Lounais-Häme

Forssan seutu hyvässä nosteessa

 

Tuoreen pk-yritysbarometrin mukaan Forssan seudun yrityksissä odotukset tulevasta ovat paremmat kuin vuosiin. Barometriin vastasi Kanta-Hämeestä 250 yritystä. Näistä 48 prosenttia arvioi liikevaihtonsa kehittyvän tämän vuoden aikana suuremmaksi kuin viime vuonna. 13 prosenttia arvioi liikevaihdoin laskevan.

-Forssan seudullakin luku on positiivinen, mikä on poikkeuksellista. Kaikkiaan odotukset seudulla ovat kautta linjan paremmat kuin viimeiseen lähes 10 vuoteen, kertoi barometriä Tammelassa esitellyt Hämeen yrittäjien toimitusjohtaja Juha Haukka.

Esimerkiksi henkilökunnan määrän yritykset odottavat kasvavan tulevan vuoden aikana sekä Forssan seudulla että Kanta-Hämeessä. Forssan seudulla odotus on varovaista tasoa. Liikevaihdon kehitysodotuksissa Forssan seutu ylittää Kanta-Hämeen keskiarvon ja Hämeenlinnan seudunkin odotukset.

Kasvuhakuisuudessa Kanta-Häme on perinteisesti ollut hieman alle koko maan keskiarvon, mutta Forssan seudulla odotukset ylittävät maan keskiarvon.

-Kanta-Hämeen noin 6000 päätoimisesta yrityksestä 6 prosenttia eli 350–400 yritystä haluaa kasvaa voimakkaasti. Meidän toimijoiden keskeinen tavoite on tunnistaa yritykset, jotka haluavat kasvaa. Siinä on vielä paljon tehtävää, Haukka myöntää.

Yritysten kannattavuuden seudun yrittäjät odottavat kehittyvän muuta maata suotuisammin. Kapasiteetin käyttöaste on Kanta-Hämeessä huomattavasti maan keskiarvio parempi. Investointiodotukset ovat Haukan mukaan laskeneet Kanta-Hämeessä ja Forssan seudulla vuodesta 2008.

-Investoinnit ovat olleet heikompia yleisistä taloussuhdanteista johtuen, arvioi yrityksille lainoitusta ja takauksia tarjoavan Finnvera oyj:n asiakkuuspalvelupäällikkö Heli Liinanki.

-Mutta meidän kannaltamme barometrin tulokset näyttävät hyvältä. Haluamme ohjata rahoitusta ja yrityksiä kasvuun, jolla luodaan työpaikkoja, hän jatkaa.

Finnvera myönsi viime vuonna rahoitusta Kanta-Hämeen yrityksille 17,2 miljoonaa euroa, Forssan seudulle 6,5 miljoonaa euroa. Vuonna 2015 vastaavat luvut olivat 15,9 ja 7,7 miljoonaa, eli Forssan seutu sai asukaslukuun suhteutettuna huomattavan ison siivun rahoituksesta.

Rahoituksesta merkittävä osa kohdistui omistuksen vaihdoksiin, näihin Finnvera järjesti rahoitusta 21 kertaa viime vuoden aikana.

Pk-yritysbarometrin esittelytilaisuudessa omista näkymistään olivat kertomassa kahden nosteessa olevan yrityksen, jokioislaisen Pajakallio oy:n ja tammelalaisen Matimek oy:n johto. Vuonna 2005 perustetulla Pajakalliolla on käynnissä sukupolvenvaihdos ja yritys on hyvässä kasvussa.

Teräsrakenteita valmistavan ja tarvittaessa asentavan Pajakallion liikevaihto kasvoi viime vuonna edelliseen vuoteen verrattuna 38 prosenttia. Tämän vuoden tammikuun liikevaihto oli 10 työntekijän yrityksessä peräti 60 prosenttia suurempi kuin viime vuoden tammikuussa.

-Viime vuonna palkkasimme kolme uutta työntekijää. Kesätyöhaut on jo julistettu auki, mutta tarvitsemme työntekijöitä jo ennen sitä, kertoo yrityksen hallintopäällikkö Mira Heikkilä.

Toimitusjohtaja Marko Maskulinin mukaan metallialan työvoimasaatavuus on kohtuullisella tolalla. Hänen mukaansa ala on niin monimuotoinen, ettei se voi olettaa saavansa koulun penkiltä töihin valmiita osaajia.

-Meidän on otettava vastuuta siitä, että koulutamme itse työntekijöitä, Maskulin sanoo.

Heikkilän mukaan metalliala vaatii imagobrändäystä. Hän muistuttaa, ettei kyse ole vain miesten alasta.

-Metallipuolelta on vaikea saada oppisopimuksella hakijoita. Miten käy, jos tulevissa koulutuksissa ei ole täyttä luokkaa, Heikkilä kysyy ja muistuttaa, että Turun telakan myötä alan töitä riittää ainakin kahdeksaksi vuodeksi.

Hämeen yrittäjien toimitusjohtaja Juha Haukka lisää, ettei ilmiö ole vain hämäläinen, vaan laajempi.

Myös Matimekin näkymät näyttävät hyviltä. Kahden miehen yrityksenä noin vuosi sitten käynnistynyt yritys työllistää nyt kaksi täysi- ja yhden osa-aikaisen työntekijän ja lisää on tulossa.

-Tämä vuosi on alkanut hyvin ja tällä menolla tuplaamme liikevaihdon viime vuoteen verrattuna, kertoo ohutlevyalihankintaa tekevän yrityksen toimitusjohtaja Timo Nurmi.

Vaikka vastaavaa kilpailua seutukunnalta löytyy, Nurmi löytää yrityksen vahvuuksiksi osaamisen lisäksi sen pienuuden ja notkeuden, jonka avulla paikka markkinoilta on löytynyt.

Hallituksen puheenjohtaja Markus Salomaa sanoo, että liikevaihdon tuplaantumisen myötä henkilökunnan rekrytoinneille on tarvetta. FL

 

Muokattu 14.2.2017 klo 11.38:

Korjattu Pajakallion perustamisvuodeksi 2005.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti