Lounais-Häme

Forssan Seudun Muisti ry:n Kirsi Uusimäki: Muistisairauteen liittyvästä häpeästä on päästävä eroon

Satunnaiset unohdukset ovat inhimillisiä eivätkä kieli muistisairauksista, mutta toistuvat ja arkea hankaloittavat ongelmat on aina syytä tutkia.
Aivoviikko, Kirsi Uusimäki toimittaja: Johanna Puukka *** Local Caption *** Forssan Seudun Muisti ry:n Kirsi Uusimäki antaa neuvoja aivoterveydesta huolehtimiseen. Liikunta, lepo ja ilo ovat keskeisiä aivonvahvistajia.

Valtakunnallinen Muistiliitto ja Forssan Seudun Muisti ry tekevät töitä muistisairauksien tunnettavuuden eteen. Ne toimivat tiedon välittäjinä ja vertaistuen tarjoajina.

Yksi tärkeimmistä tehtävistä on muistisairauksien yllä leijuvan häpeän poistaminen.

– Muistisairaus on ihan samanlainen sairaus kuin muutkin, esimerkiksi diabetes ja sydäntaudit. Sairauksia ei pidä hävetä vaan hoitaa. Häpeästä on päästävä eroon, muistuttaa Forssan Seudun muistin puheenjohtaja Kirsi Uusimäki.

Pelko hidastaa  lääkäriin hakeutumista

Häpeä ja sairauden pelko voivat hidastaa tutkimuksiin hakeutumista. Satunnaiset unohdukset ovat inhimillisiä eivätkä kieli muistisairauksista, mutta toistuvat ja arkea hankaloittavat ongelmat on aina syytä tutkia.

Esimerkiksi tutuilla reiteillä eksyminen tai vaikkapa aiemmin hallitun taidon nopea ruostuminen ovat merkkejä, joihin tulisi havahtua.

– Myös ihmisen persoonallisuus vaikuttaa ja siihen kannattaa verrata tilannetta. Jos tarkka ihminen alkaa unohdella ja läheiset huomaavat muutokset, on syytä lähteä tutkimuksiin.

Kun huoli nousee, lääkäriin kannattaa mennä heti

Uusimäki neuvoo, että kun ihminen huolestuu muististaan, kannattaa heti ottaa yhteyttä vaikkapa omalle terveysasemalle.

– Muistin sohlaamisen taustalla voi olla jokin helpostikin korjattava syy, Se voi olla vaikkapa oire kilpirauhassairaudesta tai stressin, väärän lääkityksen tai unettomuuden aiheuttamaa.

Uusimäen mukaan muistia tutkitaan laboratoriokokein, muistitestein ja päänkuvin niin, että samalla suljetaan pois muita mahdollisia syitä.

Lue myös: Tunnistatko muistisairauden ensi merkit? Kaisa Rämön ja Heikki Akselinin puolisoiden luonne muuttui ensin – Aivoista ja muistista voi pitää myös itse huolta

Muistisairauksien hoidossa tärkeää on oikea-aikaisuus. Varhaisessa vaiheessa aloitettu hoito voi pysäyttää tai hidastaa sairauden etenemisen tai heikentää sen haitallisia oireita. Hoidon rinnalla kuntoutus nostaa niin sairastuneen kuin omaistenkin elämänlaatua.

– Diagnoosinkin jälkeen elämää eletään päivä kerrallaan. Lääkityksiä säädetään ja kartoitetaan millaista apua muuttuvassa elämäntilanteessa voidaan tarjota. Myös tiedon tarve on kova, ja sitä on saatavilla niin terveydenhuollosta kuin meiltäkin, Uusimäki toteaa.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Sydänystävälliset elintavat ovat hyväksi myös aivoille. Aivot tarvitsevat levon ja liikunnan lisäksi oman jumppansa. Esimerkiksi kulttuuri, käsityöt, sudokut ja ristikot laittavat aivot töihin. Kuva: Soile Toivonen
Sydänystävälliset elintavat ovat hyväksi myös aivoille. Aivot tarvitsevat levon ja liikunnan lisäksi oman jumppansa. Esimerkiksi kulttuuri, käsityöt, sudokut ja ristikot laittavat aivot töihin. Kuva: Soile Toivonen

 

Hoivaa aivojasi

Ikä on suurin muistisairauksien riskitekijä, mutta riskiä voi pienentää omilla elintavoilla.

Uni, lepo, liikunta, ravinto, aivojen aktivointi ja mielen hyvinvointi edistävät aivojen hyvinvointia.

Sydänterveelliset elintavat ovat hyväksi aivoille. Monipuolinen ruokavalio ja pehmeät rasvat ovat terveellisiä.

Nuku hyvin

Uni on tärkeä aivojen aineenvaihdunnan ylläpitäjä.

Unessa aivot käsittelevät tietoa, varastoivat energiaa ja poistavat haitallisia aineenvaihduntatuotteita.

Virikkeitä

Aivot tarvitsevat myös aktivointia. Ne rakastavat kulttuuria, pelejä, tanssia ja muita aivoja jumppaavia asioita.

Ilo tuo hyvän mielen ja rentouttaa, ja aivotkin toimivat paremmin.

14 500

Suomessa arvioidaan olevan 193 000 muistisairautta sairastavaa ja vuosittain niihin sairastuu 14 500 ihmistä.

Noin 200 000 suomalaisella on vaikeuksia tiedonkäsittelyssä eli esimerkiksi muistiongelma. Suomessa on myös noin 7 000 työikäisenä sairastunutta.

Ensi viikolla vietetään valtakunnallista Aivoviikkoa.

Muistitestejä ja runsaasti tietoa löytyy nettiosoitteesta www.muistiliitto.fi.

Uusimmat

Fingerpori

comic