Lounais-Häme Forssa

Forssan teatterin juhlakausi alkaa seikkailukertomuksella – Näyttämökin kasvaa tavallaan uusiin mittoihin

Astrid Lindgrenin ikivihreä tuo vauhtia, jännitystä, kasvutarinaa ja veljesrakkautta Forssan teatterin näyttämölle.
Veljeni Leijonamieli-näytelmä merkitsee Lauriina Leinon (vas.) esittämälle Kaarlelle muun ohessa kasvutarinaa, jossa pohdiskelullekin kuuluu yhdessä Jonatan Leijona-Samu Sipposen kanssa paikkansa. Kuva: Lassi Puhtimäki
Veljeni Leijonamieli-näytelmä merkitsee Lauriina Leinon (vas.) esittämälle Kaarlelle muun ohessa kasvutarinaa, jossa pohdiskelullekin kuuluu yhdessä Jonatan Leijona-Samu Sipposen kanssa paikkansa. Kuva: Lassi Puhtimäki

Klassikolla juhlavuoteen. Näin tapahtuu 40-vuotiaassa Forssan teatterissa, kun Veljeni Leijonamieli valloittaa estradin. Talossa kevätnäytäntökauden alkuun vakiintunut lastennäytösaloitus vastaa ikivihreydellään myös aikuisemman yleisön odotuksiin.

Tiivistetysti ilmaisten Veljeni Leijonamieli on seikkailukertomus kahdesta veljeksestä. Joskaan ei Astrid Lindgrenin kirjaan perustuvana klassikkona mikä tahansa seikkailukertomus.

Tarinassa veljesparin muodostava Kaarle ja Jonatan Leijona päätyvät lyhyen maanpäällisen elämänsä jälkeen Nangijalaan.

Melua ja jännitystä, mutta myös veljesrakkautta

Timo Tirri tekee Veljeni Leijonamielessä Forssan teatterille debyyttiohjauksensa. Kuva: Lassi Puhtimäki
Timo Tirri tekee Veljeni Leijonamielessä Forssan teatterille debyyttiohjauksensa. Kuva: Lassi Puhtimäki

Näytelmän ohjaava Timo Tirri luonnehtii paikkaa määrätynlaiseksi paratiisiksi.

– Nangijalassa ei esimerkiksi tunneta sairauksia, ja edeltävässä oikeassa elämässään liikuntakyvytön hylkiö Kaarlekin pystyy muiden tavoin kävelemään ja oppii myös ratsastamaan.

Veljekset ottavat yhdessä paikallisten asukkaiden kanssa työkseen Nangijalaa julmana diktaattorina hallitsevan Tengilin sekä näytelmässä toisena pahana voimana kauhua herättävän Katlan nujertamisen. Tehtävä vaatii sekä rohkeutta että neuvokkuutta.

Forssan teatterille debyyttiohjauksensa Veljeni Leijonamielessä tekevä Tirri kuvaa menoa näyttämöllä seikkailua ilmentävän hengen mukaiseksi. Lastennäytelmän edellytyksiin kuuluvaa virikkeiden herättämistäkään ei unohdeta.

– Ratsastetaan keppihevosilla, kiipeillään tikkailla ja ryömitään tynnyreissä. Yleisolemukseltaan se tarkoittaa melua ja jännitystä, mutta näytelmä tuo esille myös veljesrakkautta ja itsensä voittamista.

Suuri tarina velvoittaa

Jonatan Leijonamielenä nähtävä Samu Sipponen määrittelee yleisesti tunnetun ja suuren tarinan herättävän velvoittavuuden tunteita.

– On täytettävä tietyt odotukset, mutta haastettava samalla itsensä muun muassa tuomalla kokonaisuutta osin nykypäivään, Sipponen toteaa.

Kaarleksi eläytyvä Lauriina Leino toteaa sopeutumisen veljen osaan sujuneen hankaluuksitta. Pojaksi eläytyminenkään ei nouse hänen mukaansa roolia vaikeuttavaksi tekijäksi ja näyttämön vauhdikas menokin sopii Lauriinalle.

Oman ulottuvuutensa näytelmälle tuo Kaarlen kasvutarina, jonka myötä äkkipikaisesta tuittupäästä kehittyy harkitseva ja rohkea toimija. Sekin on piirre, johon Timo Tirri tunnustaa Lauriina Leinon vastaavan mallikkaasti.

Kaarle Leijonan roolissa nähtävä Lauriina Leino (vas.) ja Samu Sipponen Jonatan Leijonana seikkailevat myös vuorimaisemissa.

Näyttämötilaa hyödynnetään erityisen laajasti

Forssan teatteri hyödyntää Veljeni Leijonamielessä teatteritalon näyttämötilan poikkeuksellisen laajasti. Asia näkyy erityisesti estradin syvyyssuuntaisena kasvuna. Jani Jokisen musiikki muodostaa produktiossa tärkeän elementin. Timo Tirri huomauttaa, että varsinaisesta musiikkinäytelmästä ei silti ole kysymys.

Hän määrittelee ensiohjauksensa tuottaneen Forssan teatterissa pelkästään miellyttäviä kokemuksia. Timo Tirri on opiskellut ohjausta ja dramaturgiaa Teatterikorkeakoulussa ja työkokemukseen kuuluu useita kiinnityksiä laitosteattereihin. Lisäksi hän on muun muassa käsikirjoittanut ja ohjannut erilaisin palkinnoin huomioituja lyhytelokuvia. FL

Veljeni Leijonamieli saa ensi-iltansa Forssan teatterissa lauantaina 25.1. klello 18. Näytelmä on ohjelmassa 3.4. asti.

 

Fingerpori

comic

Näkoislehti

1.4.2020

Uusimmat