Lounais-Häme

Forssan sivistyslautakunta äänesti erostaan

Forssan sivistys- ja tulevaisuuslautakunnan kokouksessa ainoana asiana oli päätöksenteon luotettavuus ja luottamuksellisuus. Lautakunnan varapuheenjohtaja Lotta Saarenmaa (kok.) esitti, että lautakunta pyytäisi yksimielisesti eroa kaupunginhallitukselta. Esityksestä äänestettiin ja Saarenmaan esitys voitti äänin 9-3.

Taustalla käsittelylle oli kaupunginhallituksen maaliskuinen päätös, jolla kiinnitettiin lautakuntien huomiota muun muassa työskentelyn luottamuksellisuuteen. 20. maaliskuuta pidetyssä sivistys- ja tulevaisuuslautakunnan kokouksessa nousi esiin, että lautakunnan kokouksessa käytyjä keskusteluja on vuodettu ulkopuoliselle taholle. Tuolloin lautakunta päätti käsitellä asiaa seuraavassa kokouksessaan.

 

Tällä viikolla pidetyssä kokouksessa sivistysjohtaja Jarmo Pynnönen esitti, että lautakunta merkitsee tiedoksi kaupunginhallituksen päättämät seikat, ja että lautakunta käsittelisi erillisessä iltakoulussa työskentelyn toimintaperiaatteita ja pelisääntöjä.

Lotta Saarenmaa esitti Katariina Pohjalaisen (vas.) kannattamana, että sivistys- ja tulevaisuuslautakunta pyytää yksimielisesti eroa kaupunginhallitukselta. Käydyssä äänestyksessä esitystä kannattivat myös kokoomuksen Tuulia Nieminen ja Kalle Lahtinen, keskustan Hannu Ylitalo ja Minna Aaltonen, Jennica Kainulainen (sd.), Ari Aaltonen (vas.) ja Sami Mattila (ps.).

Pynnösen esityksen takana olivat sosiaalidemokraattien Vesa Niininen, Maaret Lahtinen ja Saara Jokinen. Lautakunnan jäsenistä Pasi Vikman (sd.) tai hänen varajäsenensä eivät olleet paikalla.

Lautakunnan puheenjohtaja Niininen kirjautti pöytäkirjaan eriävän mielipiteensä päätöksestä. Hän kritisoi jo aikaisemmin tällä viikolla Forssan Lehden yleisönosastossa, että kaupunginhallituksen terveiset lautakunnille heittävät epäilyksen luottamuksen rikkomisesta kaikkien lautakuntien päälle.

 

Sivistysjohtaja Pynnösen mukaan lautakunnan ei ole mahdollista erottaa itseään. Jos toimielin yksimielisesti esittää eroaan valtuustolle, voi valtuusto päättää erottaa koko toimielimen.

-Valtuusto on lautakunnan asettanut ja tekee ratkaisut jatkon suhteen. Tällä tavalla kuin nyt äänestettiin sitä ei voi tehdä, Pynnönen sanoo.

Hän toteaa, että kokouksessa tehty esitys yllätti.

-Yleisellä tasolla voin sanoa, että kaikissa lautakunnissa, joiden mukana olen ollut, on ilmapiiri ollut hyvä ja asioista on pystytty keskustelemaan avoimesti.

Pynnönen sanoo, että vastaavat tilanteet ovat hänen urallaan harvinaisia. Varsinkin uusien toimielinten kohdalla kaupunginhallituksen esittämät huomautukset mm. luottamuksellisuudesta ovat kuitenkin paikallaan.

-Jatkossa on kaupunginhallituksen asia, miten tästä edetään.

Virkamiehen näkökulmasta hän arvelee, että vastaavia tapauksia saattaa olla muissakin lautakunnissa tulossa. Sivistys- ja tulevaisuuslautakunnan osalta Pynnönen muistuttaa, ettei äänestystuloksen perusteella voi vetää johtopäätöksiä siitä, keitä ulkopuolisille asioita mahdollisesti kertoneet ovat.

 

Lotta Saarenmaan ja hänen esityksensä takana olleiden lautakunnan jäsenten mukaan lautakunnan toimintakulttuuri ja sisäinen luottamus eivät nykytilassaan mahdollista suurien päätösten tekemistä ja rakentavan keskustelun käymistä. Lautakunnassa jokaisen tulee voida kertoa mielipiteensä luottaen siihen, että käydyt keskustelut jäävät kokoushuoneen seinien sisäpuolelle.

-Mikäli joku lautakunnan jäsenistä olisi tunnustanut vuotaneensa lautakunnan sisäisiä keskusteluja eteenpäin, asia olisi voitu keskustella loppuun ja yhteistyötä olisi voitu jatkaa hyvässä yhteisymmärryksessä. Nyt tilanne on kestämätön, sillä tehdystä teosta ei ole kannettu vastuuta, he toteavat. FL

 

Aiheesta aiemmin:

https://www.forssanlehti.fi/uutiset/48287-forssan-lautakunnissa-holosuita-kaupunginhallitus-muistuttaa-salassapidon

Kaupunginhallitus muistutti
Forssan kaupunginhallitus muistutti maaliskuisessa kokouksessaan luottamushenkilöitä toimielinten kokousmenettelystä sekä muista luottamustoimen hoitoon liittyvistä säännöksistä ja määräyksistä.Esillä olivat muun muassa luottamushenkilöiden esteellisyydet ja sidonnaisuudet.Kokousten keskusteluista todettiin, että ne on tarkoitettu luottamuksellisiksi. Tämän luottamuksen rikkominen ja asioiden kertominen voi vaikeuttaa luottamuksellisuutta, jota hyvä kokoustyöskentely edellyttää.Hallitus pohjasi ohjeistuksensa kuntalakiin.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti