Lounais-Häme

Forssan seudun peuranpyyntiluvissa huima kasvu – Jokiläänissä lupien määrä lisääntyi 50 prosentilla

Hirvieläinten pyyntilupamäärät kasvoivat edelleen edellisvuodesta Etelä-Hämeessä.
Valkohäntäpeurakanta on Etelä-Hämeessä nyt suurempi kuin koskaan aiemmin. Kuva: Tapio Tuomela
Valkohäntäpeurakanta on Etelä-Hämeessä nyt suurempi kuin koskaan aiemmin. Kuva: Tapio Tuomela

Metsästyskaudella 2019–2020 on Suomen riistakeskuksen Etelä-Hämeen toimialueelle myönnetty 1 756 hirven ja 10 102 valkohäntäpeuran pyyntilupaa. Valkohäntäpeurojen lupamäärä kasvoi 36 prosenttia ja hirven 4 prosenttia.

– Valkohäntäpeurakanta on kasvanut alueella erittäin voimakkaasti, ja riistakeskus kehotti metsästäjiä hakemaan pyyntilupia enemmän. Tavoitteena on pysäyttää kannan kasvu ja lopulta pienentää kantaa, joka on useita vuosia kasvanut, riistapäällikkö Jyri Rauhala kertoo.

Kaikki haetut pyyntiluvat myönnettiin.

 

Forssan alueella eniten hirven pyyntilupia myönnettiin Forssa-Tammelan riistanhoitoyhdistykselle, 239 kappaletta. Nousua viime vuoden pyyntilupien määrään tuli noin viidennes. Urjalan pyyntilupien määrä nousi kolmanneksella, kun taas Jokilääniin (Ypäjä, Jokioinen, Humppila) myönnettyjen lupien määrä laski kahdella.

Valkohäntäpeurojen pyyntiluvat nousivat runsaasti jokaisen riistanhoitoyhdistyksen alueella. Merkittävintä kasvu oli Jokiläänissä, jossa lupien määrä lisääntyi 50 prosentilla. Määrällisesti eniten pyyntilupia myönnettiin Urjalaan, yhteensä 2 465 kappaletta. Forssa-Tammelan lupamäärä kasvoi noin kolmanneksella.

 

Erityisesti valkohäntäpeuroja on Etelä-Hämeen läntisellä alueella Rauhalan mukaan haitaksi asti.

– Peurakolareiden kehitys kulkee käsi kädessä kannan kehityksen kanssa. Lisäksi peurat ovat aiheuttaneet maatalousvahinkoja.

Valkohäntäpeuroja on erittäin paljon Urjalan alueella, mutta myös Jokiläänissä sekä Tammelan ja Forssan alueella.

Koko Etelä-Hämeessä valkohäntäpeuroja arvioitiin viime talvena olleen noin 20 000. Kanta on tällä hetkellä ennätyksellisen suuri.

 

Alueen hirvikanta puolestaan kääntyi viime kauden jälkeen laskuun, mutta ylittää vielä asetetun tavoitteen hirvitalousalueella EH1 (Helsinki-Tampere -moottoritien länsipuolinen alue).

– Alueellinen riistaneuvosto on asettanut hirvikannan talvitiheyden tavoitteeksi 2,5–3 yksilöä tuhatta maahehtaaria kohti. Tällä hetkellä alueella on 4,1 yksilöä maahehtaaria kohti, Rauhala sanoo.

Peuran osalta numeraalista tavoitetta ei ole. Se johtuu siitä, että hirvikanta tunnetaan paremmin ja sen seurantahistoria on pidempi.

– Peurakanta on paljon hankalampi arvioida. Jos pitäjässä on kaksi peuraa, jäljet on helppo laskea, mutta kun peuroja on sadoittain, jälkien laskeminen esimerkiksi talvisin ruokinta-alueilta on aika lailla mahdotonta. FL

Pyyntilupien määrä 2019–2020

Hirvi

Jokiläänin riistanhoitoyhdistys (Ypäjä, Jokioinen, Humppila), 39 kpl (2018: 41)

Forssa-Tammelan rhy, 239 kpl (2018: 197)

Urjalan rhy, 91 kpl (2018: 66)

Valkohäntäpeura

Jokiläänin rhy, 1 251 kpl (2018: 830)

Forssa-Tammelan rhy, 1 201 kpl (2018: 928)

Urjalan rhy, 2 465 kpl (2018: 1 740)

Lähde: Suomen riistakeskus, Etelä-Häme

Uusimmat

Näkoislehti

26.5.2020

Fingerpori

comic