Lounais-Häme

Forssan seutu sai taas nettipoliisin

Forssan poliisilaitoksella on taas nettipoliisi. Vanhempi rikoskonstaapeli Maija Koivuniemi aloitti nettipoliisin työt maanantaina ja avasi saman tien Facebook-profiilin. Forssan seutu on ollut ilman nettipoliisia reilun vuoden, kun Outi Leppäjoki siirtyi muihin tehtäviin.

-Leppäjoen ajalta oli hyviä kokemuksia nettipoliisista. Minuun voi ottaa yhteyttä matalalla kynnyksellä, ja vastaan aina henkilökohtaisesti.

Koivuniemeltä voi kysyä ohjeita ja neuvoja Facebookissa yksityisviestillä. Samaa kanavaa voi myös käyttää poliisille kuuluvista asioista kertomiseen. Rikosilmoitusta nettipoliisille ei kuitenkaan voi tehdä, vaan rikosilmoitus täytyy hoitaa edelleen poliisin palvelupäivystyksessä tai poliisin nettisivuilla.

-Jos vähänkään tuntuu siltä, että asia kuuluu poliisille, kannattaa kysyä minulta eikä jäädä yksinään pohdiskelemaan. Voimme yhdessä pohtia vaikka sitä, onko rikos tapahtunut ja kannattaisiko tehdä rikosilmoitus. Voin myös antaa neuvoja esimerkiksi lähestymiskiellon tekemisestä.

 

Rikosten ehkäisy on poliisin, myös nettipoliisin työn ytimessä.

-Tietenkin pystyn ohjaamaan yhteydenottajat oikeaan paikkaan, jos rikollista toimintaa on syytä epäillä. Ruuhkat palvelupäivystyksessä helpottavat, kun joka asiasta ei tarvitse soittaa. Voin myös tiedottaa ja varoittaa netin kautta, jos Forssan seudulla tulee esiin jotain rikollisia ilmiöitä.

Koivuniemi toimii rikospoliisin tutkijana Forssan poliisiasemalla. Hän käyttää jokaisena työpäivänä tunnin-pari nettipoliisin tehtäviin.

-Akuuteissa tilanteissa kannattaa aina soittaa hätänumeroon 112, Koivuniemi muistuttaa.

 

Tuore nettipoliisi on kasvanut sosiaalisen median aikana, joten uuden työn aloittaminen tuntui mielenkiintoiselta.

-Käytin aikoinaan jo IRC-Galleriaa. Minun ikäpolvelleni sosiaalinen media on luonteva väylä olla yhteydessä ja selvittää asioita.

Nettipoliisi opastaa mielellään myös netin etiketistä.

-Jos näyttää siltä, että kunnianloukkauksen tunnusmerkit ovat täyttymässä, voin puuttua tilanteeseen ja ohjata.

-Netissä ihmiset tuntuvat edelleen loukkaavan toisiaan helpommin kuin kasvotusten. Laitteen taakse on helppo piiloutua, eikä aina tule ajateltua seurauksia riittävän tarkasti.

Koivuniemi hyväksyy Facebook-kavereita mistä päin Suomea tahansa, mutta rikostutkinnassa hän keskittyy vain Forssan alueelle. Nettipoliisin toiminta saattaa laajentua tulevaisuudessa Facebookin lisäksi muihin sosiaalisiin medioihin.

 

Uusimmat

Fingerpori

comic