Lounais-Häme

Forssan seudulle kouluarvosana 5,1

 

Aluekehittämisen konsulttitoimisto MDI on antanut Forssan seudulle kouluarvosanaksi 5,1.

Arvosana on surkea, koska se annettiin vuoden 2008 jälkeisen kehityksen perusteella. Lama on ollut seudullamme armoton, joten heikko arvosana tuskin on kenellekään yllätys.

Forssan seutu menetti finanssikriisin myötä nopeasti 1500 työpaikkaa, kun vienti ei vetänytkään ja yritykset alkoivat siirtää toimintojaan muualle. Rakennemuutos oli tuolloin Forssassa äkillinen ja näkyy konsulttitoimiston antamassa arvosanassa.

Avosanaan vaikuttavat esimerkiksi työllisyyden, väestön, bkt:n korkeakoulutettujen osuuden, huoltosuhteen ja ikärakenteen kehitys.

Arvioinnissa on jaettu Suomen kunnat kahteen osaan: kaupunkiseutuihin ja maaseutumaisiin seutuihin. Forssan seutu luokiteltiin ensiksi mainittuun ryhmään. Vertailuun otettiin mukaan kaikkiaan 36 kaupunkiseutua ja Forssa joutui listan sijalle 30.

Tilastoista selviää, että Forssan seutukunnalla on mennyt keskimääräistä huonommin laman korissa.

Työpaikat ovat vähentyneet vuodesta 2008 vuoteen 2013 tarkalleen 9,4 prosenttia. Hämeenlinnan seudulla työpaikoista on kadonnut samassa ajassa reilut kolme prosenttia. Työttömien osuus työvoimasta oli vuonna 2008 koko Forssan seudulla 8 prosenttia, kun se nyt on lähes 13 prosenttia. Hämeenlinnassa työttömien määrä on kasvanut lähes yhtä paljon, mutta uusimpien tilastojen mukaan työttömien työhakijoiden osuus on tällä hetkellä noin 11 prosenttia.

Tilastoista löytyy kuitenkin pilkahdus valoakin.

Seudullamme kesämökkien määrä on kasvanut vuodesta 2008 noin kaksi prosenttia. Kuntien ottama laina asukasta kohden on kasvanut, muttei läheskään niin paljon kuin Hämeenlinnan seudulla.

Hämeenlinnan seudulla on jouduttu nostamaan tuloveroprosenttia noin 2 prosenttiyksikköä, kun Forssan seudulla veroprosenttia on nostettu samassa ajassa vain prosenttiyksikön verran.

Forssan kaupunginjohtaja Sami Sulkko sanoo, että Forssa ei ole toipunut lamasta siten, kuin se olisi voinut. Sulkon mielestä yrittäjät ovat olleet innovatiivisia ja harjoittaneet tuotekehitystä, mutta kunnallinen päätöksenteko ei ole tukenut yrittäjien tavoitteita.

-Pahimmassa tapauksessa yrittäjät alkavat investoida jonnekin muualle, Sulkko sanoo.

Myös kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Kaisa Lepola peräänkuuluttaa elinkeinoelämän ja kaupungin yhteistyön jatkumista tiiviinä.

-Lupaprosessit ja kaavat pitää hoitaa tänä päivänä nopeasti ja sujuvasti.

Sulkko ja Lepola eivät yllättyneet Forssan saamasta huonosta arvosanasta. Molempien mielestä heikon arvosanan taustalla isoimpana syynä on työpaikkojen katoaminen ja se, ettei Forssan seudulla ole harjoitettu riittävästi elinvoimapolitiikkaa.

-Menestyjät ovat pro-aktiivisia ja kykenevät puhaltamaan yhteen hiileen, Sulkko sanoo. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti