Lounais-Häme

Forssan seutu 300 asukasta miinuksella

 

Forssan seudun väkiluku vuoden 2016 lopussa oli 33 628 henkilöä, kertovat Tilastokeskuksen väestönmuutosten ennakkotiedot.

Vuoden aikana seutukunta menetti liki 300 asukasta, sillä vuoden 2015 lopussa viiden kunnan yhteenlaskettu asukasluku oli 33 923.

Seutukunnan kaikissa viidessä kunnassa kuolleisuus on syntyvyyttä suurempaa, ja samoin kuntien välinen muuttoliike suuntautuu enemmän poispäin. Vain maahanmuutossa saldo näyttää plussaa.

Forssan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Kaisa Lepola (sd.) toteaa, että Forssan seudulla lukemat ovat olleet suurin piirtein samalla tasolla viime vuosina.

-Vuoden 2016 luku kuvastaa suoraan ikärakennettamme. Joka kuukausi kuolee ihmisiä enemmän kuin syntyy. Muuttovoitto tai -tappio on hyvin pientä suuntaan ja toiseen, Lepola sanoo.

Lepola kertoo, että Väestöliiton tekemän tutkimuksen mukaan syntyvyys voidaan kääntää kasvuun vaikuttamalla ihmisten asenteisiin ja panostamalla lapsiperheiden tukemiseen. Lapsilisä tai lapsiperheille tarjottavat edulliset palvelut sekä päivähoito ovat tutkimuksen mukaan merkittävimmät perhepolitiikan keinot, joilla on vaikutusta syntyvyyteen.

-Tätä meidänkin seudulla täytyisi todella lähteä konkreettisin keinoin miettimään. Lapsilisiin ja muihin Kelan etuuksiin emme tietenkään voi paikallisesti vaikuttaa, mutta esimerkiksi päivähoidon laatuun, oppimis- ja kasvatusympäristöihin, ryhmäkokoihin ja subjektiivisen päivähoidon säilymiseen voimme vaikuttaa.

Lepola huomauttaa, että lapsiperheiden elämä on kallista siinä vaiheessa, kun päivähoitomaksut vievät ison osan perheen kuukausittaisista tuloista.

-Tätä kohtaa elinkaaressa täytyisi miettiä valtakunnallisesti, mutta myös kunnissa. Tässä vaiheessa, kun perheillä on monesti isot asuntolainat, mutta tulot ovat olleet pienemmät äitiysloman ja kotihoidon tuella elämisen läheisyyden vuoksi, yhteiskunnan palveluista rokotetaankin eniten. Tuohon elämänvaiheeseen liittyy todella monilla tiukkaa taloutta ja köyhyyttä. Kouluikäisistä huolehditaan sitten taas maksutta.

Lepola toteaa, että myös muuttotappiolukua pitäisi saada kuitenkin saada paremmalle tolalle.

-Tähän ei ainoastaan palvelujen laatu tai taso vaikuta. Kyllä tärkeintä on työpaikat. Ihmiset tarvitsevat työtä, jotta he muuttavat paikkakunnalle tai sen läheisyyteen.

Lepola sanoo uskovansa kuitenkin vahvasti Forssan tulevaisuuteen.

-Olemme jo tehneet asioita. Muun muassa hätämajoituskeskuksen perustaminen toi kaupunkiin välillisesti ja tilapäisesti elämää, väkeä ja palveluiden käyttäjiä. Tällä hetkellä noin 50 turvapaikanhakijaa on jäänyt kaupunkiin , kun ovat saaneet turvapaikkapäätöksen.

-Elinvoima-asioissa olemme aktiivisia ja pitää olla entistä aktiivisempiakin, jotta yritykset löytävät Forssaan tai seudullemme. Itse uskon myös siihen, jota muun muassa Aron tekemä tulevaisuustutkimus vahvisti, että Turun, Helsingin, Hämeenlinnan ja Tampereen läheisyys hyödyttää meitä asuinpaikkana tulevaisuudessa. Ihmiset tottuvat siihen, etteivät työpaikat välttämättä ole tulevaisuudessa ihan lähellä, vaan kaiken kaikkiaan talousalueet laajenevat. Meidän pitää vain pysyä valtakunnallisen kehityksen kärjessä eri sektoreilla, näkyä ja kuulua myönteisesti. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic