Lounais-Häme

Forssan tappelut syyteharkintaan

Hämeen poliisi on tutkinut useita pahoinpitelyä ja muita rikoksia, jotka liittyvät viime elokuussa Forssassa tapahtuneisiin suomalaisten ja ulkomaalaistaustaisten henkilöiden yhteenottoihin. Pääosa jutusta on esitutkinnan osalta valmistunut ja siirretty Salpausselän syyttäjänvirastoon syyteharkintaa varten. Muutaman pahoinpitelyn ja vahingonteon osalta esitutkinta jatkuu, koska tekijöitä ei ole tavoitettu.

Esitutkinnan perusteella kolmen forssalaisen nuoren miehen epäillään pahoinpidelleen kolmena eri kertana ulkomaalaisia tai ulkomaalaiselta näyttäviä henkilöitä. Epäillyt teot tapahtuivat elokuun 5.–20. päivän välillä. Viimeisintä tekoa on tutkittu ryöstönä. Nämä tapaukset on toimitettu syyteharkintaan.

Teot kärjistivät ulkomaalaisten ja suomalaisten välejä Forssassa. Maanantaina 22. elokuuta tapahtui yhteenotto, jossa oli osallisena isompi joukko henkilöitä. Tilanteesta on kirjattu kolme pahoinpitelyä sekä yksi laiton uhkaus. Näistä pahoinpitelyistä kahdessa epäiltynä on ulkomaalaistaustaisia henkilöitä. Yhden pahoinpitelyn osalta epäiltyä ei ole kyetty selvittämään. Laittoman uhkauksen epäilty on nuorehko paikallinen mies. Tässä yhteenotossa forssalainen nuori mies sai vammoja kasvoihin, mikä aiheutti mylläkän myös sosiaalisessa mediassa. Myös 22. päivän rikosten esitutkinta on toimitettu syyteharkintaan.

Tiistaina 23. elokuuta suurehko nuorisojoukko kokoontui Forssan keskustassa ja porukassa liikkui huhu, että edellisen päivän tapahtumien osallisia olisi tulossa keskustelemaan tapahtuneesta. Kun näin ei tapahtunut, paikallisista nuorista koostuva joukko päätti siirtyä vastaanottokeskuksen lähistölle.

Aluksi tilanteessa oli molemminpuolista huutelua. Tämän jälkeen vastaanottokeskuksesta tuli ulos suurempi joukko ihmisiä. Paikkakuntalaisten pääjoukko perääntyi tilanteesta, mutta tilanteessa syntyi joitakin yhteenottoja. Tapahtumat olivat ohi poliisin tullessa paikalle. Näistä vastaanottokeskuksen edustan tapahtumista on kirjattu yhteensä viisi pahoinpitelyä ja kaksi vahingontekoa.

Kahdessa pahoinpitelyssä on asianomistajana vastaanottokeskuksen asukas ja kolmessa pahoinpitelyssä on asianomistajana suomalainen. Kaikkien vammat jäivät vähäisiksi. Vahingonteot kohdistuivat autoihin. Näiden rikoksien epäiltyjä poliisi ei ole toistaiseksi kyennyt selvittämään.

Poliisi on tapahtumien jälkeen rikostutkinnan ohella käyttänyt runsaasti voimavaroja erilaisiin ennaltaehkäiseviin toimiin.

Rikoskomisario Tomi Repo toteaa, että tapaukset ovat olleet työläitä selvittää.

– Kun mukana on ulkomaalaisia henkilöitä, heidän henkilöllisyytensä selvittäminen ja kuuleminen tuo aina omia hankaluuksia. Ei näissä oikeastaan missään tapauksissa kukaan ole tullut kertomaan, että minä olen tehnyt sitä ja minä olen tehnyt tätä. Poliisin on pitänyt kaivaa kaikki esiin. Ei se ole ollut mikään yksinkertainen juttu.

– Molemmissa osapuolissa on ollut syytä.

Tapauksia aiotaan käsitellä oikeudessa osittain erillisenä – varsinkin kun ne ovat tapahtuneet eri päivinä. Elokuun 22. päivän tapaus on Revon mukaan syytä käsitellä yhtenä kokonaisuutena.

 

Uusimmat

Fingerpori

comic