Lounais-Häme Forssan seutu

Forssan seudulla monella nuohoojalla riittää töitä jonoksi asti – Kiinteistönomistajan muistin on pelattava

Piirinuohouksen loppuminen on tehnyt ainakin osasta Forssan seudun nuohoojista erittäin kiireisiä. Osalle nuohoojista on ollut kuukausien jonoja.
Kun tilauskirjat ovat olleet täynnä, eivät nuohoojat ole ehtineet muistutella asiakkaita nuohouksista. Kuva: Lassi Puhtimäki
Kun tilauskirjat ovat olleet täynnä, eivät nuohoojat ole ehtineet muistutella asiakkaita nuohouksista. Kuva: Lassi Puhtimäki

Kilpailu vapautui Kanta-Hämeen nuohousmarkkinoilla heinäkuun taitteessa, kun viimeiset piirinuohoussopimukset päättyivät. Yrittäjät olivat yhtäkkiä uudessa tilanteessa vailla tietoa tulevasta työmäärästä.

Kesään asti Jokioisten piirinuohoojana toiminut Pertti Kaakinen kertoo, että töitä on riittänyt.

– Puhelimeen vastaamista on ollut paljon, tilauksia on tullut. Syksyllä oli jopa puolentoista kuukauden jono, Kaakinen toteaa.

”Reviirit” katosivat

Sama tilanne on aiemmin Forssassa ja Tammelan pohjoisosissa piirinuohoukset hoitaneen Nuohoojamestari Timo Hakala oy:n riveistä oman yrityksen perustaneella Joonas Ortiolla.

Sekä Ortiolla että Kaakisella soittoja on tullut paljon myös vanhan asiakaspiirin ulkopuolelta. Vanhoja ”reviirejä” ei enää ole.

– Omalla kohdallani on tullut paljon uusia asiakkaita. Lokakuussa alkoi kirja näyttää jo siltä, että loppuvuosi on täynnä. Palkkasin yritykseeni nyt vanhan työkaverini avuksi, Ortio sanoo.

Kaakinen arvelee, että alkuvuonna tilanne rauhoittuu, kunnes alkavat mökkien nuohoukset.

Joonas Ortio perusti oma nuohousyrityksensä kesällä. Töitä on riittänyt, ja myös uusia asiakkaita on löytynyt.
toimittaja: Sami Koljonen

Kilometrimäärät suuria

Pari vuotta sitten seudulle muuttaneella Kari Kauppisella on ollut hankalampaa, vaikka hänelläkin töitä on ollut. Kun vakiintunutta asiakaspiiriä ei ole ollut, Kauppinen on joutunut ajelemaan töiden perässä välillä pitkiäkin matkoja, jopa vanhoille kotiseuduilleen Pihtiputaalle.

– Kilometrimäärät ovat olleet hirveitä, vaikka pääosin olen yrittänyt toimia Humppila–Jokioinen–Forssa–Ypäjä-akselilla, Kauppinen sanoo.

Kauppinen pelkää, että uudistuksessa on vaarana ihmisten rahastaminen: Työ saatetaan tehdä huolimattomasti ja kiireellä.

– Jos minä teen ensin kaiken huolella, voi seuraava nuohooja tehdä oman työnsä hutaisemalla ja laskuttaa puolet vähemmän, kun pohjatyö oli niin hyvin tehty.

 

Aiheesta aiemmin: Nuohous muutoksen kourissa – Piirinuohous Forssan seudullakin historiaan, perinteinen yritys lopettaa

 

Kiinteistönomistajan muistettava itse

Aiemmin piirinuohouksen aikaan nuohoojat muistuttelivat hormien ja tulisijojen putsailusta laittamalla lappuja postilaatikoihin. Ortio ja Kaakinen kertovat, että he suunnittelivat tekevänsä samaa myös nyt – toisaalta saadakseen töitä mutta toisaalta muistuttaakseen omistajia nuohoustarpeesta.

Kiireitä on sen ollut kuitenkin niin paljon, että muistutteluun ei ole löytynyt aikaa. Tämä tarkoittaa sitä, että kiinteistönomistajan täytyy itse muistaa tilata nuohous haluamaltaan yrittäjältä.

– Nyt ongelmana on tietysti vain se, että emme voi tietää, onko kyseisessä paikassa käynyt joku kilpailija ihan lähiaikoina vai ei, Ortio myöntää.

– Asiakkaat ovat antaneet palautetta, että aiemmin oli helpompaa, kun asiasta muistutettiin. Nyt asiaa ei meinaa muistaa hoitaa, Kaakinen sanoo.

Vastuu nuohousten tilaamisesta on nyt kiinteistönomistajilla. Kuva: Lassi Puhtimäki
Vastuu nuohousten tilaamisesta on nyt kiinteistönomistajilla. Kuva: Lassi Puhtimäki

Hinnat samalla tasolla

Vaikka lappu postilaatikkoon putoaisikin, piirinuohouksista luopumisen jälkeen tarjoukseen ei ole pakko tarttua, vaan nuohoojan saa valita itse.

Ortio toteaa, että hinnat ovat pysyneet suunnilleen samalla tasolla myös muutoksen jälkeen.

– Jos tilauksia on tullut kauempaa, olen toivonut juttelemaan naapurien kanssa, jotta samalla reissulla voisi nuohota useampia paikkoja. Tällöin minulle on kannattavampaa lähteä tekemään työtä. FL

 

Nuohousalan keskusliitto ei ole jäänyt toimettomaksi: Nuohouksen valinnanvapaus haastaa perinteisen alan – Muutos uhkaa tiputtaa nuohousmääriä tuntuvasti, mutta nuohoojat käyvät vastaiskuun

 

Mikä muuttui?

Uusi pelastuslaki astui voimaan vuoden alusta 2019.

Laki toi muutoksia nuohoukseen piirinuohouksen päätyttyä. Nyt kiinteistönomistajalla on vapaus valita oma nuohoojansa.

Kanta-Hämeessä ”vapaisiin markkinoihin” siirryttiin heinäkuun alussa, jolloin viimeiset piirinuohoussopimukset päättyivät siirtymäajan jälkeen.

Muutoksen jälkeen hinnat vapautuivat, ja ne muodostuvat markkinoiden mukaan.

Kiinteistönomistajilla on vastuu huolehtia siitä, että nuohoukset hoidetaan ajallaan.

Vakituisen asunnon tulisija tulee nuohota vuoden välein, vapaa-ajan asunnon tulisija kolmen vuoden.

Rakennuksen omistajan tai haltijan on huolehdittava, että tulisijat ja savuhormit ovat sellaisessa kunnossa, että niitä voidaan käyttää turvallisesti

Näkoislehti

28.9.2020

Fingerpori

comic