Lounais-Häme

Forssan seudun terveydenhuollon kuntayhtymä tarjoaa riskiryhmien ja yli 65-vuotiaiden maksuttomat rokotteet 17. marraskuuta

Maksuttomia influenssarokotuksia tarjotaan Forssan seudulla 17. marraskuuta.

Suurin osa kunnista aloittaa riskiryhmien influenssarokotukset marraskuun alkupuolella. Influenssarokotteen saavat maksutta ne, joiden terveydelle influenssa aiheuttaa oleellisen uhan tai joiden terveydelle influenssarokotuksesta on merkittävää hyötyä.

Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymä rokottaa riskiryhmään kuuluvia ja yli 65-vuotiaita 17. marraskuuta kuntalaisen omalla terveysasemalla klo 9-15 välisenä aikana.

– Pieniin, hetkellisiin ruuhkiin voi joutua varautumaan, mutta rokotteita riittää kaikille. Jos rokotteen tarvitsee eikä tuona kyseisenä päivänä pääse rokotetta ottamaan esimerkiksi sairastumisen takia, kannattaa olla yhteydessä omaan terveysasemaan tai työterveyteen, jotta rokotteen saa muuna ajankohtana, neuvoo terveydenhuollon palvelualuejohtaja Sari Kortepohja FSHKY:ltä.

Influenssavirukset muuntuvat jatkuvasti, siksi rokote täytyy ottaa joka vuosi. Rokotteen antaman suojan muodostumiseen menee noin kaksi viikkoa, joten se kannattaa ottaa hyvissä ajoin ennen influenssakauden alkua.

– Influenssa on vakava tauti, joka voi aiheuttaa vaarallisia jälkitauteja. Arviolta 3-5 miljoonaa ihmistä maailmassa joutuu vuosittain sairaalahoitoon influenssan takia. Influenssarokote on turvallinen ja paras suoja influenssaa vastaan. Rokotteen ottaminen ehkäisee influenssan leviämistä ja suojaa sekä omaa terveyttä että lähipiiriä, sanoo THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek.

Viime talvena annettu influenssarokote ei tepsinyt kaikkiin viruksiin, mutta tänä vuonna rokotteen pitäisi Sari Kortepohjan mukaan olla parempi ja kattavampi.

Riskiryhmiin tai lähipiiriin kuulumattomat voivat ostaa rokotteen apteekista lääkärin reseptillä ja käydä pistättämässä sen terveysasemalla. Rokotteen voi hakea myös yksityiseltä lääkäriasemalta. Osa työnantajista tarjoaa rokotuksen työntekijöilleen työterveyshuollon kautta.

Sari Kortepohjan mukaan rokotteen voi käydä ottamassa jo nyt ja sen pitäisi suojata viruksilta yli talven.

Influenssakauden alkaminen ja kesto vaihtelevat joka vuosi.

– Viime syksynä influenssakausi alkoi normaalia aikaisemmin, jo syyskuussa. Tänä syksynä on tähän mennessä todettu vasta muutama influenssa A -tapaus. Tavanomaisena kautena influenssatartuntoja todetaan eniten tammikuun ja maaliskuun välisenä aikana, sanoo THL:n erityisasiantuntija Niina Ikonen.

THL seuraa ja tukee influenssan torjuntaa. Seurantatietojen avulla arvioidaan rokottamisen vaikuttavuutta, kehitetään kansallista rokotusohjelmaa ja ohjeistetaan terveydenhuollon ammattilaisia influenssan hoidossa, siihen varautumisessa ja torjunnassa. FL

17.11. on rokotuspäivä

Rokotuspaikat Forssan seudulla:

Forssan pääterveysasema, Urheilukentänkatu 2, Forssa.

Forssan neuvola, Kujalankatu 3, Forssa (raskaana olevat ja alle kouluikäiset lapset).

Jokioisten neuvola, Keskuskatu 29, Jokioinen.

Tammelan neuvola, Einarintie 1, Tammela.

Humppilan neuvola, Humppilantie 24, Humppila.

Ypäjän neuvola, Perttulantie 18, Ypäjä.

Fingerpori

comic

Uusimmat