Lounais-Häme

Forssan teatterin ohjelmisto julki

Forssan teatterin tulevan kauden ohjelmisto on varmistunut. Ensi syksy avataan PikkuSpotin pienellä näyttämöllä Tommi Liskin ohjaamalla ja käsikirjoittamalla, Forssan yhteislyseon kanssa tehtävällä näytelmällä Kapinalliset.

Vuoteen 1918 sijoittuva esitys kerrotaan korostetusti nuorison näkökulmasta.

-Näytelmän ajatus on laajentunut alkuperäisestä. Nuoriso kapinoi vuonna 1918, ja esityksen mukana tuodaan ajatusta siitä, miten nuoret ovat aina kapinoineet eri aikakausina, kertoo teatterinjohtaja Keijo Koskimies.

Näytelmän pohjalla on forssalaisen Ida Maria Saarisen postuumisti julkaistu muistelmateos Olipa kesä kerran, jossa Saarinen kertaa kokemuksiaan sisällissodasta ja Hennalan vankileiriltä. Teksti pohjautuu Saarisen kirjassa kerrottuihin tarinoihin, mutta laajentaa samalla niiden näkökulmaa.

 

Syksyn toinen ensi-ilta on Kari Hotakaisen tekstiin perustuva Ihmisen osa, Siiri Kolun lastennäytelmä Me Rosvolat taas nähdään keväällä 2019. Kevätkausi päättyy Kirsi Lindholmin ohjaamalla komedialla Vaimoni on toista maata.

PikkuSpotissa nähdään lisäksi tosielämän henkirikokseen perustuva Kivet, jota Koskimies kuvailee ”pienimuotoiseksi, mutta haastavaksi näytelmäksi”. Esityksen ohjaa Markus Töhönen, joka teki Forssan teatterissa ohjausdebyyttinsä Kolmen kimppa -komedialla tänä keväänä.

Ohjelmistoa Koskimies kuvailee ”täysinäiseksi”.

-Yritämme laittaa väliin vierailevia esityksiä, jos sattuu tulemaan. Muuten kalenteri on täynnä.

 

Teatterin uutena vahvistuksena ohjausdebyyttinsä tekee tulevalla kaudella Markku Ihamäki. Entisen Nummi-Pusulan kunnan alueelta kotoisin olevalla Ihamäellä on noin kymmenen vuoden kokemus teatterista sekä ohjaajana että näyttelijänä.

Kesän ajan häntä työllistää karkkilalaisen teatteri Perän kiertävä Kolme pientä porsasta -lastennäytelmä. Yhteys Forssaan syntyi työn merkeissä.

-Teimme Wahren-opiston Titi Lillqvistin kanssa esityksen Axel Wahrenin elämästä yläkoululaisille viime syksynä. Koskimies oli katsomassa esitystä, ja Lillqvist esitteli meidät toisillemme. Seuraavan kerran tapasimme tehdessäni yhden miehen Punahilkka-esitystä, jolloin Keijo kertoi Forssan teatterista, Ihamäki muistelee.

 

Freelancerina työskentelevä Ihamäki asuu tällä hetkellä Helsingissä. Forssa ei hänelle ole paikkana kovin tuttu, mutta hän odottaa syksyä mielenkiinnolla.

-Olen käynyt katsomassa Pinokkion Forssan teatterissa, ja käsitykseni mukaan täällä tehdään poikkeuksellisen tasokasta harrastajateatteria. Muusta porukasta olen ollut toistaiseksi tekemisissä vain Kirsin (Lindholm) kanssa.

Ihamäki on alustavasti merkitty ohjaajaksi sekä Ihmisen osa että Me Rosvolat -esityksiin. Hän on innoissaan varsinkin Hotakaisen tekstistä.

-Olen lukenut melkein koko Hotakaisen tuotannon läpi, ja kyseinen teksti kyllä puhuttelee. Erityisesti tämän tyyppinen tragikomedia vetoaa. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic