Lounais-Häme

Forssan tavoitteena on säilyttää palvelut

Forssan kaupunki arvioi tekevänsä ensi vuonna lähes nollatuloksen. Talousarvio on 150 000 euroa ylijäämäinen.

Tulos tehdään säilyttämällä palvelut nykyisellään.

-Näinä aikoina tällainen talousarvio on poikkeuksellinen, huomauttaa talousjohtaja Leena Järvenpää.

Ongelmana ovat kuitenkin sosiaalipalveluiden menot, jotka uhkaavat kasvaa entisestään. Kaupunginjohtaja Jari Kesäniemi sanookin, että nyt tarvitaan tekoja, jotta sosiaalitoimen menot saadaan kuriin.

-Ei voida pelkästään todeta, että lastensuojelun kustannukset nyt vain nousevat. On kysyttävä, mitä voimme asialle tehdä.

Kasvavia menoja kompensoi kuitenkin verotulojen kasvu.

Forssan kaupunki arvioi, että verotulot kasvavat ensi vuonna 1,3 prosenttia, koska talous kohenee yleisesti. Talousjohtaja kuitenkin huomauttaa, että arvio on asetettu varsin korkealle, eikä välttämättä toteudu.

Samaan aikaan, kun huoli nykyisten palveluiden säilyttämisen mahdollisuudesta kasvaa, kaupunki velkaantuu.

Ensi vuonna velan arvioidaan nousevan noin 2000 euroon asukasta kohden. Kaupunginjohtajan mukaan velkaa voi yhä kutsua maltilliseksi, koska se on vähemmän kuin Suomen kunnilla keskimäärin.

Tulevaisuus näyttää kuitenkin toisenlaiselta.

Kaupunki tekee ensi vuonna päätöksen koulujen saneerauksesta tai monitoimikeskuksen rakentamisesta. Talousarviosta ilmenee, että kaupunki arvioi ottavansa seuraavien kolmen vuoden aikana velkaa koulu-uudistusta varten 12 miljoonaa euroa. Vuonna 2020 velkaa on jo 2600 euroa asukasta kohti.

Tämä on vasta alkua. Kokonaisuudessaan kouluprojekti syö ainakin 20 miljoonaa euroa, joten tulevaisuudessa Forssan velkataakkaa ei enää voi kutsua kohtuulliseksi.

-Koulu-uudistuksen lisäksi pitää ottaa huomioon sekin, että Vesihelmi vaatii pian remonttia. Sen vaatimat toimenpiteet tulevat vielä kaiken päälle, Jari Kesäniemi sanoo.

Hän kuitenkin huomauttaa, että Forssan kaupungin palveluissa on yhä nipistämisen varaa, jos talous niin vaatii. Forssa tarjoaa tällä hetkellä sellaisia palveluja, jotka eivät ole lakisääteisiä. Niistä leikataan, kun tarve tulee.

Forssa maksaa joka vuosi 150 euroa yhden asukkaan liikuntamahdollisuuksista. Keskimäärin kunnat maksavat liikuntamahdollisuuksista alle 50 euroa asukasta kohti.

-Kyllä minulla olisi leikkauslista valmiina. Onneksi sitä ei ainakaan vielä tähän talousarvioon tarvittu, Kesäniemi sanoo.

Kaupunginjohtajan mukaan vuoden 2018 talousarviossa on hyvää se, että palvelut säilyvät. Hänen mukaansa kaupunkilaiset ovat pääsääntöisesti tyytyväisiä nykyisiin palveluihin. Myös forssalaisten työttömyys on laskussa, mikä on kaupungin taloudellekin myönteinen asia.

Huolta tulevien vuosien taloudessa aiheuttavat väkiluvun väheneminen, valtionosuuksien pieneneminen, kasvavat sosiaalimenot ja suuret investoinnit.

-Taloudellinen liikkumavara on pieni ja tulevaisuuden haasteet suuret, talousjohtaja kiteyttää. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic