Lounais-Häme Forssan seutu

Forssan seudun kunnat seuloivat avuksi 20, tarve on vähintään 50 – Hykyn vanhuspalveluihin lisää väkeä koronan vuoksi

Forssan seudun hykyn vanhuspalvelut pienentää tiimejä ja ankkuroi työntekijät koronariskin vuoksi.
Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymä vähentää hoitajien liikkumista yksiköstä toiseen koronavirustartuntojen ehkäisemiseksi. Sairaanhoitaja Kirsi Junnila ja päivätoiminnanohjaaja Minna Laiho auttoivat asukkaita Jokioisten Intalankartanon Muistolassa. Kuva: Tapio Tuomela
Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymä vähentää hoitajien liikkumista yksiköstä toiseen koronavirustartuntojen ehkäisemiseksi. Sairaanhoitaja Kirsi Junnila ja päivätoiminnanohjaaja Minna Laiho auttoivat asukkaita Jokioisten Intalankartanon Muistolassa. Kuva: Tapio Tuomela

Sosiaali- ja terveysministeriön ohjeiden mukaan koronan tartuntariskien taittamiseksi samojen työtekijöiden tulisi nyt hoitaa samoja asiakkaita kotihoidossa. Asiakkaalle tulee olla nimettynä myös omahoitaja. Ohje pätee myös hoivayksiköissä ja niiden soluissa.

Mitä vähemmän kontakteja, sitä pienempi tartuntariski. Samaa teroittavat myös Forssan Lehden verkkokyselyyn vastanneet hoiva-alan työntekijät ja asiakkaiden omaiset.

– Lähikontaktien minimointi on vanhuspalveluissa todella suuri haaste ja organisoinniltaan vaikeampaa kuin esimerkiksi suojainvaatimuksiin reagoiminen, toteaa palvelualuejohtaja Annukka Kuismin Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymästä (hyky).

Hykyn kotihoidossa ja asumispalveluissa työskentelee noin 400 työntekijää, joista valtaosa tekee kolmivuorotyötä. Palveluja on tarjolla viidessä kunnassa. Palveluyksikköjä on lähes 20 ja joka kunnassa toimii vähintään yksi kotihoidon tiimi, isommissa useampi.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Vanhuspalveluiden suurin haaste koronatilanteessa on ehdottomasti lähikontaktien karsiminen, toteaa vanhuspalveluiden palvelualuejohtaja Annukka Kuismin. Kuva: Tapio Tuomela
Vanhuspalveluiden suurin haaste koronatilanteessa on ehdottomasti lähikontaktien karsiminen, toteaa vanhuspalveluiden palvelualuejohtaja Annukka Kuismin. Kuva: Tapio Tuomela

Kuntien määräämä kulukuuri tuntuu nyt

Hykyn vanhuspalveluja on viime vuosina tehostettu kuntapäättäjien antaman tavoitteen mukaisesti kuntamaksujen kurissa pysymiseksi.

Jotta työntekijämäärä on riittänyt ja asiakkaat saaneet palvelunsa, työntekijät ovat liikkuneet yksiköstä toiseen. Myös kotihoidon voimavaroja on käytetty tehokkaasti koko seudulla.

Kun koronaepidemia uhkaa, mitoitukseltaan tiukka henkilöstötilanne on vaikea.

– Jos vastakkain joutuu asettamaan lähikontaktien määrän ja palvelujen toimivuuden sekä saatavuuden, minulle on selvää kumpi on tärkeämpää. Asiakkaita ei voi jättää ilman palveluja, Kuismin toteaa.

Uusi toimintamalli aikaisintaan 27. huhtikuuta

Hyky ja Forssan seudun kunnat muokkaavat nyt toimintaa korona-asetuksin. Kaksi lyhythoitoyksikköä on ajettu väliaikaisesti alas ja niiden henkilökunta on siirretty kotihoitoon. Töitä järjestellään uudelleen.

– Asumispalveluissa jäädytämme väen liikkeen palvelutalojen sisälle ja mieluiten myös osastoille. Kotihoidossa siirrymme pienempiin tiimeihin, mutta vielä henkilöstö ei siihen riitä. Siihen pystytään aikaisintaan 27. huhtikuuta lähtien.

Kuismin lisää, että koronasuunnitelman mukaan vain kotihoidon yöhoidon henkilöstö liikkuisi enää koko kuntayhtymän alueella.

Pienemmät tiimit, enemmän väkeä

Pienemmät tiimit tarvitsevat enemmän väkeä, sillä kaikki vuorot pitää saada täytettyä kaikilla alueilla. Väkeä etsitään nyt.

Viime torstain (16.4.) tilanne oli se, että kunnat pystyivät osoittamaan parikymmentä ihmistä avuksi vanhuspalveluihin. Pääosin lisävoima tulee varhaiskasvatuksesta.

– Tarve on minimissään 50 työntekijää. Jos sen saamme, pystymme organisoimaan esimerkiksi koronatiimin kotihoidon mahdollisille koronapotilaille ja asumispalveluissa pystyisimme lakisääteiseen minimimitoitukseen sairauslomienkin iskiessä tietyllä volyymilla. Meillä pitää olla kyky toimia myös henkilökunnan sairauslomien ja mahdollisten karanteenien aikana.

Epidemiaa ei ole nyt mutta siihen varaudutaan

Forssan seudulla koronaepidemiaa ei vielä ole, mutta vanhuspalvelut varautuvat sen tulemiseen. Kuismin arvioi, että näillä 50 lisätyöntekijällä hykyn vanhuspalveluiden nenä pysyisi pinnan yläpuolella epidemia-aallon iskiessä ja osan hoitajista sairastuessa.

– Tällä hetkellä tilanne on seudulla rauhallinen ja meillä on aikaa varautumiseen. Vielä nyt ehdimme perehdyttää esimerkiksi varhaiskasvatuksen väkeä vanhustyöhön. Kun epidemia on täällä, siihen ei ole enää aikaa.

Lisävoimien kerääminen on työlästä siksi, että vanhuspalveluilla ei ole omaa varahenkilöstöä, vaan apua on tarvittaessa etsitty rekrytointipalveluista ja ammennettu pienestä hykyn yhteisestä reservistä. Sieltä vanhuspalvelut saavat tässä tilanteessa kuusi työntekijää.

Korona on hidastanut esimerkiksi vanhuspalveluiden ensi vuoden talousarvion valmistelua ja kuluvan vuoden ennusteiden laadintaa.

– Aikamme kuluu nyt päivittäisten haasteiden ratkaisuun palvelualueella ja ennen kaikkea siihen, että luomme erilaisia vaihtoehtomalleja ja toimintamalleja tulevalle. FL

Kyselyssä kerrottua

”Olisin toivonut, että johtaminen olisi ollut jämäkkää ja selkeää. Sitä se ei ole ollut.”

”Suuri osa hoitajista tekee kaikkensa, jotta työn ulkopuolella myös elämä olisi mahdollisimman lähellä karanteeninomaisia oloja. Toiset taas eivät näe ongelmallisena sitä, että ovat kanssakäymisessä epidemia-alueella työssä käyvän ihmisen kanssa.”

”Hoitajat tekevät työnsä äärimmäisen hyvin. Työmäärä on liian suuri jo ennestään. Hoitajat hoitavat vaativan avun tarpeessa olevia erilaisia ihmisiä. Tavallinen työpäivä on jo sellainen, ettei mihinkään poikkeavaan ylimääräiseen jää aikaa. Silti hoitajat venyvät ja joustavat jatkuvasti. ”

”Henkilökunta vaihtaa osastoja. Äitini kertoo tilanteen arveluttavan häntä suuresti. Täysin vastuutonta on hoitajien hyppyyttäminen työpaikalta toiselle. Ja eikös sen pitäisi olla ihan kiellettyäkin virallisesti? Olemme sisaruksieni kanssa kauhuissamme.”

”Mitä jos sairastan tiedostamattani lievän koronan ja oireiden helpotuttua palaan liian aikaisin töihin ja levitän viruksen ikäihmisiin ja kollegoihin?”

”Varautumista voisi parantaa selkein toimintaohjein ihan käytännön tasolle vietynä. Esimerkiksi yhteisten tilojen käytön järkevyys tartuntojen minimoimiseksi ja hoitajien lisääminen, jotta voitaisiin mahdollistaa kiertämisen lopettaminen ja sallia hoitajien työskennellä vain yhdessä paikassa.”

”Forssan seudulla on ollut todella vaikeaa päästä koronavirustesteihin ilman sairastuneen tietoista altistumista koronavirukselle. Oireilevia hoitajia pyydetään jäämään kotiin ja oireiden lievityttyä painostetaan palaamaan takaisin töihin. ”

”Hengityssuojaimien käytön puute huolestuttaa. Lisäksi se, että hoitajat kiertävät talon muillakin osastoilla, jolloin asukas kontaktien määrä nousee suureksi.”

Uusimmat

Fingerpori

comic