Lounais-Häme Forssan seutu

Forssan seudun matkailun kärjet hiottu valmiiksi – Kasvua tuovat luonto, kulttuuri, hyvinvointi ja paikallinen elämä

Forssan seudun matkailun kärjet on hiottu valmiiksi kunnallisissa ja seudullisissa työpajoissa matkailun toimijoiden voimin.
Kaunis ja puhdas luonto on yksi Forssan seudun matkailun kärkiteemoista, minkä myös Forssan kaupunginjohtaja Jari Kesäniemi ja Tammelan kunnanjohtaja Kalle Larsson vahvistavat. Taustalla näkyy Tammelan Suujärvi. Kuva: Lassi Puhtimäki
Kaunis ja puhdas luonto on yksi Forssan seudun matkailun kärkiteemoista, minkä myös Forssan kaupunginjohtaja Jari Kesäniemi ja Tammelan kunnanjohtaja Kalle Larsson vahvistavat. Taustalla näkyy Tammelan Suujärvi. Kuva: Lassi Puhtimäki

Forssan seudun matkailulla on hyvät mahdollisuudet kasvaa, kansainvälistyä ja kehittyä. Näin todettiin Forssan seudun alueellisessa matkailutilaisuudessa Tammelassa. Samalla esiteltiin myös Forssan seudun matkailun tuoreet kärjet, jotka ovat luonto, kulttuuri, hyvinvointi ja paikallinen elämä. Yhdeksi seudun vahvuuksista mainittiin myös vastuullinen matkailu.

Forssan, Hämeenlinnan ja Riihimäen seutujen matkailun kärkiä on työstetty Kanta-Hämeessä useissa kunnallisissa ja seudullisissa työpajoissa viime vuonna. Hämeen matkailullisten kärkien kirkastamistyötä on vetänyt Hämeen ammattikorkeakoulun Let’s Go Tavastia -hanke.

– Mukana on ollut matkailuyrityksiä ja -toimijoita kaikista kunnista. Tavoitteena on ollut kirkastaa tärkeimmät matkailulliset vetovoimatekijät ja kohteet kullakin seudulla, kertovat Let’s Go Tavastia -hankkeen projektipäällikkö Kirsi Sippola, Forssan seutukoordinaattori ja Forssan matkailusihteeri Mari Noromies-Wahl ja Hämeenlinnan seutukoordinaattori Outi Mertamo.

Mukaan on lähtenyt Kanta-Hämeestä noin 150 matkailuyritystä, joista Forssan seudulta on noin 50. Noromies-Wahlin mukaan maksuttomaan hankkeeseen otetaan yhä lisää toimijoita. Mukana ovat myös seudun kunnat. Hankkeessa annetaan muun muassa yrittäjille valmennusta ja kehitetään heidän yhteistyötään ja valmiuksiaan kansainväliseen markkinointiin.

 

Luitko tämän: Olennaista on hyvät kuvat ja 500 vetävää merkkiä – Forssan seudun matkailuväki opettelee MyStayn

 

Euroopan aluekehitysrahaston ja Uudenmaan liiton toteuttama Let’s Go Tavastia -hanke kestää tämän vuoden loppuun. Sen jatkohankkeelle on jo haettu rahoitusta, josta tulee päätös juhannuksen aikaan. Jos se toteutuu, tavoitteena on keskittyä muun muassa kansainvälistymiseen, markkinointiin ja Jyväskylän, Lahden, Tampereen ja Hämeen seutujen välisen Western Lakeland -yhteistyön kehittämiseen.

Kanta-Häme on toki jo nyt vahvasti mukana Visit Finlandin matkailun suuralueyhteistyössä.

– Forssan seudulla kannattaa nostaa esiin erityisesti vastuullinen ja kestävän kehityksen mukainen matkailu. Järkivihreys kuuluu seudun elinvoimaohjelmaan, joten vastuullinen matkailu sopii Forssan seudulle kuin nenä päähän, Noromies-Wahl sanoo.

Matkailun kehittämistyössä on vahvasti mukana myös uusi yhdistys Elinvoimaa Hämeeseen ry, joka toimii matkailuyritysten yhteenliittymänä ja myös kuntien halutaan liittyvän mukaan.

– Yhdistys pyrkii luomaan seuduille toiminnallisen ja tavoitteellisen matkailutoimijoiden yhteistyöverkoston. Se korostaa yhteisen ja samansuuntaisen markkinointiviestinnän merkitystä. Hämeen vetovoimatekijät pitää olla matkailijan tunnistettavissa tarjolla olevissa matkailutuotteissa ja -palveluissa, Elinvoimaa Hämeeseen ry:n puheenjohtaja Karoliina Frank kertoo.

 

Lue myös: Kanta-Hämeelle hopeaa Vuoden matkailualuekisassa – Palkinto jaettiin Matkamessuilla

 

Matkailuyrittäjät pohtivat muun muassa sitä, miten he voivat hyödyntää matkailun kärkiä omassa liiketoiminnassaan ja markkinointiviestinnässään.

– Forssan seudun sijainti on hyvä, koska olemme lähellä isoja kaupunkiseutuja. Luonnon kauneus on tärkeä matkailuvaltti, ja siitä hyvänä esimerkkinä on Saaren kansanpuisto Tammelassa. Kaunis luonto ei kuitenkaan riitä yksin, vaan matkailijoille pitää tarjota myös palveluja, toteaa yrittäjä Satu Pura Pirtin Pidot oy:stä.

Puran mukaan Lounais-Hämeen Pirtillä käy matkailijaryhmiä sekä kotimaasta että ulkomailta. Pääpaino on kuitenkin kotimaisissa ja lähialueelta tulevissa matkailijoissa, joille on tärkeää, että kohde on helposti saavutettavissa.

– Matkailuyrittäjien yhteistyö on kaikkien etu. Matkailijat tuovat alueelle rahaa, joten on tärkeää, että yrittäjät kehittävät yhteistyössä alueen matkailupotentiaalia ja -tarjontaa, Pura sanoo.

 

Matkailutilaisuuteen osallistuneet Forssan kaupunginjohtaja Jari Kesäniemi ja Tammelan kunnanjohtaja Kalle Larsson pitävät Forssan seudun tarjoamia matkailumahdollisuuksia erittäin hyvinä. Molemmat korostavat myös vastuullisen matkailun merkitystä.

– Forssan seudun sijainti Helsingin, Tampereen ja Turun kolmiossa tarjoaa hyvät mahdollisuudet vastuulliseen matkailuun, jossa hiilijalanjälki on pieni. Forssan seudulla panostetaan myös jo valmiiksi vahvasti kestävään kehitykseen ja järkivihreyteen, Kesäniemi sanoo.

Larsson toteaa myös, että vastuullisuus vahvistuu matkailussa trendinä.

– Lähimatkailu on ilmastoteko, Larsson sanoo. FL

 

Luitko tämän: Tammela puntaroi matkailuneuvonnan ostamista muualta – Kunnanjohtaja kiistää heipat seutukunnalle

 

Forssan seudun matkailun kärjet

Luonto

1. Luontokohteet ja -reitistöt; kansallispuistot, Saaren kansanpuisto, Hämeen luontokeskus, kansallinen kaupunkipuisto

2. Loimijoen vesistö

3. Maaseutumaisemakohteet

Kulttuuri

1. Erikoistapahtumat

2. Rakennettu kulttuurimiljöö ja kohteet

3. Kädentaidot

Hyvinvointi

1. Luontoliikunta ja ohjatut luontoretket

2. Eerikkilä Sport ja Outdoor Resort, Viihdeuimala Vesihelmi

3. Hevosmaailma, Ypäjän hevoskeskus

Paikallinen elämä

1. Pikkukaupunkimaisuus

2. Kylät, kylätapahtumat ja kotiseutumuseot

3. Lähiruoka ja paikalliset erikoisuudet

Lähde: Let’s Go Tavastia -hanke

 

Uusimmat

Näkoislehti

29.9.2020

Fingerpori

comic