Lounais-Häme

Forssan seudulla pieni riski saada punkista tauti

Riski puutiaisten eli punkkien levittämien tautien saamiseen on edelleen melko pieni Forssan seudulla, vaikka punkkikanta on runsastunut vuosien varrella. Koko Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin alueella todettiin viime vuonna kaksi puutiaisaivokuumetapausta. Borrelioositartuntoja ilmaantui 16 Kanta-Hämeessä.

-Forssan seudulla ilmenevät tautitapaukset ovat usein tarttuneet muualta. Puutiaisaivokuume on todella harvinainen, ja borrelioositapauksetkin ovat yksittäisiä, va. perusterveydenhuollon palvelualajohtaja Arto Honkala Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymästä sanoo.

Puutiaisaivokuume on virustauti, jota vastaan voi suojautua rokotuksella. Hoitoa puutiaisaivokuumeeseen taas ei ole. Borrelioosiin rokote ei tehoa, mutta tautia hoidetaan usein antibiooteilla.

-Antibioottilääkitys aloitetaan usein silloin, jos havainto punkista on ollut selvä ja iholle tulee laajeneva reaktio, Arto Honkala kertoo.

 

Rokotuksen suosio on kasvussa Forssan seudulla. Rokotuksen tarve arvioidaan aina yksilöllisesti. Syy voi olla esimerkiksi se, että työ tai harrastus vie usein punkkien suosimaan maastoon. Punkki viihtyy aluskasvillisuudessa, niityillä ja heinikossa kosteissa olosuhteissa.

-Joillakin rokotusten ottajilla on kesäpaikkoja rannikolla tai muilla alueilla, joissa punkkeja on paljon. Koirat saattavat myös tuoda punkkeja sisälle, ja punkki voi siirtyä ihmiseen, terveydenhoitaja Marja Andtback Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymästä sanoo.

Rokotusta harkitseva voi ottaa yhteyttä oman alueensa terveydenhoitajaan. Suoja pitäisi hankkia hyvissä ajoin ennen kesää, koska rokotteita annetaan kaksi kuukauden välein. Punkkeja esiintyy lähes koko lumettoman kauden ajan. Eniten punkkeja on elokuussa.

Andtback muistuttaa, että rokote ei tehoa borrelioosiin.

-Tärkeintä on suojata iho vaatteilla, jos kulkee riskialueilla. Punkkisyyni täytyy muistaa tehdä joka ilta. Jos hyönteinen iholta löytyy, se pitää poistaa mahdollisimman nopeasti punkkipihdeillä. Pihtejä saa apteekista tai nykyisin monilta huoltoasemiltakin.

 

Bakteerin aiheuttaman borrelioosin oireet voivat tulla parin päivän tai vasta kuukauden kuluttua puutiaisen puremasta. Punoittava, laajeneva ihottuma tulee noin puolelle tartunnan saaneista. Oireet voivat olla samantyyppisiä kuin flunssassa. Jos oireita tulee, kannattaa hakeutua lääkäriin. Tautia hoidetaan yleensä parin viikon antibioottikuurilla. Jos tauti jää hoitamatta, seurauksena voi olla myöhäisborrelioosi, johon kuuluu monenlaisia oireita ihossa, hermostossa, nivelissä tai sydämessä.

Puutiaisaivotulehdus on viruksen aiheuttama tauti, joka aiheuttaa oireita vain harvoin. Osa tartunnan saaneista voi kuumeilla ja tuntea lihaskipuja. Kuumeettoman vaiheen jälkeen noin neljännes tartunnan saaneista saa aivotulehduksen, ja osalle tulehduksen sairastaneista jää kauan kestäviä jälkioireita.

 

Puutiaisten aiheuttamat tautitapaukset ovat kasvussa koko Suomessa. Parikymmentä vuotta sitten puutiaisaivokuumeeseen sairastui vain muutamia ihmisiä vuodessa, mutta viime vuosina sairastuneita on ollut 60 – 70. Borrelioositartunnat ovat samassa ajassa lisääntyneet muutamista sadoista lähes 2000 tapaukseen vuodessa.

Tartuntojen määrä seurailee puutiaisten määrää. Puutiaiset ovat runsastuneet voimakkaasti Suomessa ja muualla Euroopassa. Tutkijat epäilevät syyksi ilmastonmuutoksen vaikutusta puutiaisiin, niiden isäntäeläimiin tai molempiin.

 

Puutiainen nopeasti irti ihosta
Ihoon kiinnittynyt puutiainen voi näyttää pieneltä tummalta pisteeltä. Punkki erittää purressaan puudutusaineitta, joten purema on usein kivuton.Puutiainen pitää irrottaa mahdollisimman pian punkkipihdeillä.Ota puutiaisesta kiinni mahdollisimman läheltä ihon pintaa. Vedä ylöspäin tasaisella liikkeellä. Älä temmo tai väännä. Älä purista lujasti.Älä levitä puutiaisen päälle voita tai muita aineita, koska tämä voi saada puutiaisen tyhjentämään vatsansa sisällön ihoon, mikä lisää tartuntariskiä.Pese kädet ja puremakohta lämpimällä vedellä ja saippualla ja käytä antiseptista puhdistusainetta.Ihoon voi jäädä puutiaisen osia, mutta se ei ole vaarallista.Jos puremakohdan ympärille kehittyy leviävää punoitusta, on mentävä lääkäriin.Lähde: THL

Uusimmat

Fingerpori

comic