Lounais-Häme Forssan seutu

Forssan seudun kuntajohtajat kaipaavat riihikuivaa hengenpitimiksi

Forssan seudun kunnanjohtajat toivovat riihikuivaa kuntatalouden hengenpitimiksi.
Korona rapauttaa niin Forssan kaupungin kuin muidenkin kuntien talouden. Kuva: Tapio Tuomela
Korona rapauttaa niin Forssan kaupungin kuin muidenkin kuntien talouden. Kuva: Tapio Tuomela

Kuntaliitto odottaa hallitukselta koronakriisissä pelastuspakettia kunnille. Kuntaliitto arvioi kuntakyselynsä perusteella koronaepidemian kurittavan kuntien taloutta tänä vuonna ainakin 1,5 miljardilla eurolla.

Forssan kaupunginjohtaja Jari Kesäniemi uskoo summan olevan alakantissa. Hän huomauttaa, että kuntien talous oli tiukoilla jo ennen koronaa. Forssallakin on päällä talouden tasapainotusohjelmansa.

Koronavirusepidemia romahduttaa etenkin kuntien kunnallis- ja yhteisöverotuloja, kasvattaa sote-menoja ja pienentää maksu- ja myyntituottoja. Yritysten lomautukset kaventavat suoraan kaupungin veropohjaa.

Lisää valtionosuuksia tarvitaan

Maan hallitus tarjosi maanantain tilannekatsauksessaan vain vähän konkretiaa koronasta kärsivälle kuntataloudelle. Hallitus kehottaa kuntia pidättäytymään lomautuksista ja lupaa kunnille yritysten verotulomenetysten kompensointia. Tilannekatsauksen anti oli paikallisten kuntajohtajien mielestä kovin laiha.

– Se oli sellainen ryhmähali ja tsemppipeukku, vertaa Tammelan kunnanjohtaja Kalle Larsson.

Hän ennakoi, että kuntatalous sukeltaa koronan varjostamana ennennäkemättömän surkeaan tilaan, jos valtiolta ei tule konkreettisesti lisää valtionosuuksia eli riihikuivaa rahaa palvelujen tuottamiseen. Viime tilikauden tuloshan oli alijäämäinen kolmella kunnalla neljästä.

Toinen vaihtoehto on, että valtio tukee kuntia hädässä lisäämällä valtionosuuksia 2020–2021 – ja sitten leikkaa niitä. Tämä saattaa tarkoittaa sitä, että talousongelmat siirtyvät vain parin vuoden päähän.

Odotettavissa pitkäkestoista laskua

Jokioisten kunnan hallinto- ja talousjohtaja Mika T. Rantala arvioi koronan iskevän kuntatalouteen vasta pidemmällä tätä vuotta ja ensi vuoden puolellakin.

– Tässä on odotettavissa varmasti aika pitkäkestoinen taloudellinen laskukausi, taantuma. Vaikutukset kuntataloudessa näkyvät pidemmällä jänteellä.

Lomautukset eivät Jokioisilla ole tällä erää harkinnassa, mutta voivat tulla tietyissä tehtävissä ajankohtaisiksi, jos tilanne jatkuu kuukausia. Kesälomakauden aloittamista jo toukokuussa pitäisi Rantalan mukaan pohtia ja neuvotella paikallisesti.

Ministerin sanat eivät lämmitä

Forssan kaupunginjohtaja Jari Kesäniemi tunnustaa kuntaministeri Sirpa Paateron (sd.) tavoin, että kuntapuolen henkilöstö tekee koronaepidemian etulinjassa ”äärettömän arvokasta ja kovaa työtä” ja sanoo nostavansa jokaiselle opettajalle ja hoitajalle hattua.

– Ei siinä kyllä yhtään lämmitä ministerin sanat, että koitetaan pitää porukat töissä ja maksaa palkkaa. Ei tämä kuntapuoli niin hirvittävästi eroa yksityisestä puolesta, meilläkin pitää olla rahaa maksaa ne palkat.

Tärkeintä on Kesäniemen mukaan keskittyä epidemian voittamiseen, mikä edellyttää, että ihmiset noudattavat annettuja ohjeita. FL

Fingerpori

comic

Näkoislehti

30.3.2020

Uusimmat