Lounais-Häme Forssa

Forssan seurakunta tarttuu kristilliseen klassikkonäytelmään – Pääsiäisen teemat puhuttelevat edelleen

Forssan seurakunta on esittänyt pääsiäisnäytelmän yli kymmenen kertaa. Sana on ollut näytelmistä suuritöisin. Harjoitukset aloitettiin jo ennen joulua. Kuva: Tapio Tuomela
Forssan seurakunta on esittänyt pääsiäisnäytelmän yli kymmenen kertaa. Sana on ollut näytelmistä suuritöisin. Harjoitukset aloitettiin jo ennen joulua. Kuva: Tapio Tuomela

Forssan seurakunnassa pääsiäisnäytelmä on jo perinne, mutta Sana-näytelmän kaltaiseen suurteokseen ei ole ennen tartuttu.

– Tämänvuotinen näytelmä on ajallisesti aiempia pidempi, ja draama antaa näyttelijätyölle enemmän haastetta kuin kuvaelmat, seurakuntapastori Mauri Laihorinne kertoo.

Tanskalaisen luterilaisen papin ja kuuluisan näytelmäkirjailija Kaj Munkin (1989–1944) kirjoittamaa Sanaa pidetään kristillisenä klassikkonäytelmänä, ja se on myös filmatisoitu kahdesti.

Näytelmä sijoittuu kirjoitusajankohtansa mukaisesti 1920-luvun Tanskaan. Maaseudun pikkupaikkakunnalle asettuva herätysliike haastaa kyläläiset pohtimaan, kenen usko on vahvin.

Vaikka teksti on lähes sata vuotta vanha, tuntuvat sen teemat, usko, ylösnousemus ja rakkaus, Laihorinteestä edelleen ajankohtaisilta.

– Näytelmässä pääsiäisen ja ylösnousemuksen sanoma tuodaan arkipäivän keskelle.

 

Laihorinne on tehnyt näytelmästä seurakuntatalon tiloihin soveltuvan, lyhennetyn puolitoistatuntisen sovituksen. Näytelmän ohjaa Eliisa Lintukorpi, ja puvustuksesta vastaa seurakunnan lapsityöntekijä Anniina Suvilampi.

– Näyttelijöitä on mukana 12. Ikähaitari on laaja: nuorin on 10-vuotias ja vanhin yli 70-vuotias.

Tekstin teemat koskettavat parhaiten aikuisyleisöä, mutta näytelmä ei sisällä pelottavia kohtauksia ja soveltuu siksi lapsillekin.

Forssan seurakunta on esittänyt jonkin pääsiäisnäytelmän tai -kuvaelman jo 12 vuonna, ja yleensä yleisöä on ollut noin tuhat henkeä. Seurakuntataloon mahtuu kerrallaan 200 katsojaa.

 

Sana-näytelmä saa ensiesityksensä Forssassa huomenna palmusunnuntaina. Esityskertoja on viikon aikana viisi. Esitysten kanssa samaan aikaan seurakuntatalossa järjestetään ikoninäyttely, myyjäiset ja kahvio, joiden tuotot ohjataan Yhteisvastuukeräykseen.

Esiintyjäkaarti aloitti näytelmän harjoittelun jo viime vuoden puolella. Seurakuntapastori Laihorinne astelee itsekin estradille, sillä hänellä on näytelmässä pieni rooli pappina.

– Tietysti jännittää, pakko sanoa, mutta toivotaan parasta. Ainakin edellisinä vuosina kaikki on mennyt hyvin. FL

Sana-näytelmä Forssan seurakuntatalossa su 14.4. klo 14. Esitykset jatkuvat 21.4. saakka.

Uusimmat

Näkoislehti

30.5.2020

Fingerpori

comic