Lounais-Häme

Forssan seudun yksinäisille ikäihmisille toimitettiin kukkatervehdyksiä – "Monen poskilla vierivät kyyneleet"

Ikäihmisten poskilla vierivät kyyneleet, kun he saivat kukkalähetyksen, kertoo Sanna Järvi Forssan seudun nuorkauppakamarista.
Mira Heikkilä (vas) ja Satu Järvi välittivät Forssan seudun asukkaiden jättämiä joulutervehdyksiä suoraan ikäihmisten koteihin. He jäivät myös rupattelemaan lähetyksen saajien kanssa. Kuva: Lassi Puhtimäki

Forssan seudulla asuvat innostuivat Wallaton joulumieli -tempauksesta, jonka aikana sai jättää kukkaterveiset joulunsa yksin viettävälle ikäihmiselle.

Koko Forssan seudulla kukkaterveisensä jätti 80 henkilöä. Forssa ja Tammela erottautuivat seudun aktiivisimpina kuntina.

Tempauksen järjestäjät eivät osanneet odottaa, että kukkasen lähettäminen yksinäisille ikäihmisille kiinnostaisi niin suuresti.

– Olemme hämmentyneitä ja iloisia siitä, miten paljon tervehdyksiä lähetettiin. Puoletkin tästä määrästä olisi jo ollut paljon, Sanna Järvi Forssan seudun nuorkauppakamarista kertoo.

Joulutervehdyksen ajatuksena oli, että kuka tahansa saattoi ilmiantaa joulutervehdystä kaipaavan yksinäisen ikäihmisen tai vaihtoehtoisesti ostaa paikallisesta kukkakaupasta 15 euron arvoisen kukan. Kukka jätettiin kauppaan, ja Forssan seudun nuorkauppakamari sekä Hoivapalvelu Wallaton toimittivat ne myöhemmin ilmiannetuille ikäihmisille.

Suurin osa ilmiannetuista oli joskus ollut ilmiantajan elämässä merkityksellinen. Ilmiantoja tehtiinkin esimerkiksi entisistä opettajista tai muista myönteisesti ilmiantajan elämään vaikuttaneista henkilöistä.

– Ilmiannoissa korostui kiitollisuus sitä henkilöä kohtaan, jolle kukka haluttiin osoittaa.

Jos kukkien välittäjät hämmästyivät kampanjan herättämää innostusta, he hämmästyivät ehkä vielä enemmän kukkien vastaanottajien reaktioita.

– Joillakin vanhuksilla vierivät kyyneleet poskilla, kun he kuulivat, että joku on halunnut muistaa heitä kukalla, Sanna Järvi sanoo.

Hänelle tuli kukkia viedessä sellainen tunne, että kukat menivät juuri sellaisille ikäihmisille, jotka niitä eniten tarvitsevat.

– Suurin osa saajista oli yksinasuvia ikäihmisiä, jotka eivät enää pääse nauttimaan perhejouluista. Vanhukset olivat äärimmäisen onnellisia ja kiitollisia lähettäjille.

Forssan seudun nuorkauppakamari ja Wallaton kiittävät myös kukkatervehdyksen lähettäneitä ja ilmiannon tehneitä. Jokainen ilmiannettu sai kukan ja otti sen ilolla vastaan.

– Näyttää siltä, että tempaus oli tärkeä, ja sille tulee vielä jatkoa, Järvi sanoo. FL

Uusimmat

Näkoislehti

18.9.2020

Fingerpori

comic