Lounais-Häme

Forssan seudulla kirkot eivät ole vielä taakka seurakunnille – Valkeakoskella kirkko joudutaan purkamaan

Tammelan kirkko

Monille seurakunnille kirkosta on tulossa taakka.

Vähälle käytölle jääneiden kirkkorakennusten lämmittäminen ja muu ylläpito on kallista puuhaa, samoin pakolliset remontit. Samaan aikaan kirkon jäsenmäärä ja tulot vähenevät vuosi vuodelta.

Talousongelmat ovat johtaneet esimerkiksi siihen, että Sääksmäen seurakunta päätti purkaa Valkeakosken kirkon.

Forssan seudulla ei kuitenkaan toistaiseksi tarvitse lähteä purkamaan kirkkoja.

Esimerkiksi Humppilan seurakunnan vs. kirkkoherra Terhi Latvala sanoo, ettei Humppilan seurakunnassa ole kertaakaan keskusteltu kirkon ylläpitokustannuksista saati sitten kirkon myymisestä.

– Kirkon ylläpito maksaa sen mitä maksaa, Latvala sanoo.

 

Monen seurakunnan todellisuus on kuitenkin sitä, että kirkon ylläpitokulut haukkaavat huiman osan seurakunnan budjetista.

Kiinteistömenot ovat keskimäärin neljäsosa seurakuntien vuotuisista käyttötalousmenoista. Mitä pienempi seurakunta on, sitä suurempi taloudellinen taakka kirkkorakennus sille on.

Esimerkiksi Tammelan seurakunnan kirkkoherra Juha Koivulahti myöntää, että Tammelan kirkon lämmitykseen kuluu sievoinen summa. Kirkko on iso, mutta seurakunta pieni. Tämä aiheuttaa myös sen, että jumalanpalveluksissa kirkko näyttää autiolta. Tammelassa onkin pohdittu joidenkin jumalanpalvelusten siirtämistä seurakuntakotiin.

 

Kirkkoherra kuitenkin tähdentää, että Tammelan kirkon purkaminen tai myyminen eivät ole ajankohtaisia asioita. Juha Koivulahti ei innostu myöskään ajatuksesta vuokrata kirkkoa muuhun kuin kristilliseen käyttöön.

– Kirkon vuokraaminen, purkaminen tai myyminen kuulostavat kaikki huonoilta vaihtoehdoilta. Kirkko on rakennettu seurakuntalaisten rahoilla. Se on kristillisyyden maamerkki ja vihitty jumalanpalveluskäyttöön.

Koivulahden mukaan seurakunnan tulisi aktiivisesti kehittää kirkkoon ohjelmaa, koska kirkon tarkoituksena ei voi olla vain kököttöminen tai maamerkkinä toimiminen. Suositut Martti Lutherin pidot ovat yksi esimerkki Tammelan seurakunnan omalaatuisesta kirkollisesta toiminnasta.

– Kirkolle pitää olla käyttöä. Se ei voi toimia museona, Koivulahti sanoo.

 

Purkutuomio uhkaa todennäköisesti vain harvaa kirkkoa myös muualla Suomessa. Ennen vuotta 1917 rakennetut kirkot ovat automaattisesti kirkkolailla suojeltuja, kertoo Kirkkohallituksen yliarkkitehti Antti Pihkala. Kirkkoja voidaan suojella myös asemakaavalla.

Myyntiä ja uudenlaisia käyttötapoja suojelu ei estä.

– Sitä on tapahtunut Euroopassa, muttei vielä Suomessa, ei ainakaan luterilaisten kirkkojen kohdalla, Pihkala sanoo.

Hänen tiedossaan ei ole, että kirkkorakennusten käyttötarkoituksen muutokselle olisi juridisia esteitä. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic