Lounais-Häme

Forssan talous painuu ensi vuonna miinukselle

Forssan ensi vuoden talousarvion laadinnan lähtökuopat näyttävät heikoilta kolmen miljoonan euron alijäämällä. Kaupunginjohtaja Sami Sulkko sanoo tiedossa olevan valtionosuuksien supistumisen ja verotulojen heikkojen kehitysnäkymien. Lisäksi Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin menot kasvavat myös ensi vuonna.

Sulkko epäilee, että kaupunki tulee syömään hyvin nopeasti nyt kirjanpidollisen kahdeksan miljoonan ylijäämän taseestaan. Lisäksi ylijäämäsummasta viitisen miljoonaa euroa on peräisin kaupungin omistaman vesihuoltoliikelaitoksen tuloksista.

Sulkko sanoo kuntajakoselvityksen painelaskelmien arvioiden lähtökohtaisesti toteutuvan.

-Muutokseen pitäisi varautua palvelurakennetta uudistamalla. Vaikka kaupunki lopettaisi ei-lakisääteiset toiminnot elinkeinopolitiikassa, viestinnässä, markkinoinnissa sekä liikunta- ja nuorisotoimessa. säästöjä kertyisi vain ehkä 3-4 miljoonaa. Lisäksi säästöjen pitäisi olla pysyviä. Palveluverkkoa tiivistämällä ja hyvällä tilasuunnittelulla voitaisiin varautua myös henkilöstön voimakkaaseen eläkkeelle siirtymiseen lähivuosina. Palvelurakenneselvitys meillä on jo valmiina mutta pahinta on se, ettei sitä pystytä nyt hyödyntämään. Tarpeiden muuttuessa säästöt täytyy kohdentaa erityisesti sivistys- ja koulutoimeen, koska sotesta säästäminen ei ole realistista. Forssassa pitäisi päästä nopeasti palveluiden oikeaan mitoittamiseen. Nyt ei näytä siltä, Sulkko arvioi.

Sulkko toteaa, että mahdollinen veroprosentin tuntuva korotus johtaisi puolestaan hyvin nopeasti negatiiviseen kehityskierteeseen kaupungin osalta.

-Tällä hetkellä emme kykene tekemään riittävää henkilöstösuunnittelua. Palvelurakenteen olisi pitänyt olla valmis viimeistään vuoden 2019 alusta. Nyt tähän ei olla pääsemässä ja viivyttelyllä tulee olemaan myös hintansa. Aikalisällä ongelmia vain siirretään eteenpäin mihin kaupungilla ei olisi nyt varaa, Sulkko sanoo.

Sulkko epäilee, että Forssan lähtiessä myöhemmin tulevaisuudessa etsimään palvelurakenteen edellyttämiä tilaratkaisuja, korko- ja rakennuskustannukset ovat lähteneet jo kasvuun. Tämä tulee myös osaltaan lisäämään ratkaisujen hintalappua.

Sulkko on huolissaan myös Forssan asemasta tulevassa maakunnassa. Seutukunnalle olisi ollut parasta, että seutukunnan kunnat olisi saatu yhteen jo kymmenisen vuotta sitten toteutetussa Paras-hankkeessa.

Nyt Forssa on noin 34000 asukkaan seudun keskus. Asukasluvultaan seutukunta on pieni. Tällä hetkellä Forssa ei ole tasavertainen kaupunkina edes Riihimäen tai saati sitten Hämeenlinnan kaupunkien kanssa. Nyt Forssan täytyy kaupunkina hakea Riihimäestä ja Hämeenlinnasta itselleen strategista kumppanuutta muodostettavassa Hämeen maakunnassa.

-Jos jäämme yksin kiukuttelemaan, jäämme todella yksin, Sulkko sanoo.

Tällä hän viittaa siihen, että vaarana on Forssan sairaalan toimintojen voimakas supistaminen sote-uudistuksen toimeenpanossa, mikäli kirurgia siirretään kokonaan Forssasta Hämeenlinnaan.

-Meidän pitäisi saada jäämään Forssaan maakunnallista toimintaa, joka sitoisi paikkakunnalle osaamiseltaan korkeatasoista henkilökuntaa. Sairaalan alasajo voisi merkitä myös terveydenhuollon koulutuksen loppua Hamkin Forssan yksikössä. Tähän vaihtoehtoon pitäisi ainakin varautua, Sulkko sanoo.

Sulkon mukaan seutukunnan elinvoiman kasvattamiseen kuntien pitäisi yhteisesti panostaa vähintään 3,5 miljoonaa euroa vuodessa. Naapurikuntien suuntautumista perinteiseen elinkeinopolitiikkaan Sulkko pitää vanhahtavana ja valintana hitaaseen näivettymiseen.

Sulkko sanoo myös Luken ja Hamkin sekä kaupungin välisessä yhteistyössä olevan paljon kehitettävää yritysrajapinnoissa. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic