Lounais-Häme Forssan seutu

Forssan seudulla harataan valtakunnallista tilastoa vastaan – Omistusasuminen kiinnostaa nuorempiakin

Ensiasunnon ostajien määrä on Forssan seudulla jopa nousussa, kertoo myyntipäällikkö Jarkko Nikander.
Kun pääkaupunkiseudulla yleensä ensimmäinen asunto on kerrostaloyksiö, maaseudulla tähdätään usein suoraan omakotitaloon. Kuva: Toivonen Tytti
Kun pääkaupunkiseudulla yleensä ensimmäinen asunto on kerrostaloyksiö, maaseudulla tähdätään usein suoraan omakotitaloon. Kuva: Toivonen Tytti

Valtakunnallisten lukujen perusteella 30–34-vuotiaiden asuntokunnista enää alle puolet asuu omistusasunnossa ja 25–29-vuotiaiden joukosta hieman yli joka neljäs. Tilastokeskus julkaisi tuoreet tilastot aiheesta torstaina.

Muutos kymmenen vuoden takaiseen on selvä. 30–34-vuotiaiden asuntokunnista kymmenen vuotta sitten omistusasunnossa asusteli 58 prosenttia ja nuoremmistakin lähes 40 prosenttia.

– Valtakunnallisissa tilastoissa painotus on tietysti vahvasti pääkaupunkiseudulla. Forssan seudulla asia ei varmasti ole näin kuin valtakunnallisessa tilastossa, OP Koti Lounaismaan myyntijohtaja Jarkko Nikander sanoo.

Ensiasunnon ostajia riittää seudulla

Koko Suomessa ensiasunnon ostajia on vähemmän kuin kymmenen vuotta sitten, vaikka aivan viime vuosina ensiasunnon ostajien määrä on kääntynyt hienoiseen kasvuun.

Nikander kertoo, että asuntokauppa on käynyt tänä vuonna Forssan seudulla melko vilkkaana.

– Juuri viime viikolla juttelimme kollegoiden kanssa, että ensiasunnon ostajia on seudulla ollut ilahduttavan paljon, enemmän kuin aiemmin.

Koko Suomessa ensiasunto hankitaan keskimäärin vuoden vanhempana kuin reilu kymmenen vuotta sitten. Vuonna 2018 ensiasunnon ostajien keski-ikä oli 28,8 vuotta.

 

Lue myös: Omistusasunto on myös monen forssalaisnuoren haave, vaikka vuokra-asuminen yleistyy

 

Yksiö Helsingistä vai omakotitalo Forssasta?

Suurin syy eroon valtakunnallisten tilastojen ja forssalaisen konkretian välillä on luonnollisesti hintatasossa.

Tämä näkyy myös ostettavissa asunnoissa. Kun pääkaupunkiseudulla ensimmäinen omistusasunto on hyvin usein pieni kerrostaloasunto, maaseudulla neliömäärät ovat alusta lähtien yleensä suuremmat.

– Täällä ei paljon ensiasunnoksi yksiöitä ostetakaan, vaan liikkeelle lähdetään vähintään kaksioista. Usein voidaan muuttaa suoraan omakotitaloonkin.

Vanhemmissa ikäryhmissä omistusasuminen kasvaa

Valtakunnallisissa tilastoissa omistusasumisen osuus on kaikista ikäryhmistä noussut kymmenen vuoden takaisesta vain yli 75-vuotiaiden ikäryhmissä.

Kaikista asuntokunnista omistusasunnossa asui 63 prosenttia vuoden 2018 lopussa. Omistusasuminen onkin ylipäätään menettänyt suosiotaan, sillä kymmenen vuotta aikaisemmin vastaava osuus oli vielä 66 prosenttia.

– Kun katsoo, kuinka paljon pääkaupunkiseutu kasvaa, on selvä, ettei kaikkien ole mahdollista asua omistusasunnossa, Nikander toteaa.

Vuokraus kiinnostaa

Yhä useampi asuntokunta valitseekin nykyään vuokralla asumisen Suomessa. Vuokra-asuminen on yleistynyt erityisesti alle 40-vuotiaiden keskuudessa.

Tilastokeskuksen lukujen perusteella eniten on suhteellisesti kasvanut vapaarahoitteisissa vuokra-asunnoissa asuminen. Kun vuonna 2008 vapaarahoitteisessa vuokra-asunnossa asui 15 prosenttia asuntokunnista, vuosikymmen myöhemmin niissä asui jo 22 prosenttia asuntokunnista. FL

Uusimmat

Näkoislehti

5.7.2020

Fingerpori

comic