Lounais-Häme Forssa

Forssan Seudun Mielenterveysseura on 30 vuodessa vakiinnuttanut toimintansa ja asemansa terveyden edistäjänä seutukunnalla

Forssan Seudun Mielenterveysseura on 30 vuodessa vakiinnuttanut toimintansa ja asemansa seutukunnalla.
Forssan Seudun Mielenterveysseura juhli 30 vuottaan työväentalossa. Juhlapuhuja Pirkko Lahti puhui hyvästä mielestä ja se näkyi myös juhlaväen kasvoilla. Lahden kanssa kuvassa ovat Forssan Seudun Mielenterveysseuran vapaaehtoistyön koordinaattori Ilari Kokko (vas.) ja hallituksen jäsen Asko Nummela.

Forssan Seudun Mielenterveysseuran tavoitteena on alueen ihmisten hyvinvoinnin kokonaisvaltainen edistäminen ja ennaltaehkäisevä mielenterveystyö.

Vuodesta 2003 alkaen Forssan Seudun Mielenterveysseura on saanut RAY:n, nykyisin Veikkauksen, avustusta, jolla toimintaa tuetaan ja mahdollistetaan.

Lisäksi FSMS toimii Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymän sopimusyhteistyökumppanina mm. yksilötukisuhteiden ja asiakkaiden palveluohjauksen saralla.

Yhdistyksen toiminta ei korvaa ammattiapua, vaan täydentää sitä. Tukitoiminta on luottamuksellista vapaaehtoistyötä. Tukea on saatavissa elämänkriiseissä, kuten avioerossa, työttömyydessä ja muissa elämänmuutoksissa.

Tarjolla on matalan kynnyksen ryhmätoimintaa kuten lyhytkursseja, liikuntaa ja keskusteluryhmiä. Ryhmiin osallistuminen on ilmaista eikä se edellytä jäsenyyttä.

Yhdistyksellä on palkattuja työntekijöitä neljä ja vapaaehtoisia noin 60. Heistä 45 on erikseen koulutettuja tukihenkilöitä: arjen auttajia ja kuuntelijoita.

Forssan Seudun Mielenterveysseura on Suomen Mielenterveysseuran paikallisyhdistys, joka toimii Forssan, Tammelan, Jokioisten, Ypäjän, Humppilan ja Urjalan alueella.

Yhdistys järjestää myös erilaisia tapahtumia, yleisöluentoja ja retkiä.

Mielenterveysseuralla oli viime vuonna tilastoituja kohtaamisia 4800. Kohtaamisissa yksittäinen ihminen voidaan laskea mukaan monta kertaa, esimerkiksi ryhmätapaamisissa yksittäiset ihmiset lasketaan joka kerta erikseen.

Yhdistyksellä on toimintaa melkein joka viikonpäivä. Lukujärjestyspohjaisesti tietyt ryhmät kokoontuvat joka viikko, osa ryhmistä kokoontuu parin viikon välein ja osa kerran kuussa.

– Etupäässä ryhmät ovat avoimia, joihin kuka tahansa voi tulla, mutta on myös määräaikaisia, suljettuja ryhmiä, joihin osanottajat otetaan haastatteluilla, toteaa vapaaehtoistyön koordinaattori Ilari Kokko Forssan Seudun Mielenterveysseurasta.

Yhdistyksellä on toimitilat entisessä katutason liikehuoneistossa Rautatienkadulla Forssassa. Nykyiset tilat ovat Kokon mukaan käymässä pieniksi.

– Toiminta on vuosien mittaan kasvanut niin, että lisätilaa alkaisi hiljalleen kaivata. Meillä kun ei ole erillistä toimistotilaa ja ryhmätilaa.

– Ongelma on positiivinen, kun ihmisiä tulee lisää, he löytävät toimintaa ja hyötyvät siitä.

Asennoituminen mielenterveysasioihin on ilahduttavasti muuttunut vuosikymmenten aikana. Nykyään nuorten on entispolvia helpompi puhua jaksamisestaan ja he tietävät, että apua voi oikeasti pyytää ja saada.

Mielenterveys tukee Kokon mukaan arkipäivän haasteista selviämistä. Apua kannattaa pyytää, ennen kuin ongelmat kärjistyvät ja laajenevat.

Forssan Seudun Mielenterveysseura juhli 30-vuotista toimintaansa keskiviikkona Forssan työväentalossa musiikin ja puheiden voimin. Juhlan juonnosta ja musiikista vastasi Marko Simi. FL

Uusimmat

Näkoislehti

18.9.2020

Fingerpori

comic