Lounais-Häme Forssan seutu

Forssan seudun hyky nosti koronatestien määrää mutta sekään ei riitä, syysflunssa voittaa kisassa

Syysflunssa kuormittaa näytteenottoa ja puhelinpalvelua. Hyvinvointikuntayhtymä joutuu seulomaan koronatestiin pääseviä.
Koronaviruksen toisen aallon nousu on vasta edessäpäin, mutta perinteinen syksyn nuhakuumevirus teettää testiruuhkaa. Kaikkia oireisia ei pystytä Forssan seudulla testaamaan, vaan mahdollisesti koronalle altistuneita seulotaan joukosta, tartuntatautilääkäri Teppo Tähtinen toteaa. Kuva: Lassi Puhtimäki
Koronaviruksen toisen aallon nousu on vasta edessäpäin, mutta perinteinen syksyn nuhakuumevirus teettää testiruuhkaa. Kaikkia oireisia ei pystytä Forssan seudulla testaamaan, vaan mahdollisesti koronalle altistuneita seulotaan joukosta, tartuntatautilääkäri Teppo Tähtinen toteaa. Kuva: Lassi Puhtimäki

Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymä (hyky) on pystynyt kirimään hieman koronatestaustahtia viime viikosta.

Tartuntatautilääkäri Teppo Tähtinen kertoo, että alkuviikosta testejä on otettu 50 päivässä viime viikon 30:n sijaan.

Toistaiseksi hykyssä on päässyt koronatestiin joko samana päivänä tai seuraavana. Fimlabin Tampereen yksikön tulosviive on muutaman päivän luokkaa: tiistaina Tähtinen sai tuloksia lauantaina otetuista näytteistä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ohje on, että koronaoireiset hakeutuvat testiin. Osa koronan oireista on samoja kuin perinteisellä syysflunssalla, jota on nyt runsaasti liikkeellä seutukunnalla.

Paine tuntuu Forssan seudulla sekä laboratorion näytteenotossa että hykyn puhelinneuvonnassa.

Kysymyksiä tartuntatautilääkärille:

Päiväkoti- ja alakouluikäiset lapset yskivät ja niistävät kodeissa ja vanhemmat miettivät mitä tehdä. THL:n ohje on, että lievästikään oireilevaa lasta ei viedä päivähoitoon tai kouluun.

Miten vastaat kuumeettomalle ja nuhaiselle nelivuotiaalle, joka kysyy: ”Saanko mennä päikkyyn, jos osaan yskiä hihaan?”

– Tässä tilanteessa et voi valitettavasti mennä päivähoitoon. Vanhempasi voivat ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon ja voit tulla kutsusta testeihin. Yhteyttä voi ottaa soittamalla.

Entä allergikkolapset, jotka tuhisevat ja yskivät ilman flunssaakin?

– Jos oireet ovat allergikolla samanlaisia kuin aiemmin, he voivat minun mielestäni mennä hoitoon. Vanhemmat voivat kokeilla myös muille kuin allergikkolapsille allergialääkitystä. Jos nuha olisi allergista, lääkkeet auttavat päivässä parissa.

Riittääkö kapasiteetti kaikkien Forssan seudun nuhaisten ja yskäisten testaamiseen?

– Mikään kapasiteetin nosto ei auta meitä kisassa syysflunssaviruksen kanssa. Joudumme jonkin verran priorisoimaan testattavia samaan tapaan kuin keväälläkin. Selvitämme koronaviruksen todennäköisyyttä kyselemällä esimerkiksi matkoista ja liikkumisesta sekä altistuneiden tapaamisesta.

THL:n ohjeen noudattaminen ei siis onnistu Forssan seudulla?

– Se on käytännössä mahdotonta meillä ja muualla, ja toivon, että asiassa saadaan uutta ohjeistusta.

Mitä toivot vanhemmilta?

– Samaa kuin kaikilta eli toivon, että he käyttävät maalaisjärkeään ja pysyvät lapsineen poissa väkijoukoista ja joukkotapahtumista. Hygieniakäytännöistä kannattaa pitää kiinni.

Työssäkäyvät vanhemmat ovat pulassa päiväkodin porttikiellon saaneiden nuhaneniensä kanssa. Millaisia toiveita sinulla on tässä tilanteessa seudun työnantajille?

– Toivon, että töistä voisi olla pois oman tai lapsen sairauden vuoksi omalla ilmoituksella vähän pidempään – samaan tapaan kuin viime keväänäkin. Jos niin ei toimita, terveydenhuollosta tulee todistusautomaatti.

Puolentoista viikon päästä vietetään ylioppilasjuhlia. Miten ohjeistat niitä varten?

– Tällä hetkellä riski tartunnalle on seudulla pieni, mutta kahdessa viikossa epidemiatilanne ehtii muuttua. Jos juhlia suunnittelee, vieraiden saapumista ja lähtemistä kannattaa ehdottomasti porrastaa. FL

Lue myös: Näin tilanteen arvioitiin kehittyvän seudullamme muutama päivä sitten.

Lue myös: Mehiläinen lennättää jälleen koronanäytteitä Etelä-Koreaan.

 

Uusimmat

Näkoislehti

18.9.2020

Fingerpori

comic