Lounais-Häme

Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymä julkaisi kuntakohtaiset odotusajat vanhuspalveluihin – Tammelassa odotus tehostettuun palveluasumiseen voi kestää 322 päivää

Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymä on ensimmäistä kertaa julkaissut kuntakohtaiset odotusajat eri vanhuspalveluihin omalla alueellaan. Kuntien välillä on suuria eroja vain tehostetussa palveluasumisessa.

Viimeksi kuluneen puolivuotisjakson aikana pisimmät odotusajat tehostettuun palveluasumiseen ovat Tammelassa, 322 vuorokautta.

Vertailun vuoksi Ypäjällä odotusajaksi oli merkitty 117 päivää ja Forssassa, Humppilassa ja Jokioisilla ajat vaihtelivat 28 ja 80 päivän välillä. Lyhin odotusaika on Jokioisilla.

 

Mihin Tammelan pitkä odotusaika perustuu, palveluohjauksen päällikkö Marjatta Palojärvi?

-Kaikki tehostettua palveluasumispaikkaa odottavat tammelalaiset ovat hoidon piirissä laitoshoidossa ja odottavat paikkaa tehostettuun palveluasumiseen, Palojärvi kertoo.

Tällä hetkellä tehostetun asumisen palveluita tarjotaan Tammelassa Ruisluodon palvelukeskuksen yksikössä ja Iltatuulen ryhmäkodissa. Tammelassa on ollut kesä–heinäkuun ajan kolme asiakasta myös Jokioisilta heinäkuun ajaksi suljetusta yksiköstä. Asiakkaat ovat Palojärven mukaan olleet Tammelassa intervallihoidossa, eli viettäneet paikalla lyhyitä hoitojaksoja.

 

Tällä hetkellä Tammelassa on yhteensä 64 tehostetun palveluasumisen paikkaa.

-Esimerkiksi Jokioisilla taas on 53 tehostetun asumisen paikkaa, eli suhteessa enemmän kuin Tammelassa. Jokioisten ikärakenne on myös erilainen Tammelaan verrattuna, Palojärvi mainitsee kunnallisten erojen syiksi.

Tilastokeskuksen mukaan Tammelan noin 6 200 asukkaasta yli 64-vuotiaiden osuus oli 25,2 prosenttia vuonna 2017. Samaan aikaan Jokioisilla vastaava osuus 5300 asukkaasta oli 24,3 prosenttia.

Tilastokeskuksen väestöennusteen mukaan yli 75-vuotiaiden osuus Tammelassa tulee kasvamaan 27 prosentilla vuosien 2017–2025 välisenä aikana. Suhteessa muihin kuntiin muutos on vähemmän jyrkkä kuin Forssassa tai Jokioisilla, joissa vastaavat osuudet ovat 42 ja 35 prosenttia.

 

Omaishoitajat ovat epäilleet, että tehostetun asumisen paikka olisi evätty omaishoidon tuen tieltä. Palojärven mukaan näin ei ole tehty. Hoitopaikka on voitu myöntää esimerkiksi omaishoitajan väsymisen takia. Hoitojaksoja on tarjottu myös muille kuin omaishoidettaville kotona pärjäämisen tueksi.

-Periaatteena on, että kotona asumista tuetaan mahdollisimman pitkään, hän toteaa.

 

Hykyn tilastojen perusteella seutukunnan asukkaat ovat lähes samalla viivalla muiden vanhuspalvelujen suhteen. Tarpeen mukainen kotihoito, kotihoidon tukipalvelut ja palvelutarpeen arviointi pystytään järjestämään kaikissa Forssan seudun kunnissa alle seitsemässä päivässä.

Kiireellinen kotihoito on pystytty järjestämään välittömästi tarpeen niin vaatiessa.

Omaishoidon tuen myöntämisessä kuntien välillä on eroja käytettävissä olevien määrärahojen vuoksi. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic