Lounais-Häme Forssan seutu

Loman järjestäminen Forssan seudun yrittäjillä vaikeaa – Ratkaisuina pätkälomat ja lomamatkatyöskentely

Yrittäjät ratkaisevat lomaongelmia pitämällä vapaita pätkissä ja tekemällä töitä lomallakin.
Forssassa toimiva kosmetologi Eveliina Vuolle alkoi ilmoittaa asiakkaille heinäkuun lomistaan jo toukokuussa. Myös tiskille on asetettu lappu, josta ilmenee kosmetologin lomat. Kuva: Tapio Tuomela
Forssassa toimiva kosmetologi Eveliina Vuolle alkoi ilmoittaa asiakkaille heinäkuun lomistaan jo toukokuussa. Myös tiskille on asetettu lappu, josta ilmenee kosmetologin lomat. Kuva: Tapio Tuomela

Forssassa toimiva kosmetologi Eveliina Vuolle on yksi harvoista yksinyrittäjistä, joka pitää tänä vuonna neljä viikkoa lomaa. Päätös on tarkkaan harkittu; ilman lomia ei jaksa tehdä 10-tuntisia työpäiviä.

Vuolteen lomista 2 viikkoa sijoittuu kesään, loput jouluun. Loman jakaminen pienempiin pätkiin takaa sen, etteivät vakioasiakkaiden aikataulut mene kokonaan sekaisin.

– Ripsiä pitää huoltaa 3-4 viikon välein. Sokerointejakin tehdään säännöllisesti. En voi olla kovin montaa viikkoa putkeen pois töistä. Usein pohdimme asiakkaiden kanssa jo toukokuussa koko kesän huoltoajat ja otamme huomioon lomani, Vuolle kertoo.

Pätkissä pidetyt lomat näyttävät olevan yrittäjien arkea.

Forssan Lehti kysyi seudun yksityisyrittäjiltä, kuinka paljon he pitävät lomaa ja kuinka pitkään kerrallaan. Kyselyyn vastasi 11 yrittäjää.

Yleisimmin lomaa pidetään viikon pätkissä. Yksikään vastaajista ei pidä lomaa yli kolmea viikkoa putkeen. Lomapätkät sijoittuvat tyypillisesti kesään, ja yleisin kokonaisloman pituus on kaksi viikkoa vuodessa.

Kiinnostavaa on se, että kolmannes vastaajista ei joko pidä lainkaan lomaa tai vain yksittäisiä päiviä. Yhtä moni vastaaja sijoittuu toiseen laitaan, jossa vuosiloman kokonaispituus on 4–5 viikkoa. Tyypillisemmin loma on pätkitty vuoden varrelle.

Lue lisää: Jokioinen oli viime vuonna alueemme yrittäjäystävällisin kunta.

Forssan Yrityskehityksen toimitusjohtaja Maria Jokisen mukaan lomien pitäminen on yrittäjien yksi murheenkryyneistä.

Yksinyrittäjän loma tarkoittaa väistämättä palkatonta lomaa, ja jonkun pitää olla joko tuuraamassa yrittäjää tai sitten lappu pitää laittaa luukulle. Jos yrittäjä alkaa laskea lomalleen hintaan, voi päätä huimata. Itsensätyöllistäjät eivät saa loman aikana tuloja, mutta menot silti juoksevat.

Jokisen mukaan yrittäjien onkin syytä ennakoida hyvissä ajoin tulevat lomat ja laittaa rahaa säästöön niitä varten. Lisäksi asiakkaille pitää ilmoittaa lomasta mahdollisimman varhain ja alihankkijoiden pitää tiedustella päämiehiltään jo keväällä, milloin kesälomalle olisi paras hetki.

– Kaikilla kesäloma ei yksinkertaisesti onnistu. Esimerkiksi venehuoltaja ei oikein voi lomailla kesällä, Jokinen sanoo.

Yrittäjien yksi heikkous on sortua työntekoon lomallakin.

Forssan Lehden kyselyssä neljä yrittäjää nosti oma-aloitteisesti esille, että läppärillä saa hoidettua työtehtäviä palmunkin alla. Tärkein syy työn tekemiseen lomalla on se, että loman järjestäminen koetaan vaikeaksi, mutta vapaata halutaan silti pitää.

Vain kahden vastaajan mielestä lomaa on helppo järjestää. Toinen vastaajista toimii alalla, joka hiljenee juhannuksen jälkeen ja toinen oli saanut tänä vuonna ensimmäistä kertaa palkattua tuuraajan.

– Yrittäjä on yleensä lomallaankin asiakkaiden, yhteistyökumppaneiden tai työntekijöiden tavoitettavissa. Voidaankin kysyä, onko se aitoa lomaa, Maria Jokinen sanoo.

Jokinen muistuttaa, että yrittäjän hyvinvoinnin ja perhesuhteiden kannalta rentouttavan loman pitäminen olisi hyödyllistä.

– Perhesuhteet kiristyvät helposti, jos puoliso ei pidä lainkaan lomaa.

Myös Eveliina Vuolle tietää, miten vaikeaa loman pitäminen on puolison kanssa samaan aikaan. Hän pääsee tänä kesänä viettämään lomaa miehensä kanssa vain neljän päivän ajan.

– Tärkeintä on kuitenkin rentoutua. Haluan pitää loman parhaaseen aikaan heinäkuussa, vaikka silloin töissäkin olisi pahin ruuhka-aika. FL

Näkoislehti

27.5.2020

Fingerpori

comic