Lounais-Häme

Forssan sielu ja ydin on tyykissä - kurkkaa video tekstiiliarkiston nykytilasta

Mitä jos Forssan kaupunki ottaisi enemmän iloa irti tehdaspaikkakuntamaineestaan? Mitä jos Forssa olisi oikeasti puuvillakaupunki?

Forssan museon projektikoordinaattori Kristiina Huttunen naurahtaa, että ulkopaikkakuntalaiset tietävät Forssan urheilumaineen, ja sen, että täällä tapellaan.

Kolmas asia, josta kaupunki tunnetaan, on kuitenkin Forssan puuvillateollisuus.

-Se on se kirsikka, jota pitäisi käyttää hyväksi, kun kaupunkia brändätään, Huttunen sanoo.

 

Huttusen ja kokoelma-amanuenssi Asta Louhelon mielestä brändäyksen viilaamisen voisi aloittaa vuosikymmenten aikana kertyneestä aineistosta, joka on tekstiiliarkiston täyteen ahdetuilla hyllyillä.

-Kaikki materiaali on tilassa, joka ei ole tätä päivää. Meillä kävi viime viikolla Finlaysonilta väkeä tutustumassa aineistoon ja aineisto oli pakko tuoda arkistosta Tyyki-museolle, koska arkistossa sitä ei voinut tutkia.

Nyt aineisto on osittain Tyyki-museon tiloissa. Aineisto on peitetty silkkipaperein, koska katosta putoilee sahanpurua ja ötököitä.

 

Louhelo ja Huttunen eivät vaadi tekstiiliarkistolle uutta kiinteistöä vaan yksinkertaisesti asianmukaiset tilat, joissa mahtuisi tekemään töitä ja netti toimisi.

-Meillä olisi paljon vapaaehtoisia, mutta ei tiloja, joissa he voisivat tehdä työtä, kaksikko toteaa.

Arkiston hyllyt ja pöydät ovat tupaten täynnä kauniita kuvia ja kankaita 1800-luvun lopulta 2000-luvun alkuun. Niitä selaamalla pääsee matkalle menneisyyteen.

Louhelo innostuu ja sanoo, että uusissa tiloissa joku voisi tutkia, miten kukkakuosi on muuttunut eri aikakausina. Tai minkälaisia värejä milloinkin on suosittu.

-Kun saisimme kaikki tallennettua järjestykseen, tutkijoiden työ olisi helpompaa. Näin isosta materiaalista ei ole vielä tehty tutkimusta.

 

 

Museolla on tällä hetkellä kaksi työntekijää: museonjohtaja Kati Kivimäki ja Louhelo. Lisäksi on yksi määräaikainen työntekijä asiakaspalvelussa ja projektityöntekijä Huttunen.

Kaupunki on vastannut kiinteistön ylläpidosta.

-Ja ihan hyvin on vastannutkin. Eihän sille voi mitään, että 20 vuodessa tulee remonttitarpeita, Kivimäki sanoo.

Hän toteaa, ettei tekstiiliarkiston kuntoon laittaminen ole mikään miljoonaprojekti.

-Kyse on lähinnä siitä, mikä on kaupungin tahtotila. Onko arkiston kuntoonlaitto kaupungin arvojen mukaista, Kivimäki miettii.

Huttunen vinkkaa, että Vaasan yliopiston tutkimus Museoiden taloudellisesta vaikuttavuudesta kertoo, että yksi museokävijä tuo 40 euroa museopaikkakunnalle.

 

Tyyki-museo ei ole oikeasti museo. Tai voisi se olla, tai on se ollutkin.

Kaupunki kunnosti Tyykin museoksi vuonna 1997.

Ensin museota ylläpiti Lounais-Hämeen Kotiseutu- ja Museoyhdistys ja vuodesta 2010 Forssan kaupunki.

-Täällä kävi väkeä, varsinkin kesäisin, vaikka tämä on vähän syrjässä, Louhelo muistelee.

Forssan museon kävijämäärä kasvoi perusnäyttelyn avauduttua vuonna 2013 eikä se ole sen jälkeen laskenut. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic