Lounais-Häme

Forssan seudun yrittäjistä tuli varovaisia – Lisätyövoimalle ja investoinneille ei yleisesti nähdä tarvetta

Yritysbarometristä selviää, että Forssan seudun pk-yritykset välttelevät nyt lisäkustannuksia, kuten rekrytointeja ja investointeja.
Barometrin tulokset ja arkielämä yrityksessä eivät välttämättä ole aina yksi yhteen. Esimerkiksi Forssan Teräsrakenteen yrittäjä Kalevi Vianderin firmalla menee hyvin. Kuva: Lassi Puhtimäki

Forssan seudun pk-yrityksissä uskotaan, että taloussuhdanne on laskussa. Rekrytointeja ei enää suunnitella, investoinnit tuntuvat liian riskipitoisilta, ja yrittäjien näkemysten mukaan tuloskin on tänä vuonna vaarassa pudota.

Tiistaina julkaistu valtakunnallinen yritysbarometri on Forssan seudun osalta surullista luettavaa.

Vaikka koko Kanta-Hämeen alueen pienissä ja keskisuurissa yrityksissä suhdanneodotukset ja rekrytoinnit ovat hiipumassa, Forssan seudulla ilmiö näkyy keskimääräistä vahvemmin.

Barometrin lukuja voisikin tulkita niin, että yritykset alkavat pikemminkin sopeuttaa toimintaansa kuin rekrytoida lisää henkilökuntaa. Investointeja ei uskalleta tehdä, koska kaikki lisäkustannukset tarkoittavat riskiä suhdanteen muuttuessa.

– Näyttää siltä, että Forssan seudun yritykset ovat varovaisempia kuin maakunnan yritykset keskimäärin, sanoo Hämeen Yrittäjien toimitusjohtaja Juha Haukka.

Hän ei kuitenkaan tekisi barometrin heikoista luvuista liian ankeita tulkintoja.

Haukan mukaan tutkimustulokset ovat maakunnan osalta uskottavia, mutta Forssan seudun osalta pienen otoksen vuoksi vain suuntaa-antavia. Tutkimukseen vastasi 49 Forssan seudulla toimivaa yrittäjää.

– Totta kai tuloksista voi siitä huolimatta jotain päätellä, Haukka sanoo.

Hän näkee, että Forssan seudun yrittäjien pessimismille on yksi tärkeä syy: seudun toimintaympäristö.

Väkiluku laskee, eikä infrainvestointeja ole tehty siihen tahtiin kuin muualla maakunnassa.

– Nyt suunta näyttää kuitenkin muuttuneen. Forssan Yrityskehitys, kaupunki ja seudun yritykset ovat aloittaneet kehitystyön yhdessä. Tuon työn tulokset eivät kuitenkaan näy vielä tässä barometrissä, Haukka sanoo.

Kun barometrin tulosten kanssa kääntyy paikallisten yritysten puoleen, saa todisteen siitä, että numerot eivät kerro kaikkea.

Esimerkiksi Forssan Teräsrakenteen yrittäjä Kalevi Viander kyllä uskoo talouskasvun hiipuvan, mutta ei ole varma siitä, näkyykö muutos oman yrityksensä toiminnassa.

– Itse asiassa meillä tuntuu menevän nyt ihan hyvin. Tilauksia on runsaasti keväälle, ja rekrytoimme kaksi viikkoa sitten yhden työntekijän henkilöstövuokrausfirman kautta, Viander kertoo.

Forssan seudulla toimii myös sellaisia yrityksiä, joita suhdanteet eivät heittele. Yksi tällaisista on siivouspalveluita tarjoava Forssan Ilona.

– Lattiat pitää mopata, vaikka yrityksistä irtisanottaisiinkin työvoimaa. Yrityksemme toiminta ei ole yhden narun varassa, joten uskon, että tulevaisuus on vakaa, toteaa Forssan Ilonan toimitusjohtaja Kimmo Aalto. FL

 

Tuloksia Kanta-Hämeestä

Pk-yritysten odotukset suhdannekehityksestä ovat vaimentuneet viime syksystä.

Suurin osa vastaajista uskoo kuitenkin suhdanteen pysyvän tänä vuonna ennallaan.

Odotukset liikevaihdon kehityksestä laskivat viime syksystä.

Arviot lähiajan investointien kehityksestä painuivat koko maakunnassa miinukselle.

Yritykset arvioivat, että henkilökunnan määriin ei tule tänä vuonna muutoksia.

Barometriin vastasi

233pientä ja keskisuurta yritystä Kanta-Hämeestä

Forssan seutu:

Forssan seudun yrittäjien vastauksissa barometrin osa-alueet olivat pääosin negatiivisempia kuin muualla Kanta-Hämeessä.

Forssan seudulta tutkimukseen osallistui 49 yrittäjää.

 

Uusimmat

Näkoislehti

11.7.2020

Fingerpori

comic