Lounais-Häme Forssan seutu

Forssan seudun päiväkodeissa eletään THL:n suositusten mukaan – Noutaja soitetaan kesken päivän paikalle, jos räkätolppa roikkuu nenästä

Forssassa koronan rinnalla on testattu streptokokki A -bakteeria. Positiivinen tulos on todettu yli 30 lapsella. Poissaoloja on runsaasti, kun kausiflunssakin kiusaa jo.
4-vuotias Antton kruisailee mäkeä alas ja takana viilettävät Noah ja Miikkael. Tammelan Maahisten vuoropäiväkodilla ja muissa päiväkodeissa Tammelassa ja Forssassa arki pyörii tiukasti THL:n suositusten mukaan. Kuva: Lassi Puhtimäki
4-vuotias Noel kruisailee mäkeä alas ja takana viilettävät Noah ja Miikkael. Tammelan Maahisten vuoropäiväkodilla ja muissa päiväkodeissa Tammelassa ja Forssassa arki pyörii tiukasti THL:n suositusten mukaan. Kuva: Lassi Puhtimäki

Päiväkodeissa ja kodeissa eletään lasten ja työn kannalta haastavia aikoja, sillä Forssan ja Tammelan varhaiskasvatuksen yksikköjen arki myötäilee tiukasti THL:n ohjeistuksia.

– Vanhemmille tilanne on hyvin haastava. Meidän täytyy noudattaa ohjeita, jotta lapset pysyisivät terveinä. Emme voi ottaa lasta vastaan, jos hänellä on jotakin oireita, Tammelan varhaiskasvatuspäällikkö Paula Laakso muistuttaa.

– Kaikkia kohdellaan tasapuolisesti. Myös vähäisistä oireista kärsivien on pyrittävä pysymään poissa varhaiskasvatuksesta, Forssan kasvatus- ja opetuspäällikkö Tiina Kemppainen tähdentää.

Ohjeistukset eivät ihan yksiselitteisiä

Yhdestä tai kahdesta aivastuksesta lasta ei Forssassa passiteta kotiin kesken hoitopäivän. Kemppainen muistuttaa, että jos vanhemmat soitetaan hakemaan lasta, oireitten pitää olla selkeitä. Sama linjaus on Tammelassa.

– Nuhanenät on pidettävä kotihoidossa. Jos lapsi on päivän mittaan sairastunut, hänet viedään omaan tilaan. Työntekijä on seurana kasvomaski suojanaan kunnes lapsi haetaan. Yskän ja vuotavan nenän vuoksi lapsia on kotiutettu kesken päivän, Paula Laakso sanoo.

THL:n koronaohjeistuksia molemmat pitävät selkeinä, mutta pientä epäloogisuuttakin löytyy.

– Lievempioireisenakaan ei saisi hoitoon tulla, mutta ohjeissa luki myös, että negatiivisen tuloksen koronatestissä saanut saa hoitoon tulla, jos oireet ovat lievenemässä. Vaikea on tehdä tällaista päätöstä. Meillä lähtökohta on, ettei lasta oteta sairaana hoitoon, Laakso tuumii.

Lapsia paikalla huomattavasti normaalia vähemmän

Tammelalaisia lapsia on varhaiskasvatuksessa tällä hetkellä 40 prosenttia normaalia vähemmän. Paula Laakson mukaan suurin osa on poissa vielä lomien vuoksi. Sen sijaan Forssassa on ollut todella haastava kesä. Viime viikollakin osassa yksiköistä poissaoloja oli todella runsaasti.

– Koronan rinnalla on testattu aktiivisesti myös streptokokki A:ta. Heinäkuussa se alkoi, mutta tilanne on rauhoittumassa. Positiivisia tuloksia on kesän aikana ollut reilut 30. Olemme vähän yllättyneitä, sillä nyt elokuussa on ollut paljon myös erilaisia vatsa- ja flunssaoireita. Yleensä niiden aika on vasta myöhemmin, Tiina Kemppainen summaa.

Tilannetta saattaa osaltaan selittää se, että myös päivähoidon tarve on Forssassa ollut tänä kesänä suurempi kuin vuosikausiin. Normaalisti läpi kesän on avoinna kaksi, mutta nyt kolme päiväkotia. Streptokokki A:lta ei ole vältytty missään.

– Kolmen avoimen päiväkodin ansiosta on pystytty pienentämään ryhmiä. Opimme varmasti paljon ja keinotkin ovat samat, millä koronaa torjutaan.

Esimerkiksi tehostettu siivous ja käsihygienia sekä ylimääräisten kontaktien vähentäminen ovat arkea molempien kuntien varhaiskasvatusyksiköissä. FL

Lue myös: Forssan seudun hyky nosti koronatestien määrää mutta sekään ei riitä, syysflunssa voittaa kisassa (FL 19.8.2020)

Milloin testiin?

Oireileva lapsi tulee viedä koronatestiin, jos hänellä on uusi hengitystieinfektio tai hänen epäillään altistuneen koronalle.

Flunssakierteessä olevaa lasta ei tarvitse testata, jos oireet pysyvät samankaltaisina. Riittää, että hänet testataan oireiden ilmaantuessa ensimmäistä kertaa.

Jos lapsi sairastuu selkeästi uuteen infektioon, niin testissä on käytävä.

Tartuntatauteja koskeva yleisohje on, ettei sairasta lasta saa viedä hoitoon.

Päiväkodilla tai koululla ei ole oikeutta vaatia nähtäväkseen todistusta lapsen koronatestistä. Todistusta ei voi pitää ehtona päiväkotiin tai kouluun palaamiselle, koska kyse on henkilökohtaisesta terveystiedosta.

Koronatestaus on kuntien ja sairaanhoitopiirien vastuulla. Hallituksen linjauksen mukaan testataan kaikki, joilla on vähäisiäkin koronavirukseen sopivia oireita.

Sosiaali- ja terveysministeriön 19.8. päivittämän testausstrategian mukaan tavoitteena on, että testiin pääsee vuorokaudessa ja testitulos saadaan vuorokauden kuluessa.

Uusimmat

Näkoislehti

18.9.2020

Fingerpori

comic