Lounais-Häme Forssa

Forssan seudun kirkonkellot yhtyvät valtakunnalliseen kuoroon – Kirkot kunnioittavat talvisodan päättymisen muistojuhlaa

Koko maan kattavalla kirkonkellojen soitolla muistetaan 80 vuotta sitten päättynyttä talvisotaa.
Forssan kirkonkellot yhtyvät perjantaina aamupäivästä yhdessä muiden Suomen kirkonkellojen kanssa samaan kuoroon. Kuva: Ville Mäkilä
Forssan kirkonkellot yhtyvät perjantaina aamupäivästä yhdessä muiden Suomen kirkonkellojen kanssa samaan kuoroon. Kuva: Ville Mäkilä

Perjantaina kirkonkellot soivat samanaikaisesti ympäri Suomea talvisodan päättymisen 80-vuotisjuhlan kunniaksi.

Myös Forssan seudulla kirkonkellot yhtyvät sointiin kello yhdeltätoista aamupäivällä.

– Koijärvellä järjestetään sankarihaudoilla myös tilaisuus aiheeseen liittyen. Tämän tiedon mukaan myös koululaiset ovat tilaisuudessa mukana, Forssan seurakunnan kirkkoherra Esa Löytömäki kertoo.

Yhtenäisyys tärkeää myös nykyajassa

Veteraaniliiton toiminnanjohtajan Sakari Martimon mukaan muistopäivän ohjelmassa halutaan korostaa etenkin yhtenäisyyttä. Hänen mukaansa se on tärkeää nykyajassa, jossa yksilöllisyys ja polarisoituminen ovat kasvaneet.

Yhteisöllisyyttä korostaa myös Löytömäki. Suomen ja Neuvostoliiton välinen rauhansopimus astui voimaan 13. maaliskuuta 1940. Se päätti 105 päivää jatkuneen talvisodan.

– Kun talvisota päättyi 80 vuotta sitten, kirkoissa oli väkeä kuin nuijalla lyötynä. Niin kauhea kuin sota olikin, niin se yhdisti kansaa ja lisäsi yhteisöllisyyttä, Löytömäki sanoi.

Kirkonkellojen soittaminen ympäri Suomea on Löytömäen mielestä hieno tapa kunnioittaa talvisodan päättymistä.

– Kellot ovat osa kaupungin tai kunnan äänimaisemaa ja kulttuuriperintöä. Ennen kelloja soitettiin syystä jos toisesta ja niillä viestittiin monenlaisia asioita, kun ei muita vaihtoehtojakaan ollut.

 

Lue myös: Summan sankarit olivat paikallisia nuoria miehiä – Pertti Kokkinen dokumentoi kirjaksi II/JR 15:n vaiheet talvisodassa (FL 12.3.2020)

 

Liput nousevat salkoon koko maassa

Samaan aikaan kun kellot soivat, Helsingin tuomiokirkon portaille lasketaan 105 kynttilää, jotka symbolisoivat talvisodan jokaista päivää.

Talvisodan päättymistä muistetaan perjantaina myös monilla muilla juhlatilaisuuksilla ympäri Suomea. Forssan sankaripatsaalla järjestetään klo 18 pienimuotoinen muistotilaisuus talvisodan päättymisen muistoksi ja sytyteään 105 muistokynttilää.

Kirkonkellojen lisäksi liput nousevat salkoon, sillä sisäministeriö suosittaa yleistä liputusta koko maassa.

Viimeinen veteraaniviikko

Perjantain juhlallisuudet päättävät myös valtakunnallisen veteraaniviikon, jota vietetään tänä vuonna 54. kerran. Kyseessä on samalla viimeinen kerta, kun varsinaista veteraaniviikkoa vietetään.

Tämä ei tarkoita, että juhlallisuuksista luovutaan, vaan ne siirretään huhtikuussa vietettävän veteraanipäivän yhteyteen, korostaa Martimo.

– Historian aikana on ollut vakiintuneita menettelyitä, miten veteraaneja on muistettu viikon aikana. On ollut erilaisia kahvituksia ja niin edelleen. Nyt siirrämme ne veteraanipäivän yhteen.

– Veteraaneja alkaa olla niin vähän ja keski-ikä on niin korkea, että lähteminen näihin juhliin on vaikeutunut. Tämäkin ajoi siirtämään juhlallisuudet kansallisen veteraanipäivän yhteyteen, hän lisää. FL-STT

Uusimmat

Näkoislehti

23.9.2020

Fingerpori

comic