Lounais-Häme Forssan seutu

Forssan seudun kunnat syventävät yhteistyötään – Seutukirjaston valmistelutyö käynnistyy tänä vuonna

Kaikki Forssan seudun viisi kuntaa sitoutuivat selvittämään muun muassa yhteistä talous- ja palkkahallintoa, teknistä toimea sekä seutukirjastoa.
Viime vuoden alusta aloittanut seudullinen rakennus- ja ympäristövalvonta on saanut asiakkailta Kuva: Lassi Puhtimäki
Viime vuoden alusta aloittanut seudullinen rakennus- ja ympäristövalvonta on saanut asiakkailta Kuva: Lassi Puhtimäki

Forssan seudun kuntien yhteistyöstä ja sen tiivistämisestä on puhuttu erilaisissa seminaareissa ja kokouksissa paljon, mutta tällä vuosikymmenellä on luvassa konkretiaa enemmän kuin koskaan aiemmin.

Kaikki seudun viisi kuntaa ovat sitoutuneet kuuden yhteistyökohteen selvittämiseen ja mahdollisiin päätöksiin vuosien 2020-2024 aikana. Selvityksen alla ovat muun muassa seudullinen talous- ja palkkahallinto, seutukirjasto, toisen asteen koulutuksen seudullinen yhdistäminen, vuokra-asuntoyhteistyö, yhteinen kiinteistönhoito ja yhteinen tekninen toimi.

Yhteistyötä pyritään lisäämään yritysneuvonnassa, elinkeinopolitiikassa, kaavoituksessa ja investointien suunnittelussa sekä etsivässä nuorisotyössä. Ohjaamopalveluita pyritään laajentaminen kaikkia kuntia palvelevaksi.

Kaikkeen ei tarvitse sitoutua

Päätös selvitystyöstä on tehty jokaisen kunnan valtuustossa. Joitakin yksityiskohtia kunnat ovat lisänneet, joidenkin selvittämiseen ei ole lähdetty, tai ainakin toteutukselle näytetään jo valmiiksi punaista valoa.

Jokioisten kunnanhallituksen puheenjohtaja Rami Lehtinen (kesk.) kiteyttää tilanteen toteamalla, että kuntien kannattaa lähteä mukaan päätöksiin, jotka niitä hyödyttävät. Kaikkien kuntien ei automaattisesti oleteta olevan mukana jokaisessa yhteistyössä.

Esimerkkinä Lehtinen mainitsee toisen asteen koulutuksen yhdistämisen. Sitä selvitettiin muutama vuosi sitten, eikä yhdistämiselle nähty perusteita. Jokioisten valtuusto päätti helmikuussa, ettei kunta ole mukana selvittämässä yhdistämistä.

– Jos asiassa ilmenee jotakin uutta yhdistämistä puoltavaa, tuodaan se silti päätöksentekoon, hän sanoo.

Selvitys ei tarkoita kuntaliitosta

Joissakin kunnissa muutamat valtuutetut ovat vastustaneet pelkän selvitystyön tekemistä. Heidän mukaansa selvitystyön päämääränä on kuntaliitos Forssan ajamana. Lehtinen on eri mieltä. Hänestä kuntien on tässä taloustilanteessa selvitettävä yhteistyön mahdollisuudet, kaikkea vastustamalla kuntien itsenäisyys on vaarassa.

– Forssassa on ymmärretty, että mahdollinen kuntaliitos lähtee pienemmistä kunnista. Siksi Forssakin on halukas lisäämään kuntien välistä yhteistyötä, Lehtinen huomauttaa.

Samaa sanoo Forssan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Kaisa Lepola (sd.).

– Yhteistyön lisääminen on ainoa keino säilyä itsenäisinä kuntina ja seutukuntana. Forssalla on valtuustotason päätöksellä valmius aloittaa keskustelut kuntaliitoksista, mutta on yhdessä sovittu, että Forssa ei ole enää asiassa aloitteellinen, Lepola sanoo.

Pitääkö aikataulu?

Jotkut valtuutetut pitävät usean asiakohdan valmistelun aloittamista tänä vuonna epärealistisena. Tammelassa päätettiin, että aikataulu on ohjeellinen. Lehtinen ja Lepola näkevät, että aikataulu on realistinen.

– Kunnat ovat antaneet viranhaltijoille työmääräyksen valmistelusta. Minun pitää ensin perehtyä tarkemmin eri kuntien päätöksiin, mutta valmistelu jakaantuu eri toimialoille, eivätkä asiat tule ihan uusina virkamiehille. Keihäänkärjet pitää päivittää, eikä kukaan odota, että valmista on vielä tänä vuonna, Lepola toteaa.

 

EDIT: Korjattu 19.2. klo 14.54. Jokioisten kunnanvaltuusto päätti, ettei kunta ole mukana selvittämässä toisen asteen koulutuksen yhdistämistä.

Fingerpori

comic

Näkoislehti

28.3.2020

Uusimmat