Lounais-Häme Forssa

Forssan teatterin istuimet uusittiin kesän aikana – penkkien myynnistä saadut tulot käytetään teknisiin päivityksiin

Teatterin istuimet uusittiin kokonaan kesän aikana. Varainkeruukampanjassa kuka tahansa sai lunastaa itselleen "oman penkin" katsomosta. Penkkien myynnistä saaduilla tuloilla jatketaan teatterin teknistä päivitystä.
Forssan teatterin uudesta katsomosta istuimen lunastaneiden nimet on merkitty penkkien selkämyksiin. Keijo Koskimiehen nimikkopaikka sijaitsee edestä katsottuna eturivin oikeassa laidassa.

Forssan teatterin 142-paikkaisen päänäyttämön penkkirivistö on saanut uuden ilmeen kesän aikana. Vanha tummanruskea verhoilu on vaihtunut syvänpunaiseen ”perinteiseen teatteriväriin”, kuten teatterinjohtaja Keijo Koskimies toteaa.

– Istuimissa on uudet toppingit, ja nyt myös paikkanumerot löytyvät selkämyksistä. Enää ei tarvitse etsiä omaa paikkaa suurennuslasin kanssa, Koskimies sanoo.

– Muutama lauantaipäivä tässä on mennyt, kun on talkootyönä irrotettu vanhoja istuimia ja asetettu uusia paikalleen. Näillä on tarkoitus on mennä seuraavat 20 vuotta.

Teatteri ilmoitti kevään aikana uusivansa penkkirivistöt, minkä yhteydessä yksityishenkilöiden tai yritysten oli mahdollista lunastaa itselleen ”oma istuin” sadan euron kappalehintaan. Penkin ostaneet ovat saaneet nimensä brodeerattuna uusille paikoille.

– Kaikki myytiin. Ostajat oli kontaktoitu tavalla tai toisella, mutta joukossa oli spontaanisti myös joitakin teatterinystäviä, Koskimies kertoo.

Koskimies muistuttaa, että vaikka oma nimi penkistä löytyykin, penkki ei ole automaattisesti sen lunastaneelle varattu. Kaikki penkit ovat normaalisti varattavissa teatterin näytäntöihin – oman penkkinsä voi toki varata, mikäli se on varaushetkellä vapaana.

Lunastetuista istuimista saadut tulot ovat Koskimiehen mukaan taloudellisesti merkittävä pesämuna teatterille. Tuloilla paitsi katetaan remontin omarahoitusosuutta, myös saadaan investoitua tuleviin uudistuksiin.

– Seuraavaksi vuorossa on led-valojen hankinta. Olemme koittaneet viedä teatteria teknisesti eteenpäin vähän kerrallaan. Aloitimme lavasta uusimalla sivukatteet kymmenen vuotta sitten, ja viime vuonna uusittiin äänilaitteisto ja hankittiin sähköinen esirippu, Koskimies listaa.

Uusien penkkien käyttöönottoa on tarkoitus juhlistaa ensin penkin lunastaneille varatulla kutsuvierasnäytännöllä. Suuri yleisö pääsee tutustumaan istuimiin Kari Hotakaisen Ihmisen osan ensi-illassa lokakuussa. Näytelmää on nyt harjoiteltu parisen viikkoa.

– Koitan käydä katsomassa harjoituksia. On hyvä, että teatterinjohtaja osoittaa kiinnostusta siihen, mitä harjoituksissa tapahtuu ja on kuulemassa palautetta, Koskimies sanoo.

Esityksen ohjaa Forssan teatterissa debyyttinsä tekevä Markku Ihamäki. Koskimies toivoo esityksen purevan yleisöön.

– Hotakaisen nimi vetoaa varmasti ja voisi vetää väkeä isommaltakin alueelta. Nyt, kun aiheesta on tulossa elokuvakin syksyllä, se antaa mahdollisuuden vertailla, miten sama teksti toimii kahdessa eri muodossa, Koskimies analysoi. FL

Uusimmat

Näkoislehti

5.7.2020

Fingerpori

comic