Lounais-Häme Forssan seutu

Forssan seudun kunnat yksimielisiä tilinpäätössotkusta: Ei enää yhtään lisärahaa Assi-sairaalaan

Pulma peruspääoman käyttämisessä vanhojen sairaalakiinteistöjen alaskirjauksen kompensoimiseen tulee kuntien mukaan ratkaista tavalla, joka ei johda kuntien talouden hankaluuksiin jatkossa.

Forssan seudun kunnat arvioivat yhdessä valmistelemassa lausunnossaan Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirille, että kunnilla ei ole mahdollisuuksia rahoittaa vielä lisää Assi-keskussairaalan investointia eikä koko sote-kentän toimintaa. Lisärahoitusuhka johtuu viime vuoden tilinpäätösongelmasta. Pulma peruspääoman käyttämisessä vanhojen sairaalakiinteistöjen alaskirjauksen kompensoimiseen tulee kuntien mukaan ratkaista tavalla, joka ei johda kuntien talouden hankaluuksiin jatkossa. Viime vuoden tilinpäätöksiä kunnissa ei enää voida avata.

Uudesta Assi-sairaalasta suunnitellaan nykyistä keskussairaalaa pienempää. Se tulee Ahvenistontien varteen Hämeenlinnassa.
Uudesta Assi-sairaalasta suunnitellaan nykyistä keskussairaalaa pienempää. Se tulee Ahvenistontien varteen Hämeenlinnassa.

Sairaalan rakentaminen ja omistaminen ovat jäämässä omistajakunnille maakunnan sijaan.

Sote- ja maakuntauudistuksen siirryttyä sairaanhoitopiirille jää kuntien lausunnon mukaan korostetusti vastuu omistajakuntien informoimisessa ja mukana pitämisessä, vaikkakin keskussairaalahanketta koskevat päätökset tehdään kuntayhtymän omissa toimielimissä.

Sairaanhoitopiiri on suunnittelemassa paitsi uuden keskussairaalan rakentamista myös käynnistämässä omistuksellisen yhteistyön kautta 8 tähden sairaalahanketta. Lisäksi Kanta-Hämeen kunnat ovat yhteisesti sopineet, että kunnat aloittavat maakunnallisen sote-kuntayhtymän valmistelut.

Mahdollinen sote-kuntayhtymän perustaminen vaikuttaa kuntien mukaan ainakin kuntayhtymän hallinnon tarvitsemien tilojen suuruuteen sairaalakiinteistössä. Kuntayhtymän tehtävät laajenevat tässä tilanteessa oleellisesti. Integraatio ja muut haasteet on otettava huomioon suunniteltaessa yhtymän johtamisjärjestelmää ja omistajaohjausta.

Forssan seudulla on odotuksia siitä, että suunniteltu 8 tähden sairaalan malli turvaa nykyiset erikoissairaanhoidon palvelut ja mahdollistaa palvelujen lisäämisen.

Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymä on omassa lausunnossaan painottanut käytännön yhteistyökysymyksiä sairaanhoitopiirin ja Hykyn välillä. Seudun kunnat yhtyvät Hykyn näkemyksiin yhteistyön kehittämisestä ja laajentamisesta sekä vaatimuksiin talouden ennakoitavuudesta ja kohtuullisista kuntamaksuista. FL

Uusimmat

Näkoislehti

26.9.2020

Fingerpori

comic