Lounais-Häme Forssan seutu

Forssan seudun hykyn kotihoidossa on suojat, hoivassa niitä vielä odotellaan

Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymän vanhuspalveluissa suojautumisen taso kohenee yksikkö kerrallaan.
Kuva: Tapio Tuomela
Myös Forssan kaupungin kädentaitopajalla ommellaan nyt kankaisia kasvomaskeja. Niille on kova kysyntä. Ompelijoina ahkeroivat Tuula Aro (edessä) ja Carita Hartikainen Kuva: Tapio Tuomela

Suojainten käyttö ja niiden käytössä oleva määrä huolestutti Forssan Lehden tekemässä kyselyssä sekä hoivan ja kotihoidon työntekijöitä että palveluita käyttävien omaisia. Suojainhuoli nousi esiin lähes kaikissa vastauksissa.

Hoivan ja kotihoidon työstä iso osa tehdään ihmisen lähellä. Asiakkaan auttaminen vie hoitajan lähikontaktiin niin hoitotoimenpiteissä, pesuissa kuin pukemisessakin. Hyvin usein asiakas ja hoitaja ovat lähekkäin kasvokkain.

Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymän (hyky) kotihoidossa on nyt käytössä suojaimet ministeriön ohjeiden mukaisesti.

– Suojavälineet saatiin 3. huhtikuuta, ja sen jälkeen niitä on käytetty kotihoidossa. Asumispalveluissa emme vielä kykene ministeriön ohjeen mukaiseen tasoon. Suojainten vähyys on fakta, vanhuspalveluiden palvelualuejohtaja Annukka Kuismin muistuttaa.

Ministeriön ohjeistuksen mukaan kotihoidossa ja toimintayksiköissä terveiden ja oireettomien asiakkaiden kanssa lähikontaktissa työskenneltäessä käytetään joko kirurgista nenä-suusuojainta. Jos niitä ei ole käytettävissä, käytetään pestävää tai kertakäyttöistä kankaista suojainta.

Sairastuneiden tai oireisten asiakkaiden kanssa työskenneltäessä käytetään kirurgista nenä-suusuojainta ja suojakäsineitä. Samaa suojainta käytetään vain yhden asiakkaan kanssa työskenneltäessä.

– Jos asiakkaalla on infektio-oireita, oireiden vaatimat suojaimet ovat toki käytössä myös meillä, Kuismin täydentää.

Kahdessa yksikössä jo käytössä

Hykyn järjestämissä asumispalvelussa suojautumisen taso kohenee Kuisminin mukaan vähitellen yksikkö kerrallaan.

– Tällä viikolla kangasmaskeja toimitettiin kahden yksikön käyttöön. Niitä toimitetaan muihin asumispalveluiden ja vammaispalveluiden yksiköihin sitä mukaa, kun ne valmistuvat ompelijoilta. Suojia toimitetaan kerralla suuri määrä, jotta yksikköön saadaan täysi suoja, Kuismin kertoo.

Asumispalveluihin suojia on tilattu paikallisilta ompelijoilta 50 000 kappaletta ja kotihoitoon 7 500 kappaletta.

Lue myös: Apua kotihoidon tarpeisiin: Kasvosuojia ommellaan nyt paikallisin voimin

– Esimerkiksi asumispalveluihin niiden riittävyys on laskettu 500 asiakkaalle 20:een kontaktiin vuorokaudessa.

Suu- ja nenäsuojaimia hykylle ommellaan nyt keskitetysti Suomen Käsityöteollisuuden ompelimossa Forssassa.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Kuva: Tapio Tuomela
Kuva: Tapio Tuomela

Suojaimet ovat vain yksi osa torjuntaa

Yksin suojainten varaan ei voi laskea, vaan niitä käytettäessä on huolehdittava hyvästä käsihygieniasta ennen suojainten pukemista ja välittömästi niiden riisumisen jälkeen. Muutoinkin tulee huolehtia huolellisesta käsi- ja yskimishygieniasta.

Kotihoidon ja asumispalveluiden henkilökunta opastaa myös asiakkaita entistä parempaan hygieniaan.

Työntekijät tarkkailevat asiakkaiden terveydentilan lisäksi omaansa nyt erityisen herkästi. Jos on lieviäkin koronan oireita, töihin ei saa lähteä.

Testauskynnys on madaltunut

Forssan Lehden kyselyn aikana kattavuus koronatestauksessa on muuttunut. Sosiaali- ja terveysministeriö on ohjeistanut testaamisen kohderyhmien laajentamiseen viikko sitten. Nyt testataan sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstöä, jos on pienikin epäily tartunnasta.

Lue myös: Forssan sairaalan koronanäytteet ovat olleet puhtaita: ”Sikäli paikkakunnan tilanne näyttää nyt rauhalliselta”

Testausmäärät ovat nousseet ja myös Forssan sairaalassa otetaan koronavirusnäytteitä. Näytteidenottoon on päässyt tartuntatautilääkärin lähetteellä.

Osassa vastauksissa pahoiteltiin vielä sitä, että oireinenkaan työntekijä tai asiakas ei testiin pääse.

– Oireiset testataan lääkärin määräyksen mukaan. Siihen emme palvelualueena puutu, Kuismin toteaa. FL

Uusimmat

Näkoislehti

25.9.2020

Fingerpori

comic