Lounais-Häme

Forssan seudun uimavedet hyvässä kunnossa – Sinilevää ei ole havaittu

Vesissä voi uida huoletta, sillä viimeksi otetuissa näytteissä ei löytynyt sinilevää eikä mitään muutakaan huomautettavaa.
Tammelassa oleva Kuivajärvi on yksi EU-rannoista, joiden uimavedestä otetaan näytteet neljä kertaa kesän aikana. Kuva: Soile Toivonen
Tammelassa oleva Kuivajärvi on yksi EU-rannoista, joiden uimavedestä otetaan näytteet neljä kertaa kesän aikana. Kuva: Soile Toivonen

Forssan seudun ja Someron uimavedet ovat hyvässä kunnossa. Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymän terveystarkastaja Anu Vähämäki kertoo, että vesissä voi uida huoletta, sillä viimeksi otetuissa näytteissä ei löytynyt sinilevää eikä mitään muutakaan huomautettavaa.

– Otimme EU-rannoilta näytteet 3. kesäkuuta ja 24. kesäkuuta. EU-rantoja ovat Linikkalanlammi Forssassa, Kuivajärvi ja Suujärvi Saaren kansanpuistossa Tammelassa sekä Salkolanjärvi ja Nummijärvi Somerolla. Lisäksi otamme näytteitä yhteensä 21 pienemmältä rannalta Forssan seudulla ja Somerolla. Niiltä otettiin näytteet viimeksi 18. ja 19. kesäkuuta, Vähämäki kertoo.

Vähämäen mukaan kaikki kesäkuussa otetut näytteet olivat puhtaita. Uimaveden laatua tarkkaillaan selvittämällä mahdollisia sinilevähavaintoja tai silmin havaittavia jätteitä sekä tutkimalla e.coli-bakteerien ja enterokokkien pitoisuutta vedessä.

Forssan Lehdessä julkaistiin 13. kesäkuuta verkkosivuilla ja 14. kesäkuuta printtilehdessä lukijan Someron Salkolanjärveltä ottama kuva sinilevähavainnosta, jonka myös Suomen ympäristökeskuksen tutkija vahvisti kuvan perusteella sinileväksi.

– Kävimme Salkolanjärvellä heti lehtijutun julkaisemisen jälkeen emmekä havainneet silloin sinilevää kuten emme myöskään kesäkuun kahtena muuna näytteenottopäivänä. Sinilevää on kuitenkin voinut olla hiukan silloin, kun kävijä on havaintonsa tehnyt, mutta tuulet ja sateet saattavat hajottaa sinileväkasvustoa tai kuljettaa sitä toisaalle, Vähämäki sanoo.

Vähämäen mukaan uimavesien laatua tarkkaillaan uimakaudella 15. kesäkuuta alkaen elokuun loppuun asti. EU-rannoilta näytteet otetaan neljästi uimakauden aikana ja pienemmiltä rannoilta kolmesti.

– Seuraavan kerran näytteet otetaan heinäkuun puolivälissä, Vähämäki kertoo. FL

Uusimmat

Näkoislehti

15.8.2020

Fingerpori

comic