Lounais-Häme Forssa

Forssan sivistysorganisaatiolle sinetti – Tuhinaa kuitenkin riitti ennen lopullista nuijan kolahdusta

Lotta Saarenmaa kumosi Forssan valtuustossa Tapio Virtasen väitteitä, ettei uudistuksesta hyvää seuraa.
Forssan kaupunginvaltuuston kokous käytiin sähköisenä Teams-kokouksena, jonka hermokeskuksena toimi valtuustosali. Kokouksen seuraamista haittasivat heikko äänentoisto ja kaupungin YouTube-tilin takkuilu. Kuva: Lassi Puhtimäki
Forssan kaupunginvaltuuston kokous käytiin sähköisenä Teams-kokouksena, jonka hermokeskuksena toimi valtuustosali. Kokouksen seuraamista haittasivat heikko äänentoisto ja kaupungin YouTube-tilin takkuilu. Kuva: Lassi Puhtimäki

Forssan kaupunginvaltuusto hyväksyi sivistys- ja tulevaisuuspalveluiden toimialan uuden organisaation. Toimialalla ovat 1.6. alkaen palvelualueina varhaiskasvatus, perusopetus, vapaa-aikapalvelut, työllisyyspalvelut ja lukiokoulutus, taiteen perusopetus ja vapaa sivistystyö sekä toimialan tukipalvelut.

Entinen liikunta- ja nuorisopalvelupäällikkö, kaupunginvaltuutettu Tapio Virtanen (vas.) ei edelleenkään sulata uuden organisaatiomuutoksen läpivientiä ja menettelytapaa, joka ei hänestä täytä yt-lain henkeä. Historiallinen päätös lakkauttaa nuoriso- ja liikuntapalvelut omana toimialanaan ja hajauttaa ne kahteen eri hallintoon, mistä ei Virtasen mukaan hyvää seuraa toiminnallisesti eikä taloudellisesti.

– Tulee uudet päälliköt ja johtajat, nykyisestäkin organisaatiosta olisi löytynyt päteviä johtamaan nuoriso- ja liikuntapalveluja. Organisaatiomuutos on myös urakehityksien kannalta tyrmistyttävä ja aliarvioivaa nykyiselle henkilökunnalle, Virtanen suomi.

Hän arvosteli liikuntatoimen itsenäisyyden menetystä ja ohjaajien siirtoa nuorisopuolelta työllisyyden hoidon alueelle, jossa henkilöstöä riittää. Hänen mukaansa sivistys- ja tulevaisuuslautakuntaa ei ollut täysin informoitu niistä asioista, joihin muutos johtaa. Virtasen mukaan asian taustalla on poliittinen kartta. Hän ei kuitenkaan jättänyt päätökseen eriävää mielipidettä.

Valtuutettu, sivistys- ja tulevaisuuslautakunnan varapuheenjohtaja Lotta Saarenmaa (kok.) tähdensi, että lautakunta oli organisaatiota käsitellessään hyvien keskustelujen jälkeen yksimielinen. Hän piti epäkunnioittavana lautakunnan asiantuntemuksen ja tietojen ajantasaisuuden kyseenalaistamista. Hän pöyristyi myös väitettä poliittisesta pelistä.

Kyse ei hänen mukaansa ollut millään muotoa Virtasen elämäntyön tuhoamisesta, vaan uusien mahdollisuuksien luomisesta. Saarenmaa uskoi, että työllisyydenhoidon entistä leveämmät hartiat tuottavat tulosta.

– Miksi työlllisyyspalvelut pitäisi hoitaa kahdessa paikkaa? hän ihmetteli.

Saarenmaa tähdensi, että lautakunta haluaa kehittää nuorisotoimea eikä ajaa sitä alas. Ylipäänsä palveluja ei hänen mukaansa tällä päätöksellä menetetä, vaan saadaan lisää. Vanhoja hallintorakenteita on hänestä syytäkin Forssassa purkaa ja uudistaa.

Sanni Grahn-Laasonen (kok.) kiitti Virtasta tämän virkaurasta ja piti hyvänä organisaation kehittämistä.

Valtuutettu Tapio Virtanen (vas.) esitti jo tammikuussa puolen tusinan muun valtuutetun ja parin varavaltuutetun kanssa valtuustoaloitteen, jonka mukaan nuoriso- ja liikuntapalvelujen palvelualueen lakkauttaminen pitää tuoda valtuuston päätettäväksi ja edellytti yt-menettelyä koskevien säännösten noudattamista asiassa. Valtuusto totesi nyt kyseisen aloitteen tulleen loppuun käsitellyksi.

Kuhalankosken padon korjaus on käynyt kalliiksi, kun patorakennelmista ei ole ollut tallella tietoa ja vettä tuli taivaalta koko syksyn ja alkutalven. Valtuusto hyväksyi padon korjaukseen 370 000 euron lisämäärärahan. MPV-Infrarakenne oy sai korjausurakan viime vuonna noin 720 000 euron tarjouksellaan.

Sirkka-Liisa Anttila (kesk.) näki tapauksessa perusteen hankintaosaajan palkkaamiseksi seudulle. Tapio Virtanen piti kustannusnousua käsittämättömänä ja vaati kaupungilta tarkkuutta. Janne Vuorenmaa (sd.) säesti, että tällaisiin ylityksiin ole varaa. Ilkka Joenpalo (sd.) arvioi, ettei hankinta-asiamiehestä olisi juuri tässä tapauksessa hyötyä, koska kyse on erityisosaamisesta erityisoloissa.

Forssan Yrityskehitys on koronakriisin takia hakenut lainoja rahoittavilta pankeilta yhden vuoden lyhennysvapaata. Kaupunginvaltuusto hyväksyi kaupungin puolesta yksimielisesti, että Fykin lainojen maksamisen vakuudeksi annettujen omavelkaisten takausten voimassaolo jatkuu vastaavasti. Fyk on käyttänyt ottamansa lainat edelleen yritysten tarpeisiin.

Valtuusto hyväksyi myös yleiset periaatteet, joita noudatetaan Haudankorva III E -asemakaava-aluetta koskevissa maankäyttösopimuksissa. Kyse on maankäyttösopimuskorvausten määrästä ja maksamisen porrastuksesta. FL

Uusimmat

Näkoislehti

18.9.2020

Fingerpori

comic