Lounais-Häme

Forssan seudulla ei sinilevää riesaksi asti – Kuivajärvessä havaittiin pieni määrä

Vaikka lämpimien kelien vuoksi Etelä-Suomen järvi- ja merialueilla sinilevän eli syanobakteerin määrä on ollut viime viikkoina runsasta, Forssan seudulla levää ei ole tällä hetkellä juurikaan.

Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymän terveystarkastaja Anu Vähämäki kertoo havainneensa maanantaina Tammelassa Saaren kansanpuistossa Kuivajärven puolella sinilevää vähäisissä määrin.

Jos vedessä näkyy vain pieniä määriä sinilevähippuja, siinä voi uida, kunhan peseytyy hyvin jälkikäteen. Selvästi vihreäksi värjäytyneessä vedessä ei pidä uida.

 

Toinen seudun vahvistettu sinilevähavainto tältä kesältä tehtiin juhannuksen jälkeen Forssan Linikkalanlammista. Muualla havaintoja ei ole tehty, eivätkä asukkaatkaan ole Vähämäen mukaan soittaneet vihjeitä FSHKY:lle.

-Kävimme Linikkalanlammilla tämän viikon maanantaina ja tiistaina, eikä näkyvää sinilevää enää ollut, Vähämäki kertoo.

Sinilevähavainnosta varoittavat tiedotuspaperit säilyvät rannalla kuitenkin kesän loppuun asti.

-Ehkä ne saavat ihmiset havainnoimaan vettä vielä normaalia tarkemmin ennen uimista, Vähämäki sanoo.

 

Vähämäki kertoo, että sinilevätilanteen kehittymistä on hyvin vaikea arvioida.

-Eniten tilanne riippuu siitä, onko vedessä levälle ravintoa. Sää, kuten mahdolliset tuulet ja sateet, tietysti vaikuttaa paljon.

Forssan seudulla on kaksikymmentä ja Somerolla kahdeksan yleistä uimarantaa, joiden veden laatua FSHKY:n ympäristöterveydenhuolto tarkkailee säännöllisesti uimakauden aikana.

Ympäristöterveydenhuolto käy kaikki yleiset rannat läpi tämän alkuviikon aikana.

Tutkimustuloksia on nähtävissä FSHKY:n verkkosivujen uimavesiosiossa. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic