Lounais-Häme Forssa

Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymä: asumispalveluista ei ole tiedossa akuutteja ongelmia – Ei Esperissä eikä muualla

Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymä valvoo kaikki seudun asumispalveluyritykset vuosittain. Viime vuoden tietoja vedetään juuri yhteen.
Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymä valvoo seudun asumispalveluyrityksiä. Sen tietoon ei ole tullut vakavia laiminlyöntejä. Kuva: Tapio Tuomela

Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymä (hyky) valvoo Forssan seudulla toimivien yksityisten asumispalveluyritysten toimintaa.

Seudun yrityksissä valvontakäyntejä tekevä hyvinvointiyhtymän kehityspäällikkö Karoliina Kärkkäinen toteaa, että vakavia laiminlyöntejä hoidossa ja palvelutasossa ei ole hänen tietoonsa tullut.

– Kierrän vuosittain kaikki alan yritykset toimialueellamme. Lisäksi tutkin epäkohtailmoitukset, joita tehtiin vuonna 2017 yhteensä 9. Niistä noin puolet käsitteli asiatonta hoitoa, huolenpitoa tai kohtelua.

Vuosittaisiin valvontakäynteihin kuuluu nykyisin myös asiakashaastattelu 1–3 asukkaan kanssa kussakin yksikössä.

Lue myös: Esperin toiminnalle kovaa kritiikkiä Forssassa vuonna 2016

Lisäksi kuntayhtymän vanhuspalveluiden yksikkö valvoo yksityisten asumispalveluyritysten arkea.

– Tarkoitus on vetää yhteen valvonnassa kertyneet tiedot, mutta tässä vaiheessa ei tiedossani ole akuutteja ongelmia. Yhteenveto valmistuu toivottavasti tällä viikolla, lisää vanhuspalveluiden palvelualuejohtaja Annukka Kuismin.

Hyvinvointikuntayhtymän kokoamat raportit toimitetaan eteenpäin Aluehallintovirastolle.

Kärkkäisen arvion mukaan epäkohtailmoituksia kertyy vuodelta 2018 vähemmän kuin edelliseltä. Omaisten lisäksi ilmoituksen voi tehdä yrityksen työntekijä – ensin esimiehelleen ja sitten hykyyn, jos esimies ei tartu ongelmaan.

Sosiaalihuoltolaki velvoittaa sosiaalihuollon henkilöstön ilmoittamaan epäkohdista tai epäkohdan uhista, jotka vaarantavat asiakkaan sosiaalihuollon toteutumista tai asiakasturvallisuutta.

Säädökset tulivat voimaan vuonna 2016.

Vanhustenhuollon yksityiset asumispalvelut ja niiden laatu ovat nyt valtakunnallisesti suurennuslasin alla.

Valvira ilmoitti perjantaina, että se keskeyttää välittömästi Esperi Caren hoivakoti Ulrikan toiminnan Kristiinankaupungissa Aluehallintovirastolta saamiensa valvontatietojen vuoksi. Yhden vanhuksen epäillään kuolleen hoitovirheen vuoksi viime syksynä.

Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontaviraston mukaan Esperi Caren vanhustenhuollon asumispalveluista valmistuu koko maan kattava arvio lähiaikoina.

Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymän Kärkkäisen havaintojen mukaan puutteita on seudulla ollut lähinnä lääkehoidon lupakäytännöissä.

Forssan seudun alueella toimii 11 asumispalveluita tarjoavaa yritystä, joissa asuu vanhuksia, mielenterveys- ja päihdeasiakkaita, vammaisia tai lastensuojelun asiakkaita.. Niissä on yhteensä 280 paikkaa. Lisäksi tulevat hyvinvointikuntayhtymän omat yksiköt.

Forssan seudun väkeä asuu myös muissa kunnissa olevissa yksiköissä. Niiden valvonta on sijaintikunnan organisaatioiden vastuulla. FL

Lue myös: Esperin hoivakodin kauhuista teki ilmoituksen talon oma hoitaja – SuPerin Paavola sanoo, että kyseessä on pahin tapaus ikinä

Lisää Esperistä: SuPerin ja Tehyn mukaan hoivakodin sulkeminen kertoo laajemmasta ongelmasta: Runsasta kikkailua, säästöjä ja ulkoistuksia – Esperi Care myöntää epäkohdat

Lue lisäksi: Myrskynsilmään joutunut Esperi Care on ympäri maata toimiva hoivajätti – Yritys kertoo tukeutuvansa viiteen arvoon

Uusimmat

Näkoislehti

11.8.2020

Fingerpori

comic