Lounais-Häme Forssa

Forssan seurakunta kehittää somea ja verkkoa – "Digitaalisuus voi ehkäistä jopa kirkosta eroamista"

Forssan seurakunta uudistaa Facebook-sivujaan ja suunnittelee digitaalista joulukalenteria. Nuorille on jo nyt tarjolla useita sosiaalisen median kanavia.
Forssan seurakunnan nuorisotyönohjaaja Teppo Knuutinen kokee, että digitaalisessa nuorisotyössä riittää jatkuvasti kehitettävää. Kuva: Lassi Puhtimäki
Forssan seurakunnan nuorisotyönohjaaja Teppo Knuutinen kokee, että digitaalisessa nuorisotyössä riittää jatkuvasti kehitettävää. Kuva: Lassi Puhtimäki

Seurakuntien nuorisotyö hakee yhä paikkaansa digitaalisessa maailmassa. Tämä selviää Nuori kirkko -yhdistyksen ja Kirkkohallituksen tuoreesta raportista.

Raportin selvitykseen vastasi lähes 300 nuorten kanssa toimivaa seurakunnan työntekijää, joista yli 80 prosenttia oli sitä mieltä, että digitaalista mediaa ja teknologiaa tulisi hyödyntää enemmän seurakuntien nuorisotyössä.

Isosille on kaksi eri WhatsApp-ryhmää

Myös Forssan seurakunnan nuorisotyönohjaaja Teppo Knuutinen kokee, että digitaalisessa nuorisotyössä riittää jatkuvasti kehittämistä, eikä työ loppuisi koskaan.

– Ihan niin paljon voisi tehdä kuin vaan jaksaisi. Täytyy ihan tietoisesti vähän rajoittaa, Knuutinen sanoo.

Forssan seurakunnassa digitaalinen nuorisotyö tarkoittaa esimerkiksi tapahtumista, retkistä, leireistä ja tilaisuuksista tiedottamista sosiaalisen median kautta suoraan nuorille. Se tarkoittaa myös nuorten omia keskusteluryhmiä sosiaalisessa mediassa. Esimerkiksi isosilla on kaksi WhatsApp-ryhmää, joista toinen on tarkoitettu virallisten asioiden hoitamiseen ja toiseen saa postata kaikkea maan ja taivaan välillä.

Sosiaalisessa mediassa jaetaan myös kuvia jo järjestetyistä tilaisuuksista ja käydään keskustelua. Digitaalinen nuorisotyö kannustaa nuoria tekemään myös omaa sisältöä, kuten videoita ja oppimismateriaalia verkkoon. Yleisimmin käytössä ovat sellaiset sosiaalisen median kanavat kuin Instagram, WhatsApp, Facebook ja himan jo hiipunut Snapchat.

Teppo Knuutisen mukaan sosiaalinen media tuo kirkon lähelle nuoria, ja on siksi tärkeä. Parhaassa tapauksessa digitaalinen nuorisotyö jopa ennaltaehkäisee kirkosta eroamista.

– Mielestäni olisi hassua, jos kirkko ei olisi verkossa. Vaikka seurakunnan vahvuus ovat henkilökohtaiset tapaamiset, sosiaalisella medialla on välttämätön sija seurakunnan toiminnassa, Knuutinen sanoo.

Myös kahdenkeskisiä keskusteluja nuorten kanssa

Myös muiden seurakuntien nuorisotyössä sosiaalisen median käyttäminen on arkipäivää. Yleisimmin käytössä olevia kanavia ovat WhatsApp, Instagram ja Facebook.

Nuori kirkko -yhdistyksen ja Kirkkohallituksen tuoreeseen selvitykseen vastanneista seurakuntien nuorisotyöntekijöistä 94 prosenttia oli pitänyt yhteyttä nuoriin sosiaalisen median tai viestipalvelimen avulla. Yllättävää on se, että vastaajista yli 60 prosenttia oli käynyt nuorten kanssa myös kahdenkeskisiä keskusteluita verkossa.

Vaikka seurakunnat suhtautuvat pääosin varsin myönteisesti digitaalisuuteen, koetaan sen parissa myös haasteita. Reilusti yli puolet vastaajista sanoo, että aikaa ei ole riittävästi digitaalisen toiminnan toteuttamiseen. Haasteiksi koettiin myös osaamisen, tavoitteiden ja välineistön puute.

Luvassa digitaalinen joulukalenteri

Forssan seurakunnan nuorisotyössä hyödynnetään sosiaalisen median kanavia enemmän kuin seurakunnan muussa toiminnassa. Seurakunta pyrkii kuitenkin kokonaisvaltaisesti aktivoitumaan nykyistä enemmän verkossa.

Forssan seurakunta uudistaa esimerkiksi omia Facebook-sivuja nykyistä helpommiksi ja avoimemmiksi.

Suunnitteilla on myös digitaalinen joulukalenteri, jonka luukuista avautuu esimerkiksi jouluisia kuvia, muistoja, reseptejä, askarteluvinkkejä ja videoita. Joulukalenteri julkaistaan joulukuussa seurakunnan verkkosivuilla ja siitä tiedotetaan myös sosiaalisessa mediassa.

Fingerpori

comic

Näkoislehti

2.4.2020

Uusimmat