Lounais-Häme Forssa

Forssan taloutta uhkaa mittava alijäämä

Forssan talousjohtaja Leena Järvenpää esitteli eilen ensi vuoden talousarvion laadinnan madonluvut. Pahimmillaan kaupunkia uhkaa lähes 3,4 miljoonaan kohoava alijäämä. Talouden tasapainoa joudutaan etsimään laajalla toimintojen arvioinnilla.
Kaupunginjohtaja Jari Kesäniemi korosti työn, koulutuksen ja yhteistyön kolmiliittoa kaupunkiseudun kehittämisessä. Tänään kaupunginhallitus kokoontuu virkamiesjohdon kanssa pohtimaan ensi vuoden talousraamia.

Talousjohtaja Leena Järvenpään mukaan jo tämän vuoden tuloskuntoa heikentää Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymän noin miljoonan euron lisätarve sosiaalipalveluiden ostoihin. Myös Kuntaliiton verotuloennusteet näyttävät olevan valtakunnallisesti tälle vuodelle jopa miinuksella. Forssan verotuloissa on varausta kertymässä arvioihin noin 1,2 miljoonaa euroa.

Ensi vuonna kaupungin henkilöstömenojen arvioidaan kasvavan 0,8-1 miljoonalla eurolla. Vaikutus kertautuu osaltaan kuntayhtymien kautta. FSHKY on nostamassa kuntaosuuksiaan vähintään kolmella prosentilla ensi vuonna, josta kertyy noin 1,8 miljoonan euron korotus menoihin.

Valtionosuuksia Forssan seudun kunnissa ollaan ensi vuonna laskemassa Kuntaliiton arvioiden mukaan lähes 1,5 miljoonaa euroa. Summasta Forssan osuudeksi arvioidaan noin 191 000 euroa. Humppilassa valtionosuuksien leikkausten määräksi arvioidaan peräti yhdeksän prosenttia eli noin 521 000 euroa. Vuodesta 2014 lähtien valtionosuuksien määrä on taittunut ja suunta jatkuu.

Järvenpää pitää ensi vuoden talousarvion laadinnan lähtökohtia vaikeina, jopa erittäin vaikeina.

Kaupunki voi supistaa omaa henkilöstömääräänsä eläköitymisen kautta, jolloin eläkkeelle jäävän tehtävät jaetaan uudella tavalla. Seuraavien viiden vuoden aikana kaupungin palveluksesta on eläkkeelle siirtymässä vuositasolla keskimäärin 22 henkilöä.

Talousiltapäivän avannut kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Mika Penttilä (kok.) ihmetteli kuinka harhaisia ja vääriä valtiovallan kiky-laskelmat oikein ovat olleet kuntien näkökulmasta.

– Ihan tuubiin ne eivät ole menneet. Oppineet kaverit niitä kai ovat laskeneet, Penttilä ihmetteli.

Penttilä iloitsi seutukunnan elinkeinoelämästä kantautuvista positiivisista uutisista. Samalla hän kiitteli uuden liikenneympyrän rakentamista. Penttilän mielestä se on jo klassikko. Samalla hän toivoi kaupungin rakentavan liikenneympyrän myös Puistolinnan kohdalle ja toivoi vähitellen kaikkien liikennevalojen katoavan liikenneympyröiden tieltä.

Kaupunginjohtaja Jari Kesäniemi totesi, että nyt tarvitaan työtä, koulutusta ja yhteistyötä. Elinvoimaa rakennettaessa ei näiden kolmen tekijän järjestyksellä ole niinkään väliä. Kesäniemi iloitsee siitä, että työllisyyden kohentuminen on koskenut seutukunnalla kaikkia ikäryhmiä. Työnantajien on opittava ymmärtämään myös uutta sukupolvea, jolle työ ei ole elämää ja identiteettiä määrittelevä asia.

Kesäniemi totesi myös, että ilman maahanmuuttoa tulevaisuuden työmarkkinoilla ei enää selvitä.

– Ikäluokkien pienentyessä on alkanut myös pudotuspeli koulutuspaikoista ja koulutuksen järjestäjistä. Forssa on koulutus- ja kulttuurikaupunki. Huolestuttavaa on se, että 20 prosentilla forssalaisista ei ole 2. asteen koulutusta. Tämän on pantava ruutia paljon, Kesäniemi totesi.

Kesäniemi luottaa forssalaisen koulutuksen kansainvälistymiseen, jota kautta koulutuksensa läpikäyneet perustavat startup-yrityksiä ja luovat pohjaa uusille työpaikoille.

Kesäniemen mukaan Forssasta ja seutukunnasta pitää puhua Forssan kaupunkiseutuna, jossa asuu 34 000 asukasta. Samalla Kesäniemi muistutti kaupungin olevan ennen kaikkea palveluita tuottava organisaatio, jolle hallinto on tukipalvelu.

Tilaisuus tarjosi myös FSHKY:n uudelle yhtymäjohtajalle Katariina Korhoselle tilaisuuden esitellä itsensä poliittiselle ja virkamiesjohdolle.

Korhosen mukaan digitalisaatio tarjoaa myös mahdollisuuksia palveluiden kehittämiseen. Hänen mukaansa asioita on voitava hoitaa uudella, tehokkaammalla tavalla.

– Digitalisaatio on kelkka, josta emme voi jäädä kyydistä pois, Korhonen totesi.

Kuntayhtymän talousjohtaja Timo Finning totesi miljoonan euron tämän vuoden lisälaskun koostuvan sosiaalipalveluiden kysynnän lisääntymisestä mm kotihoidossa. Finning sanoo kuntayhtymässä vähennetyn jo sijaisten käyttöä. Pelkästään palkankorotukset ovat kasvattamassa menoja ensi vuonna noin 1,7 miljoonalla eurolla. Leikkausten siirrosta pois Forssan sairaalasta on kertynyt tänä vuonna yli kahden miljoonan euron lasku kuntayhtymälle.

Toiminnan supistaminen on yksi keino etsiä säästöjä. Yöpäivystyksen lopettaminen ja psykiatrisen osaston lakkauttaminen olivat Finningin säästölistan ensimmäiset kohteet. Finning totesi, että psykiatrisen osaston lakkauttamisen myötä hoitomaksut voisivat tulla maksettavaksi kaupungille muista sairaaloista.

Valtuutettu, kansanedustaja Sirkka-Liisa Anttila (kesk.) piti yöpäivystyksen lakkauttamisajatusta vääränä. Hänen mukaansa tarvitaan tarkat laskemat, jos tällaista lähdetään kaavailemaan. Anttilan mukaan pelkästään sydänambulanssin avulla on estetty kymmenien ihmisten kuoleminen. FL

Uusimmat

Näkoislehti

9.7.2020

Fingerpori

comic