Lounais-Häme Jokioinen

Forssan seudun jouluaatoista yli 90 prosenttia oli valkoisia – Kunnes vuonna 2006 tapahtui muutos

Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran Forssan Lehden Joululehdessä 1.12.2021. Valkoinen joulu oli lähes itsestäänselvyys Forssan seudulla vuoteen 2005 asti. Sen jälkeen mustat joulut näyttävät yleistyneen.
Hanget korkeat nietokset olivat Forssan seudulla yleisiä jouluaattoina vielä 2000-luvulle tultaessa. Jokioisten havaintoaseman keräämästä datasta ilmenee, että 1980-luvulla ei vietetty yhtäkään mustaa jouluaattoa. Tämä kuva on otettu vuonna 1983 Forssan hautausmaalta. Kuva: Arkistokuva
Hanget korkeat nietokset olivat Forssan seudulla yleisiä jouluaattoina vielä 2000-luvulle tultaessa. Jokioisten havaintoaseman keräämästä datasta ilmenee, että 1980-luvulla ei vietetty yhtäkään mustaa jouluaattoa. Tämä kuva on otettu vuonna 1983 Forssan hautausmaalta.

Muutama aste pakkasta, valkoinen maa, ehkä pientä lumisadetta. Sellainen on monen suomalaisen unelmien joulusää.

Forssan seudulla on päästy vuosina 1960–2005 viettämään tällaista unelmajouluaattoa keskimäärin lähes joka toinen vuosi. Tieto ilmenee Ilmatieteen laitoksen Jokioisten havaintoaseman keräämästä datasta.

Harvemmin pakkanen puree enää 20 asteen voimalla jouluna

Samana ajanjaksona yli 90 prosenttia Forssan seudun jouluaatoista on ollut valkoisia, eli maassa on ollut lunta ainakin jonkin verran. Elohopea on laskenut pakkasen puolelle kolmena jouluna neljästä.

Kylmimpiä jouluaattoja on vietetty vuosina 1967, 1996 ja 2001, jolloin pakkanen on matalimmillaan kiristynyt alle 20 asteeseen.

Tällaiset lukemat ovat käyneet harvinaisemmiksi tuoreissa tilastoissa.

Joulut kokivat muutoksen Jokioisten havaintoasemalla tarkalleen ottaen vuonna 2006.

Tuolloin lumensyvyyttä kuvaava lukema näytti pyöreää nollaa, vaikka havaintoaseman ulkopuolella olikin hieman lunta. Lämpötila nousi jouluaaton aikana ylimmillään kuuteen plusasteeseen, alimmillaan elohopea käväisi hieman nollan alapuolella.

Lämmin ja lumeton joulu toistui vuonna 2007. Vuosikymmenen vaihtuessa valkoinen joulu ei enää ollut itsestäänselvyys, eikä edes kovin todennäköinen. Ajanjaksolle 2010–2020 on osunut kuusi kokonaan mustaa tai lähes lumetonta joulua.

Juttu jatkuu grafiikan jälkeen.

Ilmastonmuutosta ja sattumaa

Ilmatieteen laitoksen meteorologi Ville Siikonen selittää muutosta kahdella sanalla:

– Ilmastonmuutos ja sattuma.

Ilmaston lämpeneminen tekee Lounais-Suomen lumikausista rikkonaisia ja siirtää kauden alkamisajankohtaa noin 1,5–3 päivää eteenpäin joka vuosikymmen. Mustien joulujen odotetaan yleistyvän tulevaisuudessa.

On silti liian aikaista väittää, että Forssan seudulla viimevuosina koetut vähälumiset joulut johtuisivat juuri ilmastonmuutoksesta. Yleensä ilmastonmuutoksen vaikutuksia tarkastellaan 30 vuoden jaksoissa.

– Noin 15 vuoden päästä voidaan arvioida, onko vuonna 2006 tapahtunut jonkinlainen tason siirtymä vai onko useiden lumettomien joulujen toistuminen ollut vain satunnaisvaihtelua, lumiolosuhteisiin perehtynyt tutkija Anna Luomaranta sanoo.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

2000-luvulla valkoiset joulut ovat olleet aiempaa harvemmassa. Kuva on vuoden 2009 Forssan joulunavauksesta. Kuva: Seppo Pessinen

Lumikerros huventunut

Se kiinnostava havainto Ilmatieteen laitoksen datasta kuitenkin selviää, että unelmajoulu valkoisine hankineen ei ole niin kaukana menneisyydessä kuin saatamme kuvitella. Iso osa vielä milleniaaleiksi kutsutusta sukupolvesta eli 1980–2000 syntyneistä on viettänyt lapsuudessaan enimmäkseen valkoisia jouluaattoja.

Aivan yhtä suurista hangista he eivät kuitenkaan ole päässeet nauttimaan kuin edeltävä sukupolvi. 1960-luvulla lunta oli jouluaattona maassa keskimäärin 15 senttiä. 1990-luvulla lunta oli enää keskimäärin 10 senttiä ja 2010-luvulla 6,6 senttiä.

Viime vuonna lunta ei ollut yhtään ja lämpöasteetkin olivat plussan puolella.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Vuonna 1996 Forssan kirkko sonnustautui jouluksi lumikerrokseen. Kuva: Markku Åberg

Säällä on tapana yllättää

Vaikka mustat joulut yleistyvät, Anna Luomaranta muistuttaa, että säällä on tapana yllättää.

Yllätyksistä päästiin nauttimaan esimerkiksi vuosina 2010 ja 2012, kun Forssan seudulla oli jouluaattona yli 20 senttiä lunta.

Pitkän ajan sääennusteen mukaan tänä vuonna jouluna on odotettavissa keskimääräistä lauhempaa ilmaa. Meteorologi Siitonen kuitenkin huomauttaa, ettei ennuste tarkoita automaattisesti mustaa joulua.

– Ei tarvita kuin yksi säätyypin muutos, niin lumi voi olla maassa.

Forssan seudun joulusää kuudelta vuosikymmeneltä

-4,2 celsiusastetta on havaintojakson jouluaattojen keskimääräinen lämpötila.

10,3 senttimetriä on havaintojakson jouluaattojen keskimääräinen lumensyvyys.

53 senttimetriä oli lumensyvyys Jokioisilla jouluaattona 1965. Se on havaintojakson suurin lumensyvyys.

-26,7 celsiusastetta oli Jokioisilla jouluaaton alin lämpötila vuonna 1967. Lukema on havaintojakson kylmin.

6,1 celsiusastetta oli Jokioisilla ylin lämpötila jouluaattona 2006. Lukema on havaintojakson lämpimin.

Uusimmat

Fingerpori

comic