Lounais-Häme

Forssan seutua uhkaa veronkorotuspaine

Sosiaali- ja terveydenhuollon vastuun ja rahoituksen siirtyminen maakunnille tuo korotuspaineita Lounais-Hämeen kuntien jäljelle jäävään verotukseen. Alueen kunnista vain Humppilalla näyttäisi olevan mahdollisuuksia pienentää kunnallisverotusta sote-uudistuksen jälkeen. Valtiovarainministeriön laskelmat ovat tietysti tässä vaiheessa viittellisiä.

-Laskelmat ovat todiste siitä, että Forssan malli on ollut tehokas ja toimiva. Sekä aikaisemman terveydenhuollon kuntayhtymän että nykyisen hyvinvointikuntayhtymän aikana asioita on tehty hyvin, Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymän talousjohtaja Timo Finning sanoo.

-Maakunnille siirtyvä rahamäärä on laskettu keskiarvon mukaan. Tämä tarkoittaa, että meillä kustannukset nousevat.

Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus tulee voimaan vuonna 2019. Jokainen kunta vähentää silloin 12,3 prosenttiyksikköä kunnallisveroistaan. Valtio taas alkaa kerätä suunnilleen saman verran lisää veroa.

Forssan kaupunginjohtajan Sami Sulkon mukaan seutukaupungit ovat sote-uudistuksen häviäjiä.

Alueen keskuksen täytyy ylläpitää raskaita palveluita, kuten jää- ja uimahalleja, vaikka kyseisiä palveluita voivat käyttää kaikki.

Sulkon arvion mukaan raskaiden palveluiden pyörittäminen vaatii noin yhden prosenttiyksikön korkeammat verot, kuin jos palveluita ei tarjottaisi. Hän viittaa siihen, että Forssaan tulee painetta korottaa veroprosenttia.

Sote-uudistuksen voittajia näyttävät olevan osa pikkukunnista.

Esimerkiksi Humppilan ja Urjalan tuloveroista on jo pitkään jouduttu lohkaisemaan keskimääräistä suurempi osa sosiaali- ja terveysmenojen kattamiseen. Vuodesta 2019 alkaen valtio nappaa vain 12,3 prosenttia veroista sote-kuluihin, joten rahaa saattaa jopa jäädä käteen. Tämä taas tarkoittaa mahdollisuutta laskea veroprosenttia.

Ministeriön laskelmien mukaan Humppila voisi halutessaan laskea veroprosenttiaan 0,2 prosenttiyksikköä. Laskelma toteutuu kuitenkin vain teoriassa. Vs. kunnanjohtaja Esko Tonterin mukaan Humppilan menot kasvavat koko ajan, joten veron laskemisen sijaan tiedossa on pikemminkin korotuksia.

Ministeriön viitteellisistä luvuista ilmenee, että Urjalalla olisi tarvetta korottaa veroprosenttiaan sote-uudistuksen jälkeen. Kunnanjohtaja Hannu Maijala on eri mieltä. Hän ei ymmärrä, mihin tällainen arvio perustuu.

-Urjala voisi pikemminkin laskea veroprosenttiaan. Veron laskemiseen olisi mahdollisuuksia jo nyt. Kun sote-menot eivät ole enää kunnan kontolla, mahdollisuudet näyttävät vielä paremmilta. Sote-menot ovat olleet meillä keskimääräistä korkeammat.

Tonteri ja Maijala eivät vielä antaisi kehuja sote-uudistukselle, mutta heidän mukaansa niin Humppila kuin Urjala näyttävät hyötyvän uudistuksesta.

-Luvut ovat kuitenkin vain arvioita, jotka perustuvat tähän hetkeen. Jos veronmaksajia muuttaa pois kunnasta, väestö vanhenee ja työttömyys pahenee, luvut eivät enää pädekään, Esko Tonteri huomauttaa.

Forssan kaupunginjohtaja on sen verran tuohtunut sote-uudistuksesta, että hän kyseenalaistaa ylipäätään kuntien roolin tulevaisuudessa.

Hän laskee, että Forssan seudun kuntien kokonaisbudjetti pienenee niin radikaalisti, että on järjetöntä jakaa se viiden kunnan kesken.

-Joka kunnassa on oma hallinto sekä valtuustot, jotka tekevät päätöksiä lähinnä kouluasioista. Olen varma, että päättäjät turhautuvat tilanteeseen.

Sulkko korostaa, ettei hän aja kuntaliitoksia. Hän sanoo katsovansa asiaa tavallisen veronmaksajan näkökulmasta. Hänen mielestään on hullua, että isot päätöksentekokoneistot päättävät pienistä summista.

-Kouluasioiden lisäksi valtuustot käyvät tulevaisuudessa vain nappikauppaa. Kehityskulku on väistämättä se, että elinvoimaisina säilyvät lähinnä maakuntakeskukset. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic