Lounais-Häme

Forssan seudun hammaslääkäripula alkaa vihdoin helpottaa – nyt valmistaudutaan sote-uudistukseen

Hammaslääkärille pääsyä kiireettömässä tilanteessa on Forssan seudulla saanut viime vuosina odotella keskimäärin reilut kaksi kuukautta. Lain kirjaimen jonotusaika täyttää kevyesti, sillä hoitotakuulain mukaan suun terveydenhuollon piiriin on päästävä kuuden kuukauden kuluessa.

Tästä huolimatta Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymässä (FSHKY) on suuri halu ja tarve nopeuttaa hoitoon pääsyä entisestään.

-Kun sote-uudistus tulee, olemme kilpailutilanteessa yksityisen puolen toimijoiden kanssa. Hoitoon pääsyn nopeus ja hoidossaoloaika ovat silloin ehdottomia kilpailuvaltteja, vastaava hammaslääkäri Heikki Toivonen selittää.

 

Lähtökohta on tietysti se, että henkilökuntaa on riittävästi. Forssan seudullakin on taistelu pitkään sen asian kanssa, että hammaslääkäreitä on ollut vaikea saada palkatuksi.

Viime keväänä FSHKY aloitti yhteistyön yrityksen kanssa, joka markkinoi kuntayhtymää työpaikkana ja auttaa rekrytoinneissa. Tavoitteena on löytää sekä sijaisia että pidempiaikaisia työntekijöitä virkoihin.

-Yrityksen palvelut toki maksavat, mutta tilanne on ollut sen verran vaikea, että tähän on päätetty lähteä. Tuloksia alkaa nyt näkyä, sillä tällä hetkellä kaikki virat alkavat olla täynnä – joko vakituisesti tai sijaisella, Toivonen iloitsee.

Toivosen mukaan pitkät sairauspoissaolot rasittavat työvoimatilannetta. Eri yksiköiden välillä on jonkin verran eroja jonotusajoissa, mutta kyse on viikoista.

-Forssassa on suurin paine, seuraavaksi suurin varmaankin Jokioisilla. Erot jonotusajoissa ovat keskimäärin kuitenkin noin parin viikon luokkaa.

Kela-korvausten leikkaus viime vuoden alussa toi Toivosen näkemyksen mukaan julkiselle puolelle paljon uusia asiakkaita, kun sekä yksityisellä että julkisella puolella hoidosta jäi asiakkaalle aiempaa enemmän maksettavaksi.

-Tästä meillä ei ole tilastoa, mutta oma tuntumani on, että uusia potilaita on tullut.

Toivonen huomauttaa, että yksityisille toimijoille olisi Forssan seudulla hammashoidossa edelleen tilaa ja tarvetta. Tällä hetkellä yksityisiä toimijoita on kaksi.

 

FSHKY:ssä varaudutaan tulevaan sote-uudistukseen käytössä olevin keinoin. Terveyspalvelujen valinnanvapautta koskevan lakiesityksen mukaan asiakas voi valita suunhoidon yksikön vuoden 2022 alusta, eli vuotta muuta terveydenhoitoa myöhemmin.

-Kehittelemme työkaluja, jotta voimme vastata aikanaan kilpailuun. Nyt tilanne on se, että meillä on rajallinen määrä hoitohuoneita, eikä enempää tekijöitä oikein mahdu. Lisäneliöt ovat toiveissa, mutta en osaa sanoa, kuinka realistinen toive tässä tilanteessa on, Heikki Toivonen hymähtää. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti