulaa poliklinikkalääkäreistä.

Kiurun mukaan raha puhuu.

– On pohdittava, miten kannustimet saadaan lakisääteisesti kuntoon, jotta potilaat tulevat hoidetuksi. Hoitoketjut pitää saada terhakammiksi.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) totesi, että hykyn tulisi olla konsultaatioissan omavaraisempi. Yhtymähallituksen varapuheenjohtaja Sirkka-Liisa Anttila (kesk.) kysyi Kiurulta, miten asia käytännössään toteutetaan. Anttilan mukaan lääkärit eivät mielellään liiku.

 

Lastensuojelun työolot kuntoon

Hykyn yhtymähallituksen puheenjohtaja Kaisa Lepola (sd.) alusti tilaisuutta kertomalla hykyn ajankohtaisista asioista. Lepola nosti esiin muun muassa lastensuojelun resurssipulan, vanhuspalveluiden hoitajapulan sekä yöpäivystyksen jatkumisen Forssan sairaalassa. Lepola muistutti, että Kanta-Hämeessä on maakuntien ikääntynein väestö ja kotihoidossa on päivittäin 15 työntekijän vajaus. Tehyn pääluottamusmies Kristiina Nieminen piti tätä asiaa omassa puheenvuorossaan katastrofina.

– Kotihoidon tilanne on teillä kriittinen. Se on laitettava kuntoon. Kunnilla on järjestämisvastuu, joten rahapulaan ei näissä asioissa voi vedota, ministeri Kiuru huomautti.

Hallitusohjelmassa luvataan Kiurun mukaan laittaa vanhustenhuolto kuntoon.

– On alkamassa valtakunnallinen vanhuspalveluiden kehittämislinja. Ammattilaisten esitykset saadaan jouluun mennessä, sen jälkeen alkaa kehittäminen. Forssan seutu voisi olla tässä mukana etulinjassa, Kiuru kosiskeli.

Lastensuojelun ongelmat ovat samansuuntaiset koko maassa. Henkilöstö väsyy liian suuren työtaakan alla. Kiuru lupasi, että työolosuhteet laitetaan kuntoon.

– Tämä hallitus ottaa lastensuojelun henkilöstömäärän tiukasti haltuunsa. Henkilökunnan on saatava keskittyä tärkeään työhönsä, se on kaikkien etu ja silloin lastensuojeluun myös haetaan helpommin.

 

Ministeriltä kehuja hykylle

Forssan kaupunginjohtaja Jari Kesäniemen viesti ministerille ole selkeä.

– Tehkää lakeja, teillä on siihen mandaatti. Kaipaamme määräävää lainsäädäntöä ohjaamaan meitä. Rahan lisääminen ei ratkaise ongelmaa, jotain muuta on tehtävä. Rahaa ei yksinkertaisesti ole, on puututtava rakenteisiin ja tehtävä asioita eri tavalla kuin ennen. Palveluverkkoa on tiivistettävä, Kesäniemi sanoi.

Kiuru myönsi, että rakenteet on saatava kuntoon, raha on toissijainen seikka. Hän käytti esimerkkinä mielenterveyspalveluja.

– Mielenterveysongelmia ei hoidettaisi näin, jos se tulisi nyt uutena asiana. Olemme naimisissa vanhan lainsäädännön kanssa, ongelmia pitäisi hoitaa nopeammin.

Kiuru kannusti hykyä ottamaan tulevaisuuden terveyskeskusohjelman sen intresseihin. Ministerin mukaan ohjelmalla muun muassa helpotetaan lääkäriin pääsyä.

– Varmistakaa, että teillä on riittävästi erikoissairaanhoidon osaamista jatkohoidon varmistamiseksi.

– Tehkää hyvin niitä asioita, joita olette tehneet ennenkin hyvin. Teette ansiokasta työtä täällä, kuului ministerin yhteenveto esittelytilaisuuden jälkeen. FL

 

 

Uusimmat

Näkoislehti

12.7.2020

Fingerpori

comic