Lounais-Häme Forssan seutu

Forssan seudun johtavat luottamushenkilöt puhaltavat nykyään yhteen hiileen, eivätkä nokittele toisiaan

Seutukunnan johtavat luottamushenkilöt pystyvät tällä valtuustokaudella keskustelemaan asioista ilman vastakkainasettelua.
Forssan seudun kunnanhallitusten ja -valtuustojen puheenjohtajat kokoontuvat säännöllisin väliajoin pohtimaan seutukunnan asioita ja etua asiakeskeisesti ilman kunta- tai puoluejakoa. Kuva: Tapio Tuomela
Forssan seudun kunnanhallitusten ja -valtuustojen puheenjohtajat kokoontuvat säännöllisin väliajoin pohtimaan seutukunnan asioita ja etua asiakeskeisesti ilman kunta- tai puoluejakoa. Kuva: Tapio Tuomela

Forssan seudulla on tälläkin vuosituhannella ollut valtuustokausia, joilla johtavat luottamushenkilöt ja kuntajohtajat siinä ohessa ovat keskittyneet enemmän keskinäiseen nokitteluun kuin seudun yhteisten asioiden hoitoon. Tällä valtuustokaudella tilanne vaikuttaa muuttuneen.

Seutuneuvostossa on kokoonnuttu hieman isommalla joukolla, mutta uutena yhteistyömuotona kunnanhallitusten ja -valtuustojen puheenjohtajat ovat pitäneet säännöllisiä kokouksia vapaammassa hengessä. Keskiviikkoiltana he kokoontuivat Jokioisten Tietotalolle.

– Emme tee tällä kokoonpanolla päätöksiä, mutta yritämme luoda seutukunnalle yhteistä tahtotilaa päätöksentekoon. Keskustelemme ilman kunta- tai puoluerajoja. Joskus aiemmin on ollut vastakkainasettelua Forssa vastaan muut, mutta nyt sellaista ei ole. Koen, että tällä porukalla asioita saadaan vietyä eteenpäin, Jokioisten kunnanhallituksen puheenjohtaja Rami Lehtinen kertoo.

Yksi konkreettinen osoitus asioiden etenemisestä on seudullinen rakennusvalvonta, joka saatiin pitkällisen väännön jälkeen hyväksyttyä loppuvuodesta kaikissa seudun viidessä kunnassa.

Tällä hetkellä yksi ajankohtaisimmista ja tärkeimmistä asioista seudun päätöksenteossa on seutukunnallinen elinvoimahanke. Seudulla halutaan hyödyntää konsultilta tilatun elinvoimaraportin antia, sen ei haluta pölyttyvän pöytälaatikossa. Puheenjohtajat sopivat, että 17. toukokuuta järjestetään Forza Forssan seutu -hankkeen tiimoilta keskustelutilaisuus, johon kutsutaan kaikki kunnanhallitusten jäsenet ja viranhaltijoista kunnanjohtajat.

Elinvoimahankkeen yksi kulmakivistä on järkivihreys ja sen käytännön toteuttaminen seudulla. Järkivihreys sanana ei kerro tavalliselle kuluttajalle mitään, joten konkretiaa tarvitaan. Sitä tarjoaa muun muassa tuulivoima.

– Tuulivoima on seudullisesti tärkeä tulonlähde, Jokioisten kunnanvaltuuston puheenjohtaja Jorma Hacklin muistutti.

– Tuulimyllyistä ei ole kuulunut valituksia. Päinvastoin, niitä on tultu ihastelemaan kauempaakin, Lehtinen jatkoi.

Forssan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Kaisa Lepola harmitteli, että moni hyväkin kunnallinen hanke on kaatunut rahan puutteeseen. Esimerkkeinä hän mainitsi kaasuautojen hankinnan ja lähiruoan suosimisen.

Puheenjohtajisto lähtee esittämään kunnallisille päätöksentekijöille, että kaikki seudun kunnat lähtisivät päivittämään Forssan taannoista suunnitelmaa järkivihreyden käytännön toimista.

Yhteisen markkinointi-ihmisen palkkaamisesta keskusteltiin. Lehtisen mukaan ammattimarkkinoijaa voisivat käyttää seudullisen elinvoimahankkeen lisäksi myös yksittäiset kunnat omiin tarpeisiinsa erillistä maksua vastaan. Ympäristökuntien tahtotila on, että seudulle palkataan yhteinen markkinoija. Forssalla on tarvetta omallekin viestintähenkilölle, sillä aiempi viestintäsihteeri Heidi Caven on siirtynyt yksityisen sektorin palvelukseen. FL

Uusimmat

Näkoislehti

18.9.2020

Fingerpori

comic