Lounais-Häme

Forssan seudusta kuituhampun keskus

Kotimaassa viljeltyä kuituhamppua jalostava HempRefine oy on saanut Humppilassa entisellä sahan alueella sijaitsevan tuotantolaitoksensa sekä verkkokauppaa palvelevan varastonsa Forssassa Parman alueella toimintaan.

Parhaillaan muuttoa Forssaan valmisteleva toimitusjohtaja Mikko Neuvo ja Forssan koijärveläinen tuotantopäällikkö Henri Mattila etsivät kuituhampun viljelyyn uusia sopimusviljelijöitä. Sopimusviljelijöiden peltoala on tarkoitus nostaa pian käynnistyvällä satokaudella yli 300 hehtaariin. Kaksikko omistaa myös yrityksen.

Sopimusviljelijöitä etsitään sadan kilometrin säteellä Humppilasta. Lisäksi sopimusviljelijöitä etsitään Pohjois-Karjalan ja Etelä-Pohjanmaan alueelta ettei tuotannossa nojattaisi vain yhteen tuotantoseutuun. Sopimusviljelijälle tarjotaan 135 euroa paalatusta kuituhampusta tonnilta.

Hehtaarisato vaihtelee 4–8 tonnista hehtaarilta. Hamppu kylvetään keväällä ja korjaaminen ajoittuu seuraavaan kevääseen. Nyt on parhaillaan käynnistymässä viime keväänä kylvetyn sadon korjaaminen. Valoisa kesä auttaa kuituhamppua kasvamaan jopa 4 metrin korkuiseksi.

Neuvo sanoo keväällä korjattavan hampun olevan talvehtimisen jälkeen puhtaampaa ja kuona-aineista vapaampaa kuin Keski-Euroopassa kerätty sato. Lisäksi talven aikana hamppukuitu irtoaa korresta ja lopputuloksena on puhtaampi kuitu vähemmällä prosessoinnilla.

Toimitusjohtaja Neuvo uskoo kuituhampun käytön kasvuun niin kuivikemateriaalina kuin itse hamppukuidun käytössä korvaamaan muovi- ja rakennusmateriaaleja. Esimerkiksi suuret hevostallit suosivat pölyämätöntä ja kevyttä hamppua nykyään kuivikemateriaalina sen helpon käytettävyyden takia.

-Meillä on myynnissä laaja tuotevalikoima. Lisäksi etsimme kuituhampulle uusia käyttötarkoituksia. Olemme yhteistyössä Forssan kaupungin kanssa toteuttamassa kokeilumielessä kuituhampusta valmistettua meluvallia, Neuvo sanoo. Lisäksi yritys tutkii yhteistyössä Turun ammattikorkeakoulun kanssa kuituhampun käyttöä rakennusmateriaalina. Tässä tarkoituksessa Turkuun on hankittu ruiskuvalulaitteisto. Lisäksi Hamk:ssa on vireillä muutama opinnäytetyö hampun ympäriltä.

Viime kesänä Vantaan asuntomessuille toteutettiin muutamia ulkorakennuksia kuituhampusta. Rakennusaineena kuituhamppuun lisätään vain kalkkia ja vettä. Materiaali on rakenteeltaan hengittävä, palamaton ja kevyt. Lisäksi se voidaan kierrättää takaisin peltoon helposti.

Neuvo sanoo kuituhamppua tutkittavan mm. hybridikomposiittien valmistusmateriaalina erittäin innokkaasti ympäri maailman. Autoteollisuudessa hampun käyttö on viime vuosina kasvanut yli kymmenen prosentin vuosivauhtia. Esimerkiksi BMW:n sähköauton ovet on valmistettu hamppukuidusta yhdistettynä liima-aineeseen.

Hampun varsien ulommista osista saatavaa hamppupäistärettä käytetään kotimaassa kuivikemateriaalien valmistuksessa ja varsinainen hamppukuitu joudutaan sitä käyttävän teollisuuden puuttuessa Suomesta myymään Hollantiin ja Saksaan.

-Uskon, että Suomen markkinoille mahtuisi yritys, joka voisi valmistaa tekstiileitä kuituhampusta. On todella valitettavaa, että kankaan kudonta on Suomessa loppunut, Neuvo sanoo. FL

 

Kuituhamppu on mahdollisuuksien viljelykasvi
Kuituhamppua on viljelty tuhansia vuosia. Varren sisältämästä korkealuokkaisesta, pitkästä kuidusta voidaan valmistaa erimerkiksi öljypohjaisia muoveja korvaavia biokomposiitteja ja varren puumaisesta osasta kuivikepellettejä sekä poltto-ominaisuuksiltaan puuta vastaavaa bioenergiaa.Ensimmäiset viitteet hampun viljelystä Suomessa ajoittuvat noin 4000 vuotta eaa, jolloin maanviljelys levisi ensi kertaa Suomeen.Hampun viljely taantui 1800-luvulta lähtien ja se loppui käytännössä kokonaan 1950-luvulla. YK:n huumausaineiden yleissopimusta tulkittiin monissa maissa niin, että myös teolliset hamppulajikkeet, joita ei voi käyttää päihteenä kiellettiin. Suomen liittyessä Euroopan Unioniin vuonna 1995 hampun viljely taas sallittiin.Kanadassa kuituhamppua viljellään 40000 hehtaarilla, Ranskassa 15000 hehtaarilla ja Kiinassa merkittävästi yli 50000 hehtaarilla. Suomessa kuituhampu viljelyala on vielä hyvin pieni.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti