Lounais-Häme Forssan seutu

Forssan seudulla testattiin kuinka helposti alkoholia saa ostettua ilman papereita – Ikä täytyy todistaa huomattavasti aiempaa useammin

Forssan seudulla tehtyjen ostokokeiden perusteella kassoilla kysytään alkoholin ostajilta henkilöllisyystodistus lähes aina.
Nykyaikana nuoren alkoholin ostajan täytyy vilauttaa henkilöllisyystodistusta aiempaa herkemmin. Kuvassa papereita on tarkastamassa Forssan K-Citymarketin myyjä Hanna Hjerp. Kuva: Tapio Tuomela
Nykyaikana nuoren alkoholin ostajan täytyy vilauttaa henkilöllisyystodistusta aiempaa herkemmin. Kuvassa papereita on tarkastamassa Forssan K-Citymarketin myyjä Hanna Hjerp. Kuva: Tapio Tuomela

Kauppojen ja kioskien tiskeillä ollaan yhä tarkempia alkoholin myynnin suhteen.

Forssan seudun kunnissa tehtiin huhtikuussa alkoholin vähittäismyyntiin ostokokeita, joissa nuoren näköiset asiakkaat ostivat alkoholituotteita. 87,5 prosentilta ostokokeen asiakkailta kysyttiin henkilöllisyystodistus. Vuonna 2014 vastaava prosentti oli 70 ja vuonna 2010 vain 22.

Koeostot tehtiin Forssan seudun ehkäisevän päihdetyön yhdyshenkilöverkoston ja Lounais-Hämeen koulutuskuntayhtymän opiskelijoiden yhteistyönä. Koeostajat olivat täysi-ikäisiä, mutta nuoren näköisiä.

– Tulokset osoittavat, että kauppojen omavalvonta on parantunut huomattavasti. Kaupat ovat selvästi itse miettineet omia käytänteitään, ja ikävalvonta koetaan tärkeänä, Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymän sairaanhoitaja Anna Kenni ehkäisevästä päihdetyöstä toteaa.

Tutkimuksessa tehtiin alkoholin ostokokeita erikokoisiin vähittäiskauppoihin, Alkoihin, huoltoasemiin sekä kioskeihin. Koeostoja tehtiin kaikkiaan 104 kappaletta 33 eri kohteessa.

Isot myymälät tarkistivat koeostajan iän kahta ostokertaa lukuun ottamatta. Pienissä myymälöissä koeostoista onnistui 7,5 ja huoltoasemilla 18,5 prosenttia. Alkoissa koeostajan ikä tarkistettiin aina. Heikointa ikärajavalvonta oli kioskeissa, joissa 22,5 prosenttia ostoyrityksestä onnistui.

Ostokokeet ovat osa Pakka-toimintamallin paikallisen tilanteen kartoitusta.

Ostokokeet ajoitettiin tarkoituksella keväälle, lähelle vappua sekä koulujen päätöspäivää, joina nuorten alkoholikokeilut usein lisääntyvät. Forssan seudun tulokset ostokokeissa ovat samankaltaisia muualla Suomessa tehtyjen kokeiden kanssa.

Kenni kertoo, että vaikka suoraan kaupasta ostamalla alaikäisen on aiempaa vaikeampi saada alkoholia, usein nuoret saattavat saada alkoholia esimerkiksi täysi-ikäisiltä kavereilta tai vanhemmilta.

– Nuorissa on kuitenkin tapahtunut kulttuurin muutosta. Alkoholikokeilujen määrä on vähentynyt nuorten parissa huomattavasti, ja paljon aiempaa useampi nuori on täysin raitis.

Sosiaaliohjaaja Emmi Romppainen Tammelan kunnasta on Kennin kanssa samaa mieltä. Kouluterveyskyselyjen perusteella täysin raittiita on yli puolet 8.–9.-luokkalaisista nuorista Forssan seudulla.

– Hyvinvointi ja terveys ylipäätään ovat nousseet nuorten keskuudessa. On aiempaa hyväksyttävämpää olla selvin päin. Uskon, että nykyaikaisella päihdekasvatuksella on myös merkitystä, Romppainen sanoo.

Päihteitä käyttäviäkin löytyy silti edelleen. Vuoden 2017 kouluterveyskyselyssä Kanta-Hämeessä yli 10 prosenttia ja Forssassa noin 20 prosenttia nuorista kertoi juovansa itsensä tosi humalaan vähintään kerran kuukaudessa. Maan keskiarvo on kymmenen prosentin tietämillä.

Romppainen toteaa, että Forssan seudulla alkoholia käytetään aikuistenkin joukossa enemmän kuin muualla Suomessa keskimäärin, mikä vaikuttaa myös nuorten lukuihin.

– Suurella osalla nuorista kaikki päihteiden käyttäminen on kuitenkin kokeilutyyppistä. FL

Uusimmat

Näkoislehti

22.9.2020

Fingerpori

comic