Lounais-Häme Forssa

Forssan Teatris-katselmuksessa nuoret teatterintekijät pääsevät näyttämään kykyjään

Forssassa järjestettävä Kanta-Hämeen aluefestivaali liittyy osana valtakunnalliseen Nuori Kulttuuri -katselmukseen.
Senni Jokinen (vas.) ja Mette Asp keräävät energiaa ja latausta lauantain Teatrikseen.

Nuori kulttuuri kukoistaa Forssassa tämän viikon lauantaina. Taiteenlajin kukoistuksessa muodostaa teatteri ja esiintyjävieraita on luvassa Kanta-Hämeen Teatris-aluefestarin muodossa Janakkalasta sekä Riihimäeltä.

Paikallista antia Forssan teatterin yhdessä Wahren-opiston ja Pienen Teatterikoulun kanssa järjestämässä tapahtumassa edustavat ryhmä Stars ja ryhmä Karuselli Pienestä Teatterikoulusta.

Ryhmäkaksikosta Titi Lillqvistin starsilaiset tavoittelevat myös Teatris-festivaalilla Lemmikkilyhärit-näytelmällään haussa olevaa jatkopaikkaa Jyväskylässä toukokuussa toteutuvaan valtakunnalliseen Nuori Kulttuuri -katselmukseen. Sen sijaan Minna Tiirikainen-Jamesin vetämät karusellilaiset ovat mukana tapahtuman oheisesiintyjänä.

– Kyllä mekin lähdimme liikkeelle jatkopaikka mielessämme. Päädyimme kuitenkin tähän ratkaisuun ryhmässämme matkan varrella tapahtuneiden vaihdosten vuoksi, Minna Tiirikainen-James toteaa.

Hän kertoo 13-jäsenisen Karusellin saaneen joulun jälkeen joukkoonsa viisi uutta jäsentä. Minna Tiirikainen-James painottaa tulokkaat toivotetun avosylin tervetulleiksi.

Hän kehuu ryhmän sopeutuneen uuteen tilanteeseensa hienosti.

– Olemme silti sen verran puolivalmiissa vaiheessa, että tällainen festariin liittyvä oheisesiintyminen palvelee meitä tällä kertaa paremmin ilman jatkopaikan tavoittelua.

Karuselli-ryhmän Too School for Cool -esitys opettaa eläytymään muihinkin kuin iloisiin ilmeisiin. Kuva: Lassi Puhtimäki
Karuselli-ryhmän Too School for Cool -esitys opettaa eläytymään muihinkin kuin iloisiin ilmeisiin. Kuva: Lassi Puhtimäki

Karuselli-ryhmän kappaleena on Elina Kilkun kirjoittama Too School for Cool. Rooleja esityksessä riittää useampia esiintyjää kohti. Minna Tiirikainen-James luonnehtii roolihahmojen osuuksia suhteellisen lyhyiksi, mutta hereillä oloa vaativiksi ja perusvalmiuksia testaaviksi.

– Nopeutta vaativat vaihdot sopeutumisineen eivät onnistu, mikäli tekniset valmiudet eivät ole kunnossa.

Samanaikaisesti sekä hauska että koskettava näytelmä käsittelee niin ikiaikaisia aiheita kuten seksi, rakkaus ja ystävyys kuin eriarvoisuuden, tosi-tv:n, somen ja kauneusihanteiden muodostamia ajankohtaisteemoja. Nuorten maailmaan näytelmä pureutuu muun muassa koulumaailmaan sijoittuvien kohtausten kautta. Näytelmä käy myös läpi nuorten elämän kipupisteitä ja käännekohtia.

Lue myös:  Pieni teatterikoulu saa ensimmäiset omat tilansa Forssan teatteritalosta – “Tästä alkaa uusi aikakausi”

Forssan Pienessä Teatterikoulussa seitsemättä vuotta oppia ammentava Mette Asp ja kolmatta vuotta taitojaan kartuttava Senni Jokinen laskevat molemmat sonnustautuvansa Too School for Cool -kappaleessa viiteen tai kuuteen rooliin.

– Kivaa ja opettavaa, kun saa vaihdella rooleja harjoituksen vuoksi, he toteavat.

Opeteltavaa tekstiä Mette Asp ja Senni Jokinen eivät pidä määrältään kovin isona.

– Sen sijaan se vaatii kylläkin huolellista perehtymistä, että pystyy omaksumaan sanottavansa oikean ajatuksella kanssa niin, ettei esittäminen mene pelkäksi ulkoluvuksi.

– Hauska ja mielenkiintoinen näytelmä, joka saa oman lisäarvonsa siitä, että se on tarkoitettu meidän ikäisillemme. FL

Uusimmat

Näkoislehti

15.8.2020

Fingerpori

comic