Lounais-Häme Forssa

Forssan seudulla kuvataan lyhytelokuvaa viikonlopun ajan: Lounaishämäläisen tuotantotiimin teos on kuvaus tavallisista ihmisistä, jotka etsivät onneaan

Lounaishämäläisen työryhmän toteuttama lyhytelokuva Terassitalkoot valmistuu ensi keväänä.
Terassitalkoot- lyhytelokuvaa kuvattiin perjantaina Forssan Harakkamäessä. Kuvaukset jatkuvat viikonlopun ajan. Kuvaaja Jarkko Lindholm ja ohjaaja Kirsi Lindholm seuraavat kohtauksen kulkua.

Harakkamäen vanhojen tehtaalaistalojen pihapiiri on muuntautunut elokuvastudioksi. Kuvaaja säätää kuvakulmaa kohdilleen, ohjaaja kertaa käsikirjoitusta ja näyttelijät käyvät läpi seuraavan kohtauksen dialogia. Kun kaikki on valmista, koko kuvausryhmä hiljenee ja keskittyy seuraavaan ottoon.

– Valmiina, kamera, ääni, olkaa hyvä! ohjaaja Kirsi Lindholm huikkaa.

Kun kamera alkaa käydä, Laura Orttenvuori ja Jere Marttila sujahtavat rooleihinsa Silvana ja Aleksina. Hetkeksi he muuntautuvat aviopariksi, joka on ollut liian kauan yhdessä. Useiden ottojen jälkeen Terassitalkoot -lyhytelokuvan kohtaus yhdeksän on saatu talteen. Elokuvaa kuvataan viikonlopun ajan Forssassa ja Tammelassa.

Inspiraation lähteenä Muumipappa ja juhannus

Lyhytelokuvan tarina sai alkunsa kaksi vuotta sitten Muumipapan inspiroimana. Käsikirjoittaja Piia Syrjäaho oli juuri lukenut Vaarallinen juhannus -kirjaa, jossa Muumipappa kirjoittaa näytelmää. Käsikirjoittaja päätti haastaa itsensä ja katsoa saisiko hän aikaan oman näytelmän. Teksti jäi kesken. Roolihahmot palasivat kuitenkin Syrjäahon mieleen ja tarina sai loppuratkaisunsa tänä vuonna.

– Terassitalkoot on tragikomedia ihmisistä, joille vain tapahtuu asioita ja jotka etsivät onneaan. Se muistuttaa, että kaikkeen löytyy ratkaisu, mutta se ei ole aina se, jota eniten odottaa, Syrjäaho kuvailee.

Syrjäaho lähti hahmottelemaan juonta pohtien, mitä suomalainen tekee, kun hän haluaa muutosta elämäänsä. Vastaus pohdintaan oli terassin rakentaminen.

– Loppuen lopuksi tarinassa päädytään rakentamaan paljon abstraktimpia ja suurempia asioita, käsikirjoittaja pohtii.

Elokuvan apuohjaaja Sami Koljonen ja ohjaaja Kirsi Lindholm suunnittelevat seuraavan kohtauksen kulkua.

Unelma elokuvan teosta toteutui

Terassitalkoot -teksti päätyi lyhytelokuvan käsikirjoitukseksi sattuman kautta. Teatteriohjaajanakin toiminut Lindholm sai tekstin luettavakseen ja alkoi hahmottaa sen visuaalisesti. Hänen pitkäaikainen haaveensa, elokuvan ohjaaminen, eteni askeleen lähemmäs toteutumista.

– Forssan seudulta löytyi helposti osaava työryhmä lyhytelokuvan tekemiseen. Elokuva esitetään ainakin Forssa -tv:ssä. Toivon, että se nähtäisiin myös Filmifestivaaleilla. Elokuva valmistuu keväällä 2021, Lindholm kertoo.

Ohjaajan mukaan kameran takana työskentely on teatteriohjaamista monisyisempää.

– Kameratyöskentely tuo ohjaamiseen uusia puolia. Ohjaajan pitää pohtia sopivia kuvakulmia, suunnitella toimiva kuvakäsikirjoitus ja pelata yhteispeliä kuvaajan kanssa, Lindholm tarkentaa.

Roolihahmot muotoutuvat repliikkien ja motiivien kautta

Lyhytelokuva Terassitalkoot on ennen kaikkea tarina ihmissuhteista ja niiden kiemuroista. Orttenvuoren ja Marttilan esittämän avioparin lisäksi juonta hämmentää heidän naapurissaan asuva, Taruanna Haarlon tulkitsema, yksinhuoltajaäiti Petra, joka etsii elämänsä rakkautta. Lindholmin kysyessä näyttelijäkolmikkoa mukaan projektiin, heitä ei tarvinnut kauan suostutella.

– Kuvauksia edelsi itsenäisen työskentelyn jakso, jonka aikana harjoittelimme repliikkejä. Muutama viikko sitten kokoonnuimme ensimmäisen kerran harjoittelemaan yhdessä, näyttelijät kertovat.

Haarlo ja Marttila lähtivät työstämään roolihahmoaan repliikkien pohjalta. Orttenvuori taas pyrkii tavoittamaan roolihahmonsa persoonallisuuden henkilön motiivien kautta.

– Vasta kameran edessä kaikki palaset yleensä loksahtelevat paikoilleen, Marttila summaa. FL

Mikrofonin voi piilottaa ylläviinkin paikkoihin. Terassitalkoot -lyhytelokuvan kuvaaja Jarkko Lindholm ja näyttelijä Laura Orttenvuori asensivat mikrofonia paikoilleen.

Näkoislehti

8.8.2020

Fingerpori

comic